Κυριακή 1 Δεκέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
Προγράμματα
Τα λόγια της σιωπής

«Λόγια της σιωπής» (Οπου τα χέρια αποκτούν φωνή και ο άφατος λόγος βρίσκει τη θέση του) είναι ο τίτλος της βραβευμένης ταινίας της Λουκίας Ρικάκη. Πρόκειται για την πρώτη ταινία που γυρίζεται στην ελληνική νοηματική γλώσσα, με αφορμή την καθιέρωση της διδασκαλίας της νοηματικής.

Εικόνες από τα «λόγια» που λένε τα χέρια και οι εκφράσεις των κωφών στη νοηματική, αποκτούν μια άλλη σημασία στην αντίληψη του θεατή και αποκαλύπτουν τη λειτουργία της νοηματικής που βρίσκεται πολύ κοντά στην πρωταρχική έκφραση του κάθε ανθρώπου. Η ταινία προτείνει τη νοηματική γλώσσα ως γέφυρα επικοινωνίας των κωφών και των ακουόντων. Ο κινηματογράφος είναι ένας χώρος που μπορεί να κάνει αυτούς τους δυο κόσμους να συναντηθούν τουλάχιστον κατά τη διάρκεια της ταινίας.

Η εικόνα γίνεται κυρίαρχο εκφραστικό στοιχείο των κωφών, καθώς αποτελεί το βασικό εργαλείο της γλώσσας τους. Καταγράφει συγκινητικές χιουμοριστικές και εντυπωσιακές μαρτυρίες των κωφών στην Ελλάδα και στιγμές από την καθημερινότητά τους, όπου η επικοινωνία γίνεται στη νοηματική. Θρησκευτικές λειτουργίες, διαγωνισμοί χορού, φεστιβάλ θεάτρου, μαθήματα, καθημερινή εργασία, μελέτη, έρωτας... (Τρίτη, NET, 24.00)


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ