Σάββατο 16 Νοέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΓΟΡΑ ΒΑΛΚΑΝΙΩΝ
Στο άρμα των πολυεθνικών

Με την υπογραφή μνημονίου κατανόησης για τη σύσταση της κατ' ευφημισμόν Περιφερειακής Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας, χτες οι υπουργοί Ενέργειας των χωρών της Βαλκανικής, υπό την επίβλεψη της Κοινοτικής Επιτρόπου, αρμόδιας για θέματα Ενέργειας και Μεταφορών, δεσμεύτηκαν να εφαρμόσουν στις χώρες τους την κοινοτική οδηγία 96/92 που αφορά την απορύθμιση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά και όποια άλλη ντιρεκτίβα επιβάλλει η ΕΕ. Η υπογραφή του μνημονίου έγινε στην Αθήνα και πρόεδρος στο συμβούλιο των Βαλκάνιων υπουργών Ενέργειας εξελέγη ο Ελληνας υπουργός Ανάπτυξης Α. Τσοχατζόπουλος. Η σύσταση της περιφερειακής αγοράς αποτελεί ένα ακόμη βήμα για την αφαίμαξη σε όλους τους τομείς των χωρών των Βαλκανίων από το μεγάλο ευρωπαϊκό κεφάλαιο, κάτι που σαφώς προκύπτει από το μνημόνιο.

Στην περιφερειακή αγορά ηλεκτρικής ενέργειας θα συμμετέχουν οι: Ελλάδα, Βουλγαρία, Κροατία, Αλβανία, ΠΓΔΜ, Βοσνία - Ερζεγοβίνη, Ρουμανία, Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γιουγκοσλαβίας, Τουρκία και παρατηρητές των ΟΗΕ που εκπροσώπησαν το Κοσσυφοπέδιο. Επίσης, αναλαμβάνουν το ρόλο του παρατηρητή εκπρόσωποι της Ουγγαρίας, της Ιταλίας και της Μολδαβίας.

Το μνημόνιο που υπεγράφη, μεταξύ άλλων αναφέρει ότι «η αγορά αυτή θα βασίζεται στις αρχές που καθορίζονται στην κατευθυντήρια Οδηγία για την ηλεκτρική ενέργεια και άλλες νομοθετικές ρυθμίσεις που αφορούν τη λειτουργία της εσωτερικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ενωσης». Επίσης το μνημόνιο αναφέρει ότι οι συμμετέχουσες χώρες πρέπει να προσπαθήσουν όσο το δυνατόν περισσότερο να επιτύχουν μέχρι το 2005 την ενσωμάτωση της αγοράς στην εσωτερική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Μία από τις βασικές προβλέψεις του μνημονίου είναι «η ανάγκη υποστήριξης των επενδύσεων στην περιοχή με προοπτική αυστηρών ρυθμίσεων μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα και συγκεκριμένα η εγγύηση της ασφάλειας των επενδύσεων.

Στη συνέχεια, το μεγάλο κεφάλαιο γίνεται ακόμα πιο σαφές ως προς τους στόχους του. Σημειώνεται λοιπόν στο μνημόνιο ότι «λαμβάνοντας υπόψη την ανάγκη δημιουργίας ευκαιριών για περιφερειακό εμπόριο σε προϊόντα και υπηρεσίες ενέργειας, που μπορεί να ικανοποιήσουν την περιφερειακή ζήτηση και την περιφερειακή προσφορά και συγκεκριμένα με στόχο να δοθούν τα περιθώρια ενίσχυσης της ασφάλειας των επενδύσεων με ελεύθερη ροή αγαθών και υπηρεσιών και να αποφευχθεί η δημιουργία εθνικών, περιφερειακών ή και υποπεριφερειακών μονοπωλίων». Κατ' αυτόν τον τρόπο, γίνεται φανερό ότι το μεγάλο κεφάλαιο θα υποχρεώσει τις χώρες των Βαλκανίων να «σπάσουν» τις δημόσιες επιχειρήσεις, ώστε να μην υπάρχουν μονοπώλια στην περιοχή, αλλά μικρές επιχειρήσεις που θα εξαφανιστούν από τα μονοπώλια της Δυτικής Ευρώπης. Παράλληλα, οι χώρες πρέπει να εγγυώνται και την ασφάλεια των επενδύσεων, είτε αυτές είναι των πολυεθνικών, είτε οποιασδήποτε άλλης μορφής.

Μετά την υπογραφή του μνημονίου κατανόησης, με δηλώσεις, τόσο ο υπουργός Ανάπτυξης Α. Τσοχατζόπουλος, όσο και η Λογιόλα ντε Παλάθιο, το χαρακτήρισαν πολύ σημαντικό επίτευγμα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ