Παρασκευή 13 Δεκέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ»
Εμπλοκή στην εξαγορά της ΟΚΤΑ

Την ακύρωση της συμφωνίας μεταξύ της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ και των ΕΛΠΕ, τα οποία εξαγόρασαν το 54% των πρώην κρατικών διυλιστηρίων ΟΚΤΑ στα Σκόπια, αποφάσισε το Συνταγματικό Δικαστήριο της γειτονικής χώρας. Σύμφωνα με τα όσα μεταδίδουν τα ειδησεογραφικά πρακτορεία, το Συνταγματικό Δικαστήριο την ΠΓΔΜ, κρίνει ότι τα Ελληνικά Πετρέλαια «παράνομα εξασφάλισαν ουσιαστικά μονοπωλιακή θέση στην αγορά πετρελαίου των Σκοπίων», σημειώνοντας μάλιστα ότι η ελληνική εταιρία καταβάλλει δασμούς μόνο 1% σε εισαγωγή πετρελαίου, αντί για το συνηθισμένο 20%, κάτι που ζημιώνει τη χώρα.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η κυβέρνηση της γειτονικής χώρας δεν έχει προς το παρόν σκοπό να αμφισβητήσει το σύνολο της συμφωνίας, άλλα μόνο τα μέρη της που περιέχουν αμφίβολα οφέλη, σημειώνοντας επίσης ότι τα ΕΛΠΕ δεν τήρησαν κάποιους όρους της αρχικής συμφωνίας για την πραγματοποίηση επενδύσεων.

Από την πλευρά τους, κύκλοι των ΕΛΠΕ αναφέρουν ότι η απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της ΠΓΔΜ δε θα επηρεάσει τη συμφωνία εξαγοράς της ΟΚΤΑ, αλλά και το επενδυτικό τους πρόγραμμα. Οι ίδιοι κύκλοι εμφανίζονται αισιόδοξοι ότι το θέμα δε θα ανακινηθεί περισσότερο, εκτιμώντας ότι οι κινήσεις της σημερινής κυβέρνησης της ΠΓΔΜ, αποσκοπούν στη βελτίωση της συμφωνίας σε ορισμένα σημεία. Ετσι - αναφέρεται - ότι η παρούσα κυβέρνηση του B. Crvenkovski, εκκίνησε το θέμα, περισσότερο για τη δημιουργία εντυπώσεων, αφού αποτέλεσε ένα από τα ζητήματα αιχμής κατά την περίοδο που ήταν στην αντιπολίτευση.

Σε ό,τι αφορά στην καταβολή δασμού μόνο 1% σε εισαγωγή πετρελαίου, αντί για το συνηθισμένο 20%, τα ΕΛΠΕ αναφέρουν ότι αυτό έχει προκύψει από τη διακρατική συμφωνία, για την κατασκευή του πετρελαιαγωγού Θεσσαλονίκης - Σκοπίων (πριν ακόμα γίνει η εξαγορά της ΟΚΤΑ). Διατυπώνουν, επίσης, την άποψη πως αυτή η συμφωνία (για το συγκεκριμένο ύψος των δασμών), λήγει τον ερχόμενο χρόνο, όπου και απελευθερώνεται η αγορά ενέργειας στην ΠΓΔΜ, με αποτέλεσμα μια τέτοια εξέλιξη να μην προκαλεί ανησυχία.

Ασχέτως από το τι αναφέρουν παράγοντες των ΕΛΠΕ, πρέπει να σημειωθεί ότι η προχτεσινή, είναι η δεύτερη καταδικαστική απόφαση για το θέμα της εξαγορά των διυλιστηρίων στα Σκόπια. Εχει προηγηθεί απόφαση αγγλικού δικαστηρίου μετά από προσφυγή της Mamidoil - Jetoil, που υποχρεώνει τη γειτονική χώρα να καταβάλει περί τα 15 εκατομμύρια ευρώ στην ενάγουσα, διότι η πρώτη αθέτησε συμφωνία για την προμήθεια αργού πετρελαίου, προφανώς μετά από απαίτηση των ΕΛΠΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ