Τετάρτη 30 Οχτώβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΜΑΡΑΘΩΝΙΑ ΔΙΑΔΡΟΜΗ
Με συνοπτικές διαδικασίες καταστρέφουν το περιβάλλον

Στη Βουλή για κύρωση η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, προκειμένου να παρακαμφθούν οι αντιδράσεις φορέων

Για να παρακάμψει τις αντιδράσεις φορέων και κατοίκων η κυβέρνηση παρέκαμψε οριακά και το ίδιο το Σύνταγμα, καταφεύγοντας τον Ιούνιο σε Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για τους περιβαλλοντικούς όρους και τις απαλλοτριώσεις του έργου της Μαραθώνιας Διαδρομής.

Η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου είναι μια ενέργεια για την αντιμετώπιση εκτάκτων και επειγόντων περιστατικών, κάτι που προφανώς δεν μπορεί να ισχύει στη συγκεκριμένη περίπτωση, αφού η ανάληψη των Ολυμπιακών Αγώνων έχει γίνει εδώ και αρκετά χρόνια, ενώ η Κλασική Μαραθώνια Διαδρομή είναι αν μη τι άλλο γνωστή εδώ και χιλιάδες χρόνια.

Οι φορείς της περιοχής, αλλά και οι κάτοικοι αντιδρούν γιατί με τη διάνοιξη της Μαραθώνιας Διαδρομής θα επέλθει περιβαλλοντική καταστροφή, αφού μεταξύ άλλων θα κοπούν κατά μήκος της διαδρομής χιλιάδες δέντρα. Προκειμένου η κυβέρνηση να ανακόψει τις αντιδράσεις των κατοίκων και τις προσφυγές στο Συμβούλιο της Επικρατείας, προχώρησε στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου τον Ιούνιο και χτες την έφερε για κύρωση στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή.

Την έντονη ανησυχία της για τις μεθοδεύσεις της κυβέρνησης εξέφρασε κατά τη συζήτηση η βουλευτής του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλλη, τονίζοντας ότι πρόκειται για πλήρη αδιαφορία και στο Σύνταγμα αλλά και στο περιβάλλον. Είπε ότι δεν είναι η τελευταία τέτοιου είδους ενέργεια της κυβέρνησης και τόνισε ότι με τέτοιες ενέργειες θα πλουτίζουν ανεξέλεγκτα οι λίγοι και οι εκλεκτοί, ενώ οι υπόλοιποι πολίτες στο τέλος δε θα γνωρίζουν τη χώρα στην οποία έγιναν οι Ολυμπιακοί Αγώνες.

Η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, είπε, είναι ένας πυροκροτητής στη βόμβα της νομιμότητας και στη βόμβα του περιβάλλοντος. «Υποθηκεύουμε το μέλλον μας και το δολοφονούμε για τα σκοτεινά οφέλη των ελαχίστων» τόνισε χαρακτηριστικά και κατήγγειλε ότι στο όνομα της διευκόλυνσης της τηλεοπτικής κάλυψης του Μαραθωνίου θα κοπούν χιλιάδες δέντρα και θα καταστραφούν δασικές εκτάσεις. Υπενθύμισε ότι το Συμβούλιο Επικρατείας είπε ότι κανένα δέντρο άνω των οκτώ ετών δεν πρέπει να κοπεί και κατήγγειλε ότι για το έργο πιέζουν εταιρίες αμερικανικών συμφερόντων.

Η Λ. Κανέλλη κατήγγειλε ότι η κυβέρνηση δε γνωρίζει ούτε το κόστος του έργου, ούτε τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις, κάτι που επιβεβαίωσε ο παριστάμενος υφυπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γ. Τσακλίδης, ο οποίος υποσχέθηκε να φέρει τα σχετικά στοιχεία στη συζήτηση που θα γίνει στην Ολομέλεια της Βουλής. Δικαιολογώντας την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, είπε ότι χωρίς αυτήν δε θα τέλειωνε το έργο αφού υπήρχαν αλλεπάλληλες προσφυγές κατοίκων και φορέων που έθεταν σε κίνδυνο την περαίωσή του.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Συνεχίζεται η παράνομη κοπή δέντρων (2002-06-22 00:00:00.0)
Συνεδρίασε η «Εθνική Επιτροπή» για το 2004 (2002-06-19 00:00:00.0)
Χορηγική ανάπλαση του Τύμβου; (2002-06-15 00:00:00.0)
Θυσία 10.000 δέντρα στην ...«οικολογική Ολυμπιάδα»! (2002-06-14 00:00:00.0)
Αρχισαν να κόβουν παράνομα τα δέντρα! (2002-06-08 00:00:00.0)
Αντιδημοκρατικός κατήφορος με στόχο το λαό (2000-01-26 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ