Τρίτη 3 Δεκέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Ο Εγκέλαδος «ξαναχτύπησε» το Βαρθολομιό

65 σπίτια κρίθηκαν μέχρι στιγμής ακατοίκητα από το σεισμό των 5,8 Ρίχτερ, που σημειώθηκε χτες στις 7 το πρωί και έγινε αισθητός σε όλη τη Δυτική Στερεά, στην Πελοπόννησο και τη Ζάκυνθο

Ενα από τα σπίτια που επλήγησαν στο Βαρθολομιό Ηλείας

Eurokinissi

Ενα από τα σπίτια που επλήγησαν στο Βαρθολομιό Ηλείας
Ισχυρή σεισμική δόνηση, μεγέθους 5,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, που σημειώθηκε στις 6.59' χθες το πρωί, στο θαλάσσιο χώρο του Ιονίου, μεταξύ Βαρθολομιού και Ζακύνθου, σκόρπισε τον πανικό στους κατοίκους, ενώ προξένησε εκτεταμένες ζημιές σε σπίτια, κυρίως στο Βαρθολομιό Ηλείας, χωρίς ωστόσο να σημειωθεί κάποιος τραυματισμός.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών και του Εργαστηρίου Γεωφυσικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, το επίκεντρο του σεισμού ήταν 230 χιλιόμετρα δυτικά της Αθήνας, ενώ, σύμφωνα με το Σεισμολογικό Ινστιτούτο της Πάτρας, το επίκεντρο του σεισμού ήταν δώδεκα χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Βαρθολομιού με εστιακό βάθος 18 χιλιόμετρα.

Ο σεισμός έγινε ιδιαίτερα αισθητός, πέρα από τη Ζάκυνθο και το Βαρθολομιό - όπου για προληπτικούς λόγους τα σχολεία διέκοψαν τα μαθήματα - σε ολόκληρη τη Δυτική Στερεά Ελλάδα και την Πελοπόννησο.

Σοβαρές ευθύνες

Οι σοβαρότερες ζημιές σημειώθηκαν στο Βαρθολομιό, που είχε δοκιμάσει τη μανία του Εγκέλαδου και το 1988, όταν είχε πληγεί από σεισμό 5,9 Ρίχτερ, ενώ ζημιές παρουσιάστηκαν σε ελάχιστα σπίτια στην Κυλλήνη, στη Γαστούνη και τα Λεχαινά. Ζημιές έπαθε διατηρητέο κτίριο της Γαστούνης, αλλά και το μοναστήρι της Αγίας Ελεούσας. Σύμφωνα με τους πρώτους ελέγχους που έγιναν σε 150 σπίτια, από τα συνεργεία του ΥΠΕΧΩΔΕ και της Νομαρχίας, τα 85 σπίτια κρίθηκαν κατοικήσιμα, τα 61 προσωρινά ακατοίκητα (κίτρινα) και τα τέσσερα κρίθηκαν εντελώς ακατάλληλα (κόκκινα).

Είναι χαρακτηριστικό πως σοβαρές ζημιές υπέστησαν και καινούριες οικοδομές, αλλά και σπίτια που επισκευάστηκαν μετά το μεγάλο σεισμό του 1988. Αυτό και μόνον το γεγονός αποδεικνύει την εγκληματική πολιτική της κυβέρνησης, η οποία, με τις τεχνικές οδηγίες που εκδίδει και τις πλήρως ανεπαρκείς αποζημιώσεις που χορηγεί στους σεισμοπλήκτους για να ξαναφτιάξουν τα σπίτια τους - πολιτική, άλλωστε, που ακολούθησε και για τους σεισμοπλήκτους της Αθήνας - θέτει σε κίνδυνο τη ζωή χιλιάδων ανθρώπων σε πολλές περιοχές της χώρας με μεγάλη σεισμικότητα. Παράλληλα, προχωρά με βήματα χελώνας άλλα σημαντικά μέτρα για την αντισεισμική θωράκιση, όπως για παράδειγμα τον προληπτικό έλεγχο όλων των κτιρίων συνάθροισης κοινού (σχολεία, δημόσιες υπηρεσίες, ξενοδοχεία, κινηματογράφοι κλπ.).

Σε σύσκεψη που έγινε χτες στο Βαρθολομιό και στην οποία προΐστατο ο υφυπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γ. Τσακλίδης, αποφασίστηκε να μείνουν προσωρινά σε ενοικιαζόμενα δωμάτια και ξενοδοχεία όσοι τα σπίτια των οποίων κρίθηκαν προσωρινά ακατάλληλα και να συνεχιστούν οι έλεγχοι σε όλα τα σπίτια της περιοχής.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις των σεισμολόγων, κατά πάσα πιθανότητα, πρόκειται για τον κύριο σεισμό, ενώ στη συνέχεια ακολούθησαν δεκάδες μετασεισμοί με μεγαλύτερο αυτόν που σημειώθηκε λίγα λεπτά μετά τις 7 π.μ. που είχε μέγεθος 4,2 Ρίχτερ. Ωστόσο, οι ίδιοι επισήμαιναν ότι δεν μπορούν να εκφράσουν σίγουρη γνώμη πριν περάσουν μερικά εικοσιτετράωρα και έκαναν έκκληση στους κατοίκους να μείνουν μακριά από τα σπίτια τους, ιδιαίτερα όσων τα σπίτια έχουν πάθει ζημιές.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ