Κυριακή 27 Οχτώβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΕΙΔΗΣΕΙΣ
«Εφυγε» ο Ιωάννης - Διονύσιος Παπαϊωάννου

Εσβησε αναπάντεχα στις 5 Οκτώβρη η ευγενική καρδιά του παλαίμαχου κομμουνιστή ΓΙΑΝΝΗ - ΔΙΟΝΥΣΙΟΥ ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ.

Υπήρξε μέλος του ΚΣ της ΠΕΕΠΠ και αντιπρόεδρος του πολιτιστικού συλλόγου «ΜΠΕΡΙΟΖΚΑ».

Γεννήθηκε από φτωχή προσφυγική οικογένεια στη Νέα Ιωνία Αττικής και έμεινε ορφανός από πατέρα σε ηλικία μόλις δύο χρόνων. Το 1935 φεύγει με τη μητέρα του Μαριάννα στη Ρουμανία. Δοκιμάζει την εκμετάλλευση, δουλεύοντας στο Γαλάτσι Ρουμανίας, εργάτης στο λιμάνι.

Ασπάζεται τις επαναστατικές ιδέες του μαρξισμού - λενινισμού και συμμετέχει οργανωμένα στην παράνομη δουλιά του Ρουμάνικου Κομμουνιστικού Κόμματος ενάντια στους χιτλεροφασίστες και τους Ρουμάνους λακέδες τους.

Με την επέλαση του Τρίτου Ουκρανικού Μετώπου και την απελευθέρωση του Βουκουρεστίου, ακολουθεί τον Κόκκινο Στρατό, παίρνοντας μέρος σε διάφορες αποστολές στα μετόπισθεν του εχθρού.

Γυρίζοντας στη Ρουμανία συνεχίζει τον αγώνα από τη θέση του στελέχους του ΡΚΚ μέσα από τις τάξεις του Ρουμάνικου Λαϊκού Στρατού ως πολιτικός επίτροπος, ενάντια στα υπολείμματα του φασιστικού καθεστώτος Αντονέσκου.

Για την προσφορά του τιμήθηκε με το παράσημο της 50ής Επετείου από την ίδρυση του Ρουμάνικου Κομμουνιστικού Κόμματος. Παρασημοφορήθηκε από τη Σοβιετική Ενωση για την προσφορά του στον αγώνα του Κόκκινου Στρατού στο Μεγάλο Πατριωτικό Πόλεμο.

Στη διάρκεια του Εμφυλίου Πολέμου στην Ελλάδα, δραστηριοποιήθηκε στη Ρουμανία, συγκεντρώνοντας χρήματα για τη στήριξη της υπόθεσης του ΔΣΕ.

Το 1976 επαναπατρίζεται με την οικογένειά του και εντάσσεται στο ΚΚΕ στο οποίο έμεινε πιστός μέχρι το τέλος της ζωής του.

Κατέγραψε τα ονόματα των πεσόντων Σοβιετικών Στρατιωτών στο έδαφος της Ελλάδας, και αγωνίστηκε με πάθος για την ανέγερση μνημείου προς τιμή τους, έργο που δεν πρόλαβε να χαρεί.

Το 40ήμερο μνημόσυνο του Γιάννη - Διονυσίου Παπαϊωάννου θα γίνει στο νεκροταφείο Κρανιάς Γρεβενών.

Στη μνήμη του συντρόφου Ιωάννη - Διονυσίου Παπαϊωάννου, η Καρακώστα Δήμητρα προσφέρει στο τιμημένο ΚΚΕ 20 ευρώ μέσω ΚΟΒ Βάθης - Μεταξουργείου.

Στη μνήμη του αξέχαστου συζύγου, πατέρα και παππού, αγωνιστή παλαίμαχου κομμουνιστή ΙΩΑΝΝΗ - ΔΙΟΝΥΣΙΟΥ ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ η συντρόφισσα της ζωής του ΣΕΒΑΣΤΗ (Τούλα), τα παιδιά του: Λίτσα - Χαρίκλεια, Βλαδίμηρος - Αρης, Βιολέτα και τα εγγονάκια του που λάτρευε: Σεβαστή - Ιωάννα και Χάρης - Αλέξανδρος προσφέρουμε μέσω ΚΟΒ Βάθης - Μεταξουργείου στο τιμημένο ΚΚΕ, που υπηρέτησε και αγάπησε, 20 ευρώ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ