Παρασκευή 22 Νοέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΔΙΑ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ
ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ

Υπαρξιακά ερωτήματα: «Πίσω από τον προβληματισμό για τον επαναπροσδιορισμό του ρόλου της Συμμαχίας ωστόσο, κρύβεται ένα καταλυτικό ερώτημα: μπορεί πράγματι αυτή η συμμαχία που δημιουργήθηκε για να αντιμετωπίσει μια πολύ συγκεκριμένη απειλή, να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα, τη στιγμή κατά την οποία οι βασικοί της πυλώνες, Ευρωπαϊκή Ενωση και Ηνωμένες Πολιτείες, φαίνεται να επιλέγουν διαφορετικούς δρόμους; Ορισμένοι μάλλον απαισιόδοξοι αναλυτές προβλέπουν ότι σε δέκα χρόνια από σήμερα το ΝΑΤΟ θα διαλυθεί» (ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ).

Η ουσία...: «Η ουσία του ζητήματος είναι ότι η βασική απειλή έχει εξαφανιστεί και το ΝΑΤΟ δεν έχει σχέση με την καινούρια πραγματικότητα» (Τζ. Σλέσινγκερ, πρώην υπουργός Αμυνας ΗΠΑ, ΝΙΟΥ ΓΙΟΡΚ ΤΑΪΜΣ - ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ).

Δυσπιστία...«Ευρωπαίοι παρατηρητές επισημαίνουν ότι η Αμερική δείχνει περιορισμένο ενδιαφέρον για τη Συμμαχία, αφότου υποχρεώθηκε να πάει στον πόλεμο του Αφγανιστάν μόνη και αφότου, όπως εξελίχθηκαν τα πράγματα, η στάση των συμμάχων ερμηνεύτηκε ως δυσπιστία απέναντι στην αγνότητα των κινήτρων της Αμερικής, που συνδυάστηκαν περισσότερο με τα πετρέλαια και τους μυστικούς εμπορικούς δρόμους της Αμερικής, παρά με τον Οσάμα Μπιν Λάντεν, που εξακολουθεί να ζει και να δρα ως μπαμπούλας της υφηλίου» (Χάρης Μαυρομμάτης - ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ).

Ποια μείωση πολεμικών δαπανών; «Η Νατοϊκή νέα δύναμη, σε πρώτη φάση, θα έχει 21.000 άνδρες και χερσαία, θαλάσσια και αεροπορική άμυνα, σε ασύμμετρες (τρομοκρατικές) απειλές θα μπορεί να ενεργοποιηθεί σε διάστημα 7-30 ημερών. Ο κ. Μπους ζήτησε από την Ελλάδα να αγοράσει (μόνη ή σε συνεργασία με άλλους) κυρίως γιγαντιαία μεταφορικά αεροσκάφη C-17, ιπτάμενα τάνκερ, Πάτριοτ, συστήματα προστασίας χημικού - βιολογικού πολέμου κλπ.» (Λουκάς Δημάκας - ΝΕΑ).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ