Σάββατο 16 Νοέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΒΟΥΛΗ
Δικομματικό ψευτοκαβγαδάκι για τους αγρότες

Με αφορμή Επερώτηση της ΝΔ, κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση ΚΑΠηλεύτηκαν τα προβλήματα και τις αγωνίες των μικρομεσαίων αγροτών

Υψωσαν τους τόνους της δικομματικής αντιπαράθεσης δημιουργίας εντυπώσεων και κοροϊδίας των μικρομεσαίων αγροτών χτες στη Βουλή, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, στη διάρκεια της συζήτησης Επερώτησης της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την αγροτική πολιτική της κυβέρνησης. Πρωταγωνίστησαν βασικά ο πρόεδρος της ΝΔ και ο υπουργός Γεωργίας, αλλά η όλη πρασινογάλαζη αντιπαράθεση έγινε μακριά από την ουσία του αγροτικού προβλήματος, που είναι η ακολουθούμενη αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ, την οποία και τα δύο κόμματα στηρίζουν απροκάλυπτα και υποτελώς. Και η όλη κόντρα στηρίχτηκε στο ποιος θα διαπραγματευόταν καλύτερα και θα επιτύγχανε το λιγότερο κακό, στο μεγάλο ευρω-κακό που περιμένει τους μικρομεσαίους Ελληνες αγρότες, ενόψει της αναθεώρησης της ΚΑΠ, της διεύρυνσης της ΕΕ και των νέων επιταγών του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου.

Ο πρόεδρος της ΝΔ έκανε λόγο για «πακετοποίηση» και της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής με άλλα θέματα. Ανέφερε πως δεν μπορεί το κόστος της διεύρυνσης να το πληρώσουν οι οικονομικά ασθενέστεροι της ΕΕ και πρόσθεσε ότι η Ευρώπη των «25» χρειάζεται πρόσθετους πόρους. Γιατί, όπως είπε, δεν μπορεί να κατανέμονται οι δαπάνες της ΚΑΠ 15 χωρών σε 25 χώρες. Αλλά ο πρόεδρος της ΝΔ, μιλώντας εκ του ασφαλούς, δεν είπε τι διαφορετικό θα έκανε η ΝΔ αν ήταν κυβέρνηση και τι τελικά θα επιτύγχανε σε όφελος των μικρομεσαίων αγροτών.

Στη συνέχεια ο πρόεδρος της ΝΔ αντιπρότεινε σειρά φορολογικών μέτρων, όπως η μείωση του ΦΠΑ στα αγροτικά μηχανήματα και μειώσεις στους φόρους μεταβίβασης αγροτικής γης, έχοντας πρωτίστως κατά νου το πώς θα μπορέσουν να ικανοποιηθούν τα όσα προσδοκούν οι μεγαλοαγρότες και ταυτόχρονα να δημιουργηθούν απατηλές εντυπώσεις για τους φτωχούς και μικρούς αγρότες, που λίαν συντόμως θα αποτελούν παρελθόν. Παράλληλα, ζήτησε ένταση των «διαρθρωτικών» αλλαγών στην αγροτική οικονομία, όπως η αποτελεσματική λειτουργία των ομάδων παραγωγών και των διεπαγγελματικών ενώσεων, την εξυγίανση (δηλαδή ιδιωτικοποίηση) της ΑΤΕ και την αναδιοργάνωση των υπηρεσιών του υπουργείου Γεωργίας. Ο,τι δηλαδή λέει και η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, αλλά δεν το κάνει τόσο καλά, όσο θα το έκανε μια κυβέρνηση της ΝΔ...

Απαντώντας ο υπουργός Γεωργίας, Γ. Δρυς, σημείωσε ότι οι αγρότες «πρέπει να δουν την πραγματικότητα κατάματα». Κάλεσε δηλαδή του μικρομεσαίους αγρότες να αποδεχτούν μοιρολατρικά τα αντιαγροτικά μέτρα ξεκληρίσματος της ΕΕ. Κι έδωσε το στίγμα για το ποιοι θα παραμείνουν: «Να συνειδητοποιηθούν οι όροι βιωσιμότητας των αγροτικών εκμεταλλεύσεων». Επίσης άρχισε κι αυτός να αραδιάζει τις συνήθεις κυβερνητικές ψευτιές, αναφέροντας ότι «είναι μύθος πως το αγροτικό εισόδημα μειώνεται». Υποστήριξε επίσης ότι για μια σειρά προϊόντα η κυβέρνηση εξασφάλισε τα πλαφόν που τίθεται από την ΕΕ, ενώ είναι γνωστό ότι επίκεινται νέες ολέθριες αναθεωρήσεις της Κοινής Οργάνωσης Αγοράς σε μια σειρά προϊόντα, όπως καπνός, λάδι, βαμβάκι, σταφίδα, οπωροκηπευτικά κ.ά. Φυσικά... κατηγόρησε τη ΝΔ για «ηθελημένη δημαγωγία».

«Το ενδιαφέρον σας για το πρόβλημα που αντιμετωπίζει σήμερα η αγροτιά μας είναι υποκριτικό» επισήμανε στις δύο πλευρές ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Στ. Σκοπελίτης. Οσον αφορά την κριτική που ασκήθηκε από τη ΝΔ, ο Στ. Σκοπελίτης τόνισε πως «το πρόβλημα για μας δε βρίσκεται στο αν η κυβέρνηση διαπραγματεύτηκε σωστά. Το πρόβλημα είναι ότι αποδεχόσαστε τις πολιτικές που χαράσσονται». Αναφερόμενος στην Κοινή Αγροτική Πολιτική, επισήμανε ότι «η ΚΑΠ, οι ΚΟΑ κλπ. είναι ταξικές πολιτικές που δεν επιδέχονται αλλαγές γιατί έχουν ένα συγκεκριμένο στόχο: Να συρρικνώσουν την αγροτική παραγωγή και να καταστρέψουν μεγάλο μέρος της μικρομεσαίας αγροτιάς. Εμείς λέμε ότι για να βγει από τα αδιέξοδα η αγροτική μας οικονομία χρειάζεται μια άλλη πολιτική που θα αξιοποιήσει τις παραγωγικές δυνατότητες της χώρας, χωρίς ποσοστώσεις και συνυπευθυνότητες. Θα εξασφαλίζει αγροτικό εισόδημα και απασχόληση».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ