Πέμπτη 31 Οχτώβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ - ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗ
«Να φύγουν οι πυλώνες απ' τα σπίτια μας»

Αντιδράσεις για την εγκατάσταση στην περιοχή Κέντρου Υψηλής Τάσης της ΔΕΗ

Την άμεση διακοπή των συνεχιζόμενων εργασιών κατασκευής του Κέντρου Υπερύψηλης Τάσης (ΚΥΤ) της ΔΕΗ, στα όρια των Δήμων Ηλιούπολης και Αργυρούπολης, ζήτησαν χτες βράδυ εκατοντάδες κάτοικοι της Αργυρούπολης στη διάρκεια σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στο δημαρχείο με τη συμμετοχή βουλευτών, μελών του Δημοτικού Συμβουλίου, εκπροσώπων τοπικών φορέων, ειδικών επιστημόνων και άλλων.

Παράλληλα, οι κάτοικοι ζήτησαν την επανεξέταση του όλου ζητήματος και την αναζήτηση εναλλακτικών λύσεων οι οποίες δε θα μετατοπίζουν απλώς τους πυλώνες απ' τα σπίτια της Ηλιούπολης προς την Αργυρούπολη, αλλά θα καταργούν το ΚΥΤ απ' την περιοχή αυτή. Ζήτησαν επίσης τη διαμόρφωση της έκτασης που έχει παραχωρηθεί στη ΔΕΗ, σε χώρο πράσινου και αναψυχής.

Οπως τονίστηκε στη σύσκεψη για την ανέγερση του ΚΥΤ δεν υπάρχει συγκεκριμένη περιβαλλοντική μελέτη. Το ΣτΕ μάλιστα, με σχετική απόφασή του αναφέρει ότι η κατασκευή του ΚΥΤ της ΔΕΗ εντός της Β' ζώνης προστασίας του Υμηττού θεωρείται «χρήσης ασυμβίβαστος προς την προστασία και την αποκατάσταση της οικολογικής ισορροπίας του Υμηττού». Αξιοσημείωτες ήταν επίσης οι επιπτώσεις της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας στην υγεία των κατοίκων της περιοχής, όπως τόνισε ο Ταξιάρχης Παπαδόπουλος, αναπληρωτής καθηγητής γεωφυσικής του Πανεπιστημίου της Αθήνας. Η σύσκεψη έγινε ενόψει της αναμενόμενης εκδίκασης απόφασης από το ΣτΕ την 1η Νοεμβρίου, η οποία όμως αναβλήθηκε.

Ερώτηση του ΚΚΕ

Με Ερώτηση προς την υπουργό ΠΕΧΩΔΕ οι βουλευτές του ΚΚΕ Παναγιώτης Κοσιώνης, Αντώνης Σκυλλάκος και Λιάνα Κανέλλη, ζητούν να μάθουν ποιες εναλλακτικές λύσεις εξετάζει το υπουργείο για το ΚΥΤ, προκειμένου να αποσοβηθούν οι πιθανοί κίνδυνοι για τη δημόσια υγεία και να ικανοποιηθεί το αίτημα των κατοίκων που δικαιολογημένα ανησυχούν.

Οι κάτοικοι των Δήμων Αργυρούπολης και Ηλιούπολης - υπογραμμίζουν οι βουλευτές του ΚΚΕ - είναι ανάστατοι εξαιτίας της επικείμενης εγκατάστασης ΚΥΤ της ΔΕΗ σε περιοχή στα όρια των δύο δήμων, εντός της Β' Ζώνης του Υμηττού, δίπλα μάλιστα σε σχολεία, νηπιαγωγείο και κατοικίες. Παράλληλα επισημαίνουν ότι οι επιστήμονες εκφράζουν ανησυχία για τις επιπτώσεις του έργου στην υγεία των περιοίκων, ενώ έχει εκφραστεί η αντίθεση στην εγκατάσταση αυτή των Δημοτικών Συμβουλίων των δύο δήμων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ