Πέμπτη 21 Νοέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΔΑΝΙΑ
Κατ' οικόν περιορισμός για Ιρακινό πρώην στρατηγό

Ο πρώην αρχηγός του ιρακινού στρατού, ο 64χρονος Νιζάρ Αλ - Κχαρτζάι, ο οποίος ζει στη Δανία, τέθηκε υπό κατ' οίκον περιορισμό όταν έκανε αίτηση να επισκεφθεί τη Σαουδική Αραβία.

Ο Αλ - Κχαρτζάι, ο οποίος ήταν αρχηγός των ιρακινών ενόπλων δυνάμεων μέχρι το 1990, κατηγορείται ότι έφερε εις πέρας την επιχείρηση Ανφαλ κατά του κουρδικού πληθυσμού του Ιράκ, στα τέλη της δεκαετίας του '80. Κατά την επιχείρηση το χειρότερο επεισόδιο ήταν η επίθεση με χημικά όπλα στην πόλη Χαλάμπγια το 1988, που κόστισε τη ζωή 5.000 Κούρδων. Σύμφωνα με την εισαγγελέα Μπριγκίτε Βέστμπεργκ, ο Αλ - Κχαρτζάι είναι ύποπτος για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και για παραβίαση της Συνθήκης της Γενεύης, που προβλέπει την προστασία αμάχων κατά την περίοδο πολέμου. Η Δανία είναι υποχρεωμένη να διεξάγει έρευνα ούτως ώστε να αποκαλυφθεί ο ρόλος του στρατηγού και σε περίπτωση που ο Αλ - Κχαρτζάι εγκατέλειπε τη χώρα υπήρχαν φόβοι ότι θα διέφευγε του ελέγχου.

Ο Αλ - Κχαρτζάι αναφέρεται (και στην Ουάσιγκτον) συχνά ως πιθανός διάδοχος του Σαντάμ. Ο ίδιος αρνείται τη συμμετοχή του στα εγκλήματα κατά των Κούρδων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ