Πέμπτη 31 Οχτώβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΥΠΟΘΕΣΗ «17Ν»
Φουντώνουν οι φήμες για νέες συλλήψεις

Νέες κατηγορίες κατά Αλ. Γιωτόπουλου. Απολογήθηκαν χτες Β. Τζωρτζάτος και Θ. Σερίφης

Για όλα τα «χτυπήματα» της «17Ν», από τις 15-11-1983 (δολοφονία Τζορτζ Τσάντες - Νίκου Βελούτσου) μέχρι τις 30-6-2002 (έκρηξη στον Πειραιά και τραυματισμός του Σάββα Ξηρού) κατηγορείται ως φυσικός αυτουργός ο Αλέξανδρος Γιωτόπουλος, σύμφωνα με την ογκώδη δικογραφία που του παρέδωσε χτες ο ειδικός ανακριτής Λεων. Ζερβομπεάκος, προκειμένου να τη μελετήσει και να προετοιμάσει την υπεράσπισή του. Η απολογία του ορίστηκε για την ερχόμενη Τετάρτη. Σημειώνεται ότι τα αδικήματα που αφορούν τις μέχρι το 1983 ενέργειες της τρομοκρατικής οργάνωσης έχουν υποπέσει σε παραγραφή. Στο μεταξύ, φουντώνουν οι φήμες για επικείμενη σύλληψη ενός ακόμη μέλους της οικογένειας Ξηρών, του οποίου δακτυλικά αποτυπώματα βρέθηκαν πάνω σε δύο μεταφερόμενα αντικείμενα (βιβλίο και φύλλο λαμαρίνας) στο κρησφύγετο της οδού Πάτμου.

Απολογούμενος χτες ενώπιον του ειδικού ανακριτή ο Βασίλης Τζωρτζάτος, σύμφωνα με τα όσα διέρρευσαν, παραδέχτηκε ότι συμμετείχε στη «17Ν» από το 1985-1992 σε ρόλο βοηθητικό και όχι εκτελεστικό. Υποστήριξε, επίσης, ότι όσα «ομολόγησε» στην Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία αμέσως μετά τη σύλληψή του ήταν αποτέλεσμα βασανιστηρίων στα οποία υποβλήθηκε. Εξουσιοδότησε δε το νέο του συνήγορο Κ. Παπαδάκη να μελετήσει το ενδεχόμενο προσφυγής του στη Δικαιοσύνη, με κατάθεση μήνυσης εναντίον αυτών που τον βασάνισαν.

Χτες απολογήθηκε συμπληρωματικά και ο Θωμάς Σερίφης, ο οποίος ομολόγησε, σύμφωνα με τα όσα επίσης διέρρευσαν, τη συμμετοχή του στην κλοπή των όπλων από το στρατόπεδο Συκουρίου της Λάρισας και το Πολεμικό Μουσείο της Αθήνας, καθώς και στη ληστεία στα ΕΛΤΑ Αιγάλεω το 1988. Σήμερα απολογείται ο Σάββας Ξηρός. Η ανακριτική διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι τις 15 Νοέμβρη.

Στο Τριμελές Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Πειραιά προσέφυγε η κατηγορουμένη Αγγελική Σωτηροπούλου, ζητώντας να βλέπει τον ανήλικο γιο της Εκτορα μόνη της, χωρίς την παρουσία σωφρονιστικού υπαλλήλου. Ζήτησε, επίσης, να εξεταστεί εκ νέου παλαιότερο αίτημά της, που απορρίφθηκε, για καλυτέρευση των συνθηκών κράτησής της. Η αίτηση θα εξεταστεί από το δικαστικό συμβούλιο τις επόμενες μέρες.

Εξάλλου, από χτες ο Διονύσης Γεωργιάδης ζήτησε να προαυλίζεται με τους συγκατηγορουμένους του Κ. Τέλιο, Βασ. Τζωρτζάτο και Σωτ. Κονδύλη, επειδή, όπως υποστήριξε, δεχόταν «πιέσεις» από τους αδελφούς Ξηρούς. Μαζί προαυλίζονται οι Δημήτρης Κουφοντίνας, Νίκος Παπαναστασίου και Γιάννης Σερίφης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ