Τετάρτη 11 Δεκέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΙΕΡΙΑ
Τεράστιες οι κυβερνητικές ευθύνες για τις καταστροφές

Εκατοντάδες κρούσματα γαστρεντερίτιδας στην Κατερίνη

Υφεση παρουσίασε χτες η κακοκαιρία στη Β. Ελλάδα αλλά τα μεγάλα προβλήματα που προκάλεσε η έντονη βροχόπτωση των τελευταίων ημερών παραμένουν. Τεράστιες είναι οι καταστροφές στις καλλιέργειες στον κάμπο της Πιερίας, στην κοιλάδα του Στρυμόνα και στον κάμπο των Φιλίππων που έχουν μεταβληθεί σε λίμνες. Στο Νομό Πιερίας πέρα από τις μεγάλες καταστροφές στις καλλιέργειες, πολλά ιχθυοτροφεία και μυδοτροφεία έχουν υποστεί ζημιές, ενώ πολλά καταστήματα και κατοικίες έπαθαν σημαντικές ζημιές στον Πλαταμώνα, στη Μεθώνη και στον Κ. Παντελεήμονα.

Μέχρι χτες το βράδυ περισσότερα από 250 άτομα μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο Κατερίνης με συμπτώματα γαστρεντερίτιδας που πιθανολογείται ότι προκλήθηκε από το νερό. Ηδη από τη Δευτέρα η Δημοτική Εταιρία Υδρευσης - Αποχέτευσης Κατερίνης εξέδωσε ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία οι δημότες θα πρέπει να αποφεύγουν να πίνουν νερό από τη βρύση ενώ δείγματα ήδη έχουν αποσταλεί στα εργαστήρια του ΑΠΘ.

«Οι υποσχέσεις για μελέτες αντιπλημμυρικής προστασίας έμειναν στα χαρτιά», τονίζει στο «Ρ» ο γραμματέας της ΝΕ Πιερίας του ΚΚΕ Ν. Σαλπιστής που συμμετείχε στην περιοδεία του Κόμματος με επικεφαλής το βουλευτή Αγγ. Τζέκη στις περιοχές που επλήγησαν από τις πλημμύρες. «Οι αναφορές της κυβέρνησης για ακραία καιρικά φαινόμενα (που πράγματι υπήρξαν) θέλουν να διώξουν τις ευθύνες που τους αναλογούν για την αδιαφορία που επέδειξαν για το πρόβλημα και τη μη διάθεση επαρκών κονδυλίων. Τα έργα θα πρέπει να γίνονται παίρνοντας υπόψη την πιο ακραία εκδοχή, μετά από συνολική μελέτη του προβλήματος. Οι δικαιολογίες ότι δε φταίνε οι κακοτεχνίες από τα έργα στην Εθνική Οδό και τη σιδηροδρομική γραμμή, καθώς και από την έλλειψη επίβλεψης των έργων, δε στέκουν. Η πλημμύρα στην Παραλία Παντελεήμονα έγινε λόγω του έργου του ΟΣΕ, από τον αποκλεισμό της υπόγειας οδικής διάβασης προς Σκοτίνα, από τον περιορισμό των διεξόδων της παροχέτευσης των ρεμάτων προς τη θάλασσα και από το κλείσιμο καναλιών και ρεμάτων λόγω των έργων».

Σχετικά με το τι πρέπει να γίνει, ο Ν. Σαλπιστής υπογραμμίζει ότι ο ρόλος των φορέων της τοπικής κοινωνίας είναι απαραίτητος γιατί θα πρέπει να αναλάβουν πρωτοβουλίες ώστε να ασκήσουν πίεση και να ελέγχουν δημόσια και συνεχώς την κυβέρνηση για τη διάθεση των απαραίτητων κονδυλίων. Να διατεθούν χρήματα για την άμεση αποκατάσταση των οδικών δικτύων. Να γίνει συνολική αντιπλημμυρική μελέτη με την αξιοποίηση της μελέτης του 1985 παίρνοντας υπόψη και τις ιδιομορφίες κάθε περιοχής. Τακτικός καθαρισμός των ρεμάτων, διαπλάτυνσή τους όπου μπαζώθηκαν, αποκατάσταση της φυσικής ροής τους κλπ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ