Σάββατο 14 Δεκέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΗΓΕΣΙΑ
Θέλαμε πιο κοντινή ημερομηνία, αλλά...

Ικανοποιημένη για τον ορισμό ημερομηνίας όπου θα κριθεί η προοπτική ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση, εμφανίστηκε η τουρκική ηγεσία όταν πλέον το θέμα έκλεισε. Είχαν προηγηθεί δηλώσεις των Τούρκων αξιωματούχων, όταν ακόμα ήταν σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις όπου τοποθετούνταν αρνητικά σε αυτό που τελικά αποφασίστηκε.

Ο αρχηγός του κυβερνώντος κόμματος Τ. Ερντογάν δήλωσε: «Θα συνεχίσουμε να κάνουμε αυτό που πρέπει». Για να προσθέσει: «Στην πολιτική δεν υπάρχει θυμός, όσοι θυμώνουν χάνουν». «Θέλαμε να πάρουμε μια ημερομηνία για το τέλος του 2003, αλλά αυτό καθυστέρησε λίγο», δήλωσε ο Τ. Ερντογάν μετά τη συνάντηση, μαζί με τον πρωθυπουργό Αμπντουλάχ Γκιουλ, που είχε με τον Πρόεδρο της Γαλλίας Ζακ Σιράκ και τον Καγκελάριο Γκέρχαρντ Σρέντερ. Και πρόσθεσε: «Ελπίζουμε η Τουρκία να αρχίσει τις διαπραγματεύσεις στο τέλος του 2004».

Από την πλευρά του ο Τούρκος πρωθυπουργός Αμπντουλάχ Γκιουλ θεωρεί αποτέλεσμα των εσωτερικών προβλημάτων της Ευρωπαϊκής Ενωσης την απόφαση της Συνόδου Κορυφής της Κοπεγχάγης σχετικά με την ημερομηνία έναρξης των διαπραγματεύσεων για την ένταξη της Τουρκίας. Ο ίδιος τόνισε ότι η Τουρκία ήθελε μια ημερομηνία πιο κοντινή και πρόσθεσε ότι η ημερομηνία που δόθηκε είναι λίγο πιο μακρινή. Μ' αυτή τη δήλωση του ο Αμπ. Γκιουλ αναγνωρίζει ότι δόθηκε συγκεκριμένη ημερομηνία στην Τουρκία, κάτι άλλωστε που είχε δεχτεί νωρίτερα και ο Βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ εκ των θερμότερων υποστηρικτών του καθορισμού ημερομηνίας έναρξης των διαπραγματεύσεων στο συντομότερο δυνατό χρόνο.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός χαρακτήρισε επίσης ιστορική τη Σύνοδο της Κοπεγχάγης και τόνισε ότι η κυβέρνησή του κατέβαλε μεγάλες προσπάθειες για να ανταποκριθεί η Τουρκία στα κριτήρια της Κοπεγχάγης. Και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση της Τουρκίας θα συνεχίσει με την προσπάθεια.

Ο Αμπ. Γκιουλ σε ερώτηση Τούρκου δημοσιογράφου περί του τι έπραξε η κυβέρνησή του ώστε να μη χαθεί η ευκαιρία για τους Τουρκοκύπριους να ενταχθούν στην Ευρωπαϊκή Ενωση και σε σχέση με τις σκληρές δηλώσεις Ντενκτάς, απάντησε ότι τίποτα δεν έχει χαθεί για τους Τουρκοκύπριους σε σχέση με την ένταξη και υπάρχει χρόνος να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις και μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου να προκύψει λύση του Κυπριακού με βάση το «σχέδιο Ανάν».

Σε άλλη ερώτηση αν η ημερομηνία που δόθηκε στην Τουρκία προήλθε από επιδίωξη της Ελλάδας ώστε πριν την έναρξη των διαπραγματεύσεων να οδηγηθούν τα λεγόμενα διμερή προβλήματα στο Δικαστήριο της Χάγης, ο Αμπ. Γκιουλ απάντησε αρνητικά, προσθέτοντας ότι ίσα ίσα η Ελλάδα υποστήριξε την έναρξη των διαπραγματεύσεων περισσότερο από κάθε άλλη χώρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Νωρίτερα ο Αμπ. Γκιουλ είχε δηλώσει ότι είναι «αδύνατον να γίνει δεκτή» η επιλογή των Ευρωπαίων ηγετών να καθυστερήσουν μέχρι το Δεκέμβρη του 2004 την απόφαση για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία. Και κατηγόρησε τον Πρόεδρο της Γαλλίας Ζακ Σιράκ ότι έστρεψε την Ευρωπαϊκή Ενωση εναντίον της Τουρκίας.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
...τελικά δεν έρχεται (2006-12-02 00:00:00.0)
Βοήθεια στην Αγκυρα για Κυπριακό! (2005-10-07 00:00:00.0)
«Να μας αναγνωρίσουν» (2004-12-14 00:00:00.0)
Υπερψήφιση του σχεδίου Ανάν ως έχει, θέλουν οι Τούρκοι (2004-11-06 00:00:00.0)
Σύμφωνος με την αμερικάνικη... λογική (2004-09-23 00:00:00.0)
Αδιάλλακτοι Ντενκτάς - Σεζέρ (2002-12-13 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ