Πέμπτη 21 Νοέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΟΛΩΝΙΑ - ΡΟΥΜΑΝΙΑ
Διαδηλώσεις ανθρακωρύχων

Δέκα χιλιάδες εργαζόμενοι διαδήλωσαν το βράδυ της Τρίτης στους δρόμους της πόλης Κατοβίτσε στη νότια Πολωνία, ενάντια στις αντιλαϊκές πολιτικές της κεντρο-αριστερής κυβέρνησης του Λεσέκ Μίλερ.

Τη διαδήλωση οργάνωσαν οι ανθρακωρύχοι της περιοχής που απειλούνται με αφανισμό, καθώς η κυβέρνηση σχεδιάζει να κλείσει εφτά ορυχεία και να απολύσει 35.000 εργάτες μέχρι το 2006, ούτως ώστε να «αναδιαρθρώσει» τη βιομηχανία! Στη διαδήλωση, επίσης, συμμετείχαν και εργάτες των ορυχείων χάλυβα που κινδυνεύουν επίσης να χάσουν τις δουλιές τους, καθώς και νοσοκόμες που ζητούν υψηλότερους μισθούς και μεγαλύτερα κονδύλια για τη δημόσια υγεία. Οπως έγινε γνωστό από εκπροσώπους των συνδικάτων, 40 ανθρακωρύχοι της Κατοβίτσε ξεκίνησαν απεργία πείνας.

Στη Ρουμανία, την ίδια στιγμή, πάνω από 300 εργάτες (από τους 600 συνολικά εργαζόμενους) στο ορυχείο της πόλης Χοράστι, 320 χιλιόμετρα δυτικά του Βουκουρεστίου, κλείστηκαν στα σπήλαια του ανθρακωρυχείου, σε μια προσπάθειά τους να αποτρέψουν το κλείσιμο της επιχείρησης που σχεδιάζει η διεύθυνση. Οι εργαζόμενοι ζητούν να μην κλείσει το ορυχείο ή αλλιώς να τους δοθούν αποζημιώσεις ίσες με μισθούς πέντε χρόνων εργασίας. Από το 1997 χιλιάδες ανθρακωρύχοι έχουν χάσει τις δουλιές σε υποβαθμισμένες περιοχές της χώρας, καθώς η κυβέρνηση πραγματοποιεί τη μετάβαση στον καπιταλισμό της ελεύθερης αγοράς...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ