Σάββατο 14 Δεκέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ντενκτάς κατά πάντων

Καταγγελίες κατά πάντων έκανε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ρ. Ντενκτάς. Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε από την Αγκυρα, έκανε λόγο για «επονείδιστες» πιέσεις, που του ασκήθηκαν για να υπογράψει το «σχέδιο Ανάν». «Κανείς, είπε, δεν μπορεί να μας πιέσει να υπογράψουμε με απειλές μία συμφωνία, χωρίς προηγουμένως να έχουμε διεξαγάγει διαπραγματεύσεις με τους Ελληνες (σ.σ. Ελληνοκύπριους). Το θεωρώ αυτό επονείδιστο». Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι είναι έτοιμος να διαπραγματευτεί το αναθεωρημένο σχέδιο. «Δώστε μας, είπε, μία ευκαιρία. Είμαστε έτοιμοι να διαπραγματευτούμε».

Στο μεταξύ, επισήμανε, δεν τίθεται θέμα υπογραφής κειμένου καλών προθέσεων για τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό. «Αυτό, πρόσθεσε, που συζητείται είναι το αν θα συμπεριληφθεί σε ανακοίνωση του ΟΗΕ ότι γίνεται δεκτό το "σχέδιο Ανάν" ως βάση για τις διαπραγματεύσεις». Με τον τρόπο αυτό, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης ξεκαθάρισε το τοπίο, μετά τις δηλώσεις, που έκανε, στο τουρκικό τηλεοπτικό κανάλι CNN Turk, ο γιος του, Σερνάρ Ντενκτάς, ότι πρόκειται να υπογραφεί κείμενο, με το οποίο οι δύο πλευρές θα δεσμεύονται να ολοκληρώσουν μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου 2003 τις διαπραγματεύσεις με βάση το αναθεωρημένο «σχέδιο Ανάν».

Παράλληλα, ο Ρ. Ντενκτάς κατηγόρησε χθες την Ευρωπαϊκή Ενωση ότι προσπαθεί να οικοδομήσει ένα «χριστιανικό φρούριο» γύρω από την Τουρκία. «Το συμφέρον της Ευρωπαϊκής Ενωσης, είπε, είναι να καθυστερήσει την Τουρκία και να πάρει την Κύπρο, να κατέχει την Κύπρο και να χτίσει τρόπον τινά ένα χριστιανικό φρούριο γύρω από την Τουρκία».

Την ίδια ώρα, στα κατεχόμενα εδάφη της Κύπρου, εντείνονται οι αντιδράσεις για τη στάση του Ρ. Ντενκτάς, έξω από το σπίτι του οποίου έγινε χθες διαδήλωση Τουρκοκυπρίων υπέρ του «σχεδίου Ανάν» και της ένταξης όλης της Κύπρου στην ΕΕ.

Παρέμβαση υπήρχε και της τουρκοκυπριακής πλατφόρμας «Αυτή η χώρα είναι δική μας», η οποία, σε ανακοίνωσή της που υπογράφει ο γγ της συνδικαλιστικής οργάνωσης Τουρκοκύπριων δασκάλων Σενέρ Ελτσίλ και η οποία διανεμήθηκε στους δημοσιογράφους στην Κοπεγχάγη, επισημαίνει πως «αρνούμαστε τις αποσχιστικές πολιτικές που στοχεύουν να υπονομεύσουν την τουρκοκυπριακή κοινότητα και εφαρμόζονται από τον κ. Ντενκτάς και τις "αρχές" του, που στοχεύουν να αποφύγουν και πάλι την απαίτηση της κοινότητας για επείγουσα λύση - σήμερα». Και επισημαίνει: «Παρακολουθούμε με μεγάλη ανησυχία και δυστυχία τις κοινές δραστηριότητες της Τουρκίας και των αποσχιστικών "αρχών" της βόρειας Κύπρου στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στην Κοπεγχάγη».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ