Παρασκευή 13 Δεκέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Περικοπές κονδυλίων ενόψει διεύρυνσης

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομίας προανήγγειλε με διπλωματική γλώσσα περιορισμούς των κονδυλίων που δικαιούται η Ελλάδα από το Γ΄ ΚΠΣ

Ενα το κρατούμενο, φαίνεται ότι θεωρεί η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομίας την καρατόμηση των κοινοτικών κονδυλίων για χρηματοδότηση διαφόρων επενδύσεων στις υφιστάμενες χώρες - μέλη, παραμονές της λεόντειας διεύρυνσης της ευρωπαϊκής αγοράς με την είσοδο 10 νέων κρατών. Η πολιτική συρρίκνωσης των κοινοτικών κονδυλίων - που αφορά και την Ελλάδα - σε συνδυασμό με το ζοφερό πολιτικό σκηνικό στο εσωτερικό της χώρας (όπου τα μηνύματα της εκλογικής ήττας έρχονται όλο και πιο ισχυρά), συνθέτουν ένα εκρηκτικό μείγμα, που υποδαυλίζει εντάσεις μεταξύ των κυβερνητικών στελεχών, αλλά και επιλογές προσωπικής πολιτικής διάσωσης. Στη συγκεκριμένη πολιτική συγκυρία, όλο αυτό το σύνθετο πολιτικό σκηνικό περιστρέφεται γύρω από τη φράση «Γ΄ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης».

Από την άποψη αυτή αποκτά ενδιαφέρον η χτεσινή συνέντευξη του υφυπουργού Οικονομίας Χ. Πάχτα, ο οποίος:

  • Επιχείρησε να αποσείσει πολιτικές και προσωπικές ευθύνες για το πιθανότατο ενδεχόμενο της περικοπής κοινοτικών επενδύσεων και να τις διαχύσει προς κάθε άλλη κατεύθυνση (σε άλλα υπουργεία, σε δημάρχους, την ίδια την κοινωνία κλπ.).
  • Περιέγραψε με μεγάλη σαφήνεια τις κανιβαλικές διαθέσεις του κοινοτικού διευθυντηρίου των Βρυξελλών, στο θέμα των περικοπών κοινοτικών επενδύσεων προς τις χώρες - μέλη και την Ελλάδα.
  • Επιδίωξε να προετοιμάσει την κοινή γνώμη της χώρας στην αποδοχή της ιδέας ότι οι περικοπές κοινοτικών επενδύσεων είναι και αναμενόμενες, αλλά και υπό τις παρούσες συνθήκες φυσιολογικές...

Η χτεσινή συνέντευξη του υφυπουργού Οικονομίας αποτελεί συνέχεια του Υπουργικού Συμβουλίου την προηγούμενη βδομάδα, πάλι με θέμα την πορεία υλοποίησης του Γ΄ ΚΠΣ, όπου μεταξύ άλλων εκτοξεύτηκαν κατηγορίες ένθεν και ένθεν μεταξύ υπουργών, για το ποιος ευθύνεται για τη χαμηλή απορροφητικότητα των προγραμμάτων του Γ΄ ΚΠΣ, αλλά και για τις φτωχές προπαγανδιστικές επιδόσεις στον τομέα αυτό. Και επειδή η βόμβα των περικοπών κοινοτικών επενδύσεων όπου να 'ναι σκάει, ο Χ. Πάχτας «σαλαμοποίησε» χτες τις συνολικές πολιτικές ευθύνες σχετικά με τη συνολική διαχείριση του Κοινοτικού Πλαισίου. Στα πλαίσια αυτά έκανε τον εξής διαχωρισμό: Το υπουργείο Οικονομίας έχει την ευθύνη της συγκρότησης και λειτουργίας των διαφόρων οργάνων (π.χ. Διαχειριστικές Αρχές) που θα παρακολουθούν την πορεία των έργων. Η ευθύνη της υλοποίησης του φυσικού αντικειμένου (των έργων) αφορά τους φορείς υλοποίησης, είτε πρόκειται για υπουργεία (ανέφερε το ΥΠΕΧΩΔΕ και το Παιδείας) είτε δήμους που εκτελούν έργα των περιφερειακών προγραμμάτων. Σύμφωνα με τη «φεουδαρχική» αυτή λογική, δεν υπάρχει συνολική πολιτική ευθύνη, αλλά ευθύνη της κας Παπανδρέου, του κ. Ευθυμίου, του δημάρχου της... Κολοπετινίτσας, αν τελικά οι κοινοτικοί έλεγχοι οδηγήσουν σε περικοπές επενδύσεων. Εικάζεται ότι ο υφυπουργός Οικονομίας προχώρησε σε «διαχωρισμό ευθυνών», επειδή όλο και περισσότεροι στην κυβέρνηση του αποδίδουν ευθύνες που αφορούν τον τομέα διαχείρισής του.

Τη δύσκολη αυτή ώρα ο υφυπουργός Οικονομικών «θυμήθηκε» ότι το σύστημα ελέγχου των κοινοτικών επενδύσεων στερείται αγαθών προθέσεων καθώς αποσκοπεί στο να μην ολοκληρωθεί το σύνολο των έργων. «Θέλουν να μας πάρουν χρήματα πίσω», φώναξε με αγανάκτηση, όταν αναφέρθηκε στο θέμα αυτό. Δήλωσε επίσης ότι μέχρι σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει πραγματοποιήσει ούτε λίγο ούτε πολύ 19 εξονυχιστικούς ελέγχους σε 1,5 μόνο χρόνο, ενώ για να προλάβουν τα χειρότερα - τις περικοπές επενδύσεων - σύστησαν και θα λειτουργήσει από 1/1/2003 «Πλαίσιο εσωτερικού συστήματος διαρθρώσεων», το οποίο θα ελέγχει τα έργα, θα επιβάλει πρόστιμα και θα περικόπτει δαπάνες. Στόχος είναι να διασώσουν «εσωτερικά» ό,τι είναι δυνατό να διασωθεί, πριν έρθει ο «μπαμπούλας» των ελέγχων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όπου και θα πέσει αμετανόητα η «δαμόκλειος σπάθη» των οριστικών περικοπών. Ολο αυτό το σχιζοφρενές σύστημα των ελέγχων απλώς αναδεικνύει τα ιμπεριαλιστικά χαρακτηριστικά της ΕΕ, η οποία δεν αποτελεί ένωση ισότιμων κρατών, αλλά ιμπεριαλιστική ένωση ομόκεντρων κύκλων με διαφορετικό ειδικό βάρος η κάθε χώρα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ