Πέμπτη 21 Νοέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΔΙΚΗ ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ
Συγκέντρωση συμπαράστασης...

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.-

«Λευτεριά στον Σλόμπο» φώναζαν το βράδυ της Τρίτης χιλιάδες υποστηριχτές του πρώην Προέδρου της ΟΔ Γιουγκοσλαβίας, που συγκεντρώθηκαν στην κεντρική πλατεία του Βελιγραδίου, απαιτώντας την άμεση απελευθέρωσή του.

Μεταξύ των ομιλητών που απευθύνθηκαν στο πλήθος των συγκεντρωθέντων ήταν και ο αρχηγός του Σερβικού Ριζοσπαστικού Κόμματος Βόισλαβ Σέσελι που κατήγγειλε, για μία ακόμη φορά, «το χαλκευμένο κατηγορητήριο έναντι του πρώην Προέδρου, το στημένο δικαστήριο και τους ψευδομάρτυρες της Χάγης».

Ωρες μετά, και έπειτα από κύκλο απανωτών συναντήσεων με υψηλόβαθμα στελέχη της ομοσπονδιακής και σερβικής κυβέρνησης, η επικεφαλής γενική εισαγγελέας του Δικαστηρίου της Χάγης, Κάρλα ντελ Πόντε, απέρριπτε χτες κάθε ενδεχόμενο έστω και προσωρινής απελευθέρωσης του Σλόμπονταν... μολονότι υπάρχει δικαστικό προηγούμενο με την περίπτωση βαριά ασθενούντος Σερβοβόσνιου στρατηγού και παρότι η κατάσταση της υγείας του πρώην Προέδρου έχει επιδεινωθεί σημαντικά τους τελευταίους μήνες.

«Δεν το προβλέπει ο νόμος» ήταν η φράση της Ντελ Πόντε, η οποία αφού καμώθηκε πως σχεδόν δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με την ανεπαρκέστατη πρόσβαση του Μιλόσεβιτς σε καθημερινή και ειδικευμένη ιατρική φροντίδα, κατέληξε: «Πραγματικά δεν υπάρχει καμία ανάγκη για προσωρινή απελευθέρωση του Μιλόσεβιτς. Πρέπει να παραμείνει υπό κράτηση και να λάβει εκεί την απαραίτητη φροντίδα, προκειμένου να συνεχίσουμε τη δίκη»...

Μ' αυτή της τη δήλωση η Ντελ Πόντε ουσιαστικά προκατέλαβε τη γνωμοδότηση δικαστών της Χάγης, καθώς σύμφωνα με χτεσινό δημοσίευμα της εφημερίδας «Ντάγκεν» της Δανίας, οι διορισθέντες ως «φίλοι του δικαστηρίου» δικηγόροι Στίβεν Κέι και Μπράνισλαβ Ταπούκοβιτς, κατέθεσαν γραπτώς αίτηση απελευθέρωσης του Πρώην Προέδρου της ΟΔ Γιουγκοσλαβίας για ένα χρόνο ώστε να λάβει την προσήκουσα ιατρική φροντίδα στο Βελιγράδι και να επανέλθει, μετά τη βελτίωση της υγείας του, στη Χάγη...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ