Παρασκευή 13 Δεκέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΓΡΟΤΕΣ ΔΗΜΟΥ ΑΞΙΟΥ
Τη Δευτέρα ξανά με τα τρακτέρ στους δρόμους

Σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τον εμπαιγμό των βαμβακοπαραγωγών θα κατευθυνθούν προς την Εθνική Οδό

Οι αγρότες του Δήμου Αξιού αρχίζουν από τη Δευτέρα νέες κινητοποιήσεις, για τον προκλητικό εμπαιγμό της κυβέρνησης σε βάρος των βαμβακοπαραγωγών. Χτες, δεκάδες παραγωγοί της περιοχής συγκεντρώθηκαν με τα μηχανήματά τους στο χώρο του Αγροτικού Συνεταιρισμού Κυμίνων και αποφάσισαν να κατευθυνθούν τη Δευτέρα το πρωί 16 Δεκέμβρη προς την Εθνική Οδό, καλώντας ταυτόχρονα τους συναδέλφους τους του Νομού Θεσσαλονίκης να τους ακολουθήσουν. Οπως έγραψε ο «Ρ», οι ελεγκτές του ΟΠΕΚΕΠΕ ζητούν από τους βαμβακοπαραγωγούς που παραδίδουν στα εκκοκκιστήρια τη σοδειά τους να δηλώσουν ψευδώς ότι δεν έχουν άλλο βαμβάκι πέραν των 305 κιλών ανά στρέμμα.

Ετσι, ενώ σύμφωνα με στοιχεία του Αγροτικού Συλλόγου Κυμίνων, τα χωράφια στην περιοχή παράγουν πάνω από 400 κιλά το στρέμμα βαμβάκι, η κυβέρνηση καλεί στην ουσία τους παραγωγούς να υπογράψουν ότι δεν παρήγαγαν τα υπόλοιπα 100 κιλά! Μόνο στις αποθήκες του συνεταιρισμού υπάρχουν αυτή τη στιγμή 170 τόνοι με βαμβάκι που δεν παραλαμβάνουν τα εκκοκκιστήρια ως μη επιλέξιμο, ενώ άλλοι 100 τόνοι πρόκειται να αποθηκευτούν τις επόμενες μέρες. Αυτές τις ποσότητες η κυβέρνηση έχει λόγους να τις αποκρύπτει, αλλά αυτή η επαναλαμβανόμενη τακτική σημαίνει καταστροφή για τον παραγωγό.

Σε δηλώσεις του χτες στη Θεσσαλονίκη ο υφυπουργός Γεωργίας Β. Αργύρης συνέχισε την ίδια τακτική υποτίμησης της νοημοσύνης των βαμβακοπαραγωγών, όταν αναφερόμενος στο πλαφόν δήλωσε: «Οσοι παραγωγοί μπορούν και η ποσότητα τους είναι μέχρι 305 κιλά την παραδίδουν και κλείνουν. Εχουμε συμπληρώσει 25-28% των καρτελών και βλέποντας τις ποσότητες αυτές, αναδιανέμουμε τις υπόλοιπες ποσότητες πρώτα στην περιφέρεια και μετά στο νομό» και ξεκαθάρισε ότι δε θα υπάρξει παράταση της εκκοκκιστικής περιόδου. Για τις καθυστερήσεις στις αποζημιώσεις είπε ότι οφείλονται στον όγκο των ζημιών (!) και πρόσθεσε ότι «η χρονιά που περνάμε ίσως μπορεί να θεωρηθεί η χειρότερη που υπήρξε από την ίδρυση του ελληνικού κράτους σε ό,τι αφορά τις καταστροφές από ακραία φαινόμενα».

Στο μεταξύ εκτός από τις εκτεταμένες καταστροφές που υπέστησαν οι καλλιέργειες στους Νομούς Ημαθίας και Πιερίας, εκατοντάδες αγρότες του Δήμου Αιγείρου στη Θράκη δε θα έχουν καθόλου παραγωγή φέτος. Περισσότερα από 19.000 στρέμματα βαμβακοκαλλιέργειας έχουν σκεπαστεί από τα νερά της βροχής.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ