Κυριακή 27 Οχτώβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΛΟΜΠΙ ΓΥΝΑΙΚΩΝ
Μια επικίνδυνη εξέλιξη

Το Ευρωπαϊκό Λόμπι Γυναικών, είναι το μεγαλύτερο δίκτυο μη κυβερνητικών γυναικείων οργανώσεων στην Ευρώπη με τρεις χιλιάδες οργανώσεις - εθνικές και ευρωπαϊκές. Το Ελληνικό Τμήμα του Λόμπι περιλαμβάνει 45 γυναικείες οργανώσεις και πριν λίγες μέρες έδωσε συνέντευξη Τύπου, με αφορμή την πρόσφατη γενική συνέλευση του Ευρωπαϊκού Λόμπι, την αλλαγή καταστατικού που έγινε σ' αυτή τη συνέλευση, αλλά και τις προτεραιότητες που βάζουν οι ελληνικές οργανώσεις, ενόψει της ανάληψης από τη χώρα μας της προεδρίας το Α΄ εξάμηνο του 2003: Η νέα συνθήκη, οι δρομολογούμενες σημαντικές αλλαγές στην Ευρώπη, η διεύρυνση που πρόκειται να γίνει, αποτελούν ευκαιρία για συγκεκριμένες παρεμβάσεις και πρωτοβουλίες που πρόκειται να στηρίξει το ελληνικό τμήμα με παραστάσεις, έγγραφες προτάσεις, συγκεντρώσεις και υπομνήματα προς όλα τα ευρωπαϊκά και εθνικά όργανα και κυβερνήσεις.

Ανάμεσα στις προτεραιότητες που βάζει το ελληνικό τμήμα του Λόμπι: Η απασχόληση και καταπολέμηση της ανεργίας, ιδίως των νέων γυναικών, όπου η χώρα μας έχει τη θλιβερή πρωτιά μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών, η ίδρυση νέων βρεφονηπιακών και παιδικών σταθμών και η αύξηση της γονικής άδειας, η καταπολέμηση του κοινωνικού αποκλεισμού και της φτώχειας, η καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών, η ισότιμη συμμετοχή και αντιπροσώπευση των γυναικών σε όλα τα θεσμικά εθνικά και ευρωπαϊκά όργανα.

Αρνητικές καταστατικές αλλαγές

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου στην αλλαγή καταστατικού που πραγματοποιήθηκε στην τελευταία γενική συνέλευση του Ευρωπαϊκού Λόμπι Γυναικών - προς το συντηρητικότερο. Μια εξέλιξη που εγκυμονεί ανησυχίες, καθώς δημιουργείται κίνδυνος για μια ενδεχόμενη κεντρική άσκηση εξουσίας, η οποία θα αποφασίζει ερήμην ουσιαστικά των 3.000 οργανώσεων που σ' αυτή την περίπτωση δε θα μπορούν να ενεργούν αποτελεσματικά για την προάσπιση των συμφερόντων της πλειοψηφίας των γυναικών.

Πώς έχει ακριβώς το πρόβλημα; Εως σήμερα υπήρχε ένα άτυπο προεδρείο του Ευρωπαϊκού Λόμπι, που σε επείγουσες περιπτώσεις, όταν έπρεπε να ληφθεί κάποια απόφαση για θέματα που έθετε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έπαιρνε θέση και σε συνέχεια ενημέρωνε τις υπεύθυνες των εθνικών οργανώσεων, που αντιδρούσαν ανάλογα. Τώρα, το άτυπο αυτό προεδρείο και οι τοποθετήσεις που έκανε όταν υπήρχε επείγον θέμα θεσμοθετούνται και μπορεί να παίρνει αποφάσεις σαν εκτελεστικό όργανο. Ετσι όμως δημιουργείται ο κίνδυνος να ενεργεί μόνο του, χωρίς να ρωτάει τα μέλη - οργανώσεις του Λόμπι. Αλλά τότε τι θα αντιπροσωπεύει το Λόμπι; Να σημειώσουμε εδώ ότι είχε γίνει στο παρελθόν δυο φορές προσπάθεια για αλλαγή του καταστατικού και καθώς η προσπάθεια δεν είχε ευοδωθεί, τέθηκε εκβιαστικά το δίλημμα είτε να ψηφιστεί η αλλαγή του καταστατικού όπως έχει, χωρίς τροπολογίες, ή καθόλου!

Μια διαδικασία απαράδεκτη και πρωτοφανής που απέκλειε κάθε συζήτηση. Τελικά, η αλλαγή καταστατικού έγινε με οριακή πλειοψηφία μιας ψήφου και έτσι τα τέσσερα μέλη του προεδρείου - τρεις γυναίκες ουσιαστικά- θα μπορούν να αποφασίζουν για χιλιάδες Ευρωπαίες!

Αυτό, όπως ήταν αναμενόμενο, δημιούργησε αντιδράσεις. Η Μίκα Ιωαννίδου που εκπροσωπεί το ελληνικό τμήμα στο νέο ΔΣ του Ευρωπαϊκού Λόμπι μίλησε για «διορθώσεις» και είπε ότι «ζητήσαμε να ξαναμπεί το ζήτημα», «χρειάζεται να γίνει συντονισμένη κίνηση και όχι μόνο από τη χώρα μας» και «με το νέο ΔΣ θα το παλέψουμε - θα γίνουν συμμαχίες». Η Εφη Καλλιγά, μέλος της νέας τετραμελούς ελληνικής αντιπροσωπείας στο Ευρωπαϊκό Λόμπι Γυναικών τόνισε τον ενδεχόμενο κίνδυνο να μην πληροφορείται η Γενική Συνέλευση για τα τεκταινόμενα, ώστε να αντιδρά έγκαιρα και έδωσε έμφαση στη δυνατότητα που υπήρχε μέχρι σήμερα να πληροφορούνται οι γυναικείες οργανώσεις πριν από τους άλλους τι μαγειρεύεται στα κοινοτικά όργανα και να αντιδρούν αποτελεσματικά. «Εχει μεγάλη σημασία, είπε, να ενεργούμε όλες μαζί απέναντι σ' έναν κοινό στόχο».

Με το νέο καταστατικό, το προεδρείο (πρόεδρος Ολλανδή, αντιπρόεδρος Γαλλίδα, μια Πορτογαλέζα και μια Σουηδή) θα συνέρχεται έξι φορές το χρόνο, ενώ το ΔΣ τρεις. Στο παρελθόν, όπως ανέφερε η Εφη Καλλιγά, όταν οι ευρωπαϊκές οργανώσεις χτυπούσαν τον ίδιο στόχο είχαν κατορθώσει πολλά όπως λ.χ. να μην καταργηθεί η Επιτροπή Ισων Δικαιωμάτων για την κατάσταση των γυναικών. Οι ευρωβουλευτές είχαν «κατακλυστεί» τότε από χιλιάδες φαξ διαμαρτυρίας και η απόφαση κατάργησης της επιτροπής πάρθηκε πίσω...


Αλίκη ΞΕΝΟΥ - ΒΕΝΑΡΔΟΥ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ