Σάββατο 23 Νοέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
«Γλυκά δεκάξι»

Κοινωνική ταινία του Κεν Λόουτς, με βραβείο σεναρίου στο Φεστιβάλ Κανών

Στις φτωχογειτονιές της Γλασκόβης, ο Λίαμ ελπίζει να περάσει τα γενέθλια των 16 του χρόνων με τη μητέρα του, που αναμένεται να έχει αποφυλακιστεί έως τότε. Ονειρεύεται ένα καλύτερο μέλλον για τους δυο τους, μακριά από τον παππού του και τον Σταν, ντίλερ ναρκωτικών και φίλο της μητέρας του, οι οποίοι τού φέρονται με τον χειρότερο τρόπο. Ο ήρωας της ταινίας βρίσκεται σε ένα πολύ κρίσιμο σημείο της ζωής του. Κάποιες καταστάσεις δεν του ταιριάζουν. Είναι όμως απόλυτα αποφασισμένος να τις αλλάξει. Προσπαθεί να δώσει νόημα και χρώμα στη ζωή του για ό,τι του έχει συμβεί, για ό,τι έχει χάσει από την παιδική του ηλικία. Με νύχια και με δόντια θέλει να κρατηθεί απ' τη ζωή και να κερδίσει τα όνειρά του.

Ο Κεν Λόουτς σκηνοθέτης της ταινίας, δε στέκεται μόνο σ' αυτό που φαίνεται, αλλά σαν «χειρουργός» φτάνει στο βάθος του προβλήματος και αναλύει τις κοινωνικές δομές και τις δυσκολίες που έχει κάποιος νέος, που θέλει να ξεκινήσει τη ζωή του. Σκηνοθετικά το «Γλυκά δεκάξι» είναι προσγειωμένο σε μια σκληρή καθημερινότητα χωρίς καμιά προσπάθεια ρομαντισμού και ουτοπίας και αυτό ακριβώς είναι η δύναμη της ταινίας.

Κέρδισε το βραβείο σεναρίου στο Φεστιβάλ Κανών και δίκαια χαρακτηρίστηκε ως ένα από τα καλύτερα σενάρια, αφού κάθε ατάκα είναι δουλεμένη μέχρι και την τελευταία λεπτομέρεια. Δείτε το, για να θυμηθείτε ότι τα πράγματα στη ζωή κερδίζονται...

«Sweet sixteen»

Κοινωνική περιπέτεια, παραγωγής 2002. Σκηνοθεσία: Κεν Λόουτς. Με τους: Μάρτιν Κόμπστον, Μισέλ Κούλτερ, Ανμαρ Φούλτον.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ