Πέμπτη 19 Δεκέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΟΓΚΟΛΟΓΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΑΓΙΩΝ ΑΝΑΡΓΥΡΩΝ
Μετασεισμική συγχώνευση μετά τη διχοτόμηση

Το χειρότερο μετά το σεισμό πλήγμα στο νοσοκομείο, καταφέρνει η κυβέρνηση με την πολιτική της

Συνεχίζεται η μετασεισμική ταλαιπωρία και η κυβερνητική αδιαφορία για το Ογκολογικό Νοσοκομείο Κηφισιάς τρία χρόνια μετά τον καταστροφικό σεισμό της 9ης Σεπτέμβρη του 1999 καθώς μελετάται η μεταφορά του στο Χαϊδάρι για να λειτουργήσει το νέο νοσοκομείο, καταγγέλλει το Σωματείο των εργαζομένων στο ογκολογικό νοσοκομείο.

Η επιλογή αυτή αποτελεί συνέχεια της πολιτικής της κυβέρνησης που εφαρμόστηκε απ' την πρώτη στιγμή. Ετσι αντί τότε να μεταφερθεί ενιαία το νοσοκομείο σε άλλο χώρο - είχαν υπάρξει προτάσεις και υποδείξεις από το σωματείο και άλλους φορείς - το νοσοκομείο διχοτομήθηκε και ένα τμήμα του (56 κρεβάτια) μεταφέρθηκε στο Εθνικό Ιδρυμα Αποκατάστασης Αναπήρων (ΕΙΑΑ) και ένα άλλο στο νοσοκομείο Μεταξά (23 κρεβάτια).

Οι εκάστοτε υπουργοί υγείας, όπως σημειώνει το σωματείο, με ευθύνη συνολικά της κυβέρνησης, εμπαίζουν το λαό σε βάρος των υγειονομικών αναγκών του με τις διαρκείς και άνευ περιεχομένου υποσχέσεις τους για τη γρήγορη ανέγερση του νέου ογκολογικού νοσοκομείου σε αντικατάσταση του πληγέντος από το σεισμό του 1999. Ο τότε υπουργός Υγείας Λ. Παπαδήμας είχε υποσχεθεί ότι το καλοκαίρι του 2000 θα άρχιζαν οι εργασίες για ένα γενικό νοσοκομείο 300 κλινών, που θα είχε και ογκολογικές κλινικές, με μειωμένη όμως δύναμη.

Στον υπό διαμόρφωση νέο οργανισμό του νοσοκομείου, προβλέπονται 7 κρεβάτια - έναντι 18 - του ακτινοθεραπευτικού τμήματος πριν το σεισμό. Επίσης προβλέπονται 68 - έναντι 92 - συνολικά ογκολογικά παθολογικά κρεβάτια, 9 κρεβάτια - έναντι 14 - στο Αιματολογικό τμήμα, 8 - έναντι 18 - χειρουργικά ογκολογικά κρεβάτια και 6 - έναντι 12 - ορθοπεδικά, ογκολογικά.

«Πρόκειται για σαφή υποβάθμιση του ογκολογικού χαρακτήρα, πολύ περισσότερο, όταν πρόκειται για ένα νοσοκομείο, που υποτίθεται θα είναι έτοιμο το 2005» υπογραμμίζει το σωματείο και σημειώνει ότι η εξέλιξη αυτή γίνεται ακόμη πιο αρνητική καθώς οι προβλεπόμενες πιστώσεις μειώθηκαν σε 18,5 δισ. δραχμές έναντι 24 δισ. δραχμών.

«Προφανώς η κυβέρνηση εκφράζει και μ' αυτόν τον τρόπο, την πολιτική της βούληση που κινείται στη λογική της εμπορευματοποίησης της υγείας, της μείωσης των κρατικών δαπανών και της κατάργησης των αντικαρκινικών νοσοκομείων» τονίζει το σωματείο και αναφέρει ότι τα αποτελέσματα αυτής της πολιτικής είναι πλέον εμφανή με την αύξηση της λίστας στα άλλα νοσοκομεία και την αύξηση της πελατείας στον ιδιωτικό τομέα, ο οποίος έχει εισβάλει και στο εναπομείναν νοσοκομείο με διάφορους τρόπους (χρηματοδότηση ερευνητικών προγραμμάτων, συνεργεία στην καθαριότητα, εστίαση και φύλαξη).

Σήμερα η κυβέρνηση, εφαρμόζοντας τη γνωστή τακτική των συγχωνεύσεων και της μείωσης των κρατικών δαπανών, μεθοδεύει τη μεταφορά του προσωπικού στο νέο Νοσοκομείο στο Χαϊδάρι, υπογραμμίζει το σωματείο και καταλήγει: «Αντί να κάνει τις απαραίτητες και αναγκαίες προσλήψεις προσωπικού για να στελεχωθεί το νέο νοσοκομείο, προσπαθεί με το υπάρχον προσωπικό να καλύψει τις ανάγκες. Με αυτή την τακτική όχι μόνο δε θα στελεχωθεί επαρκώς το νοσοκομείο στο Χαϊδάρι αλλά μηδενίζεται η όποια λειτουργία των Αγίων Αναργύρων. Εμείς απαιτούμε να γίνουν όλες οι απαραίτητες προσλήψεις για το Χαϊδάρι και να παρθούν μέτρα για την ουσιαστική λειτουργία του εναπομείναντος ΓΟΝΚ», καταλήγει το Σωματείο.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Κινητοποιήσεις - παρεμβάσεις για την Υγεία(2023-12-20 00:00:00.0)
Στο Χαϊδάρι η σκυτάλη των κινητοποιήσεων για την Υγεία(2023-03-07 00:00:00.0)
Ο νέος «Οργανισμός» μειώνει κρεβάτια και προσωπικό(2013-01-23 00:00:00.0)
Βαθιά υπόκλιση στην εμπορευματοποίηση(2009-05-23 00:00:00.0)
Υπολειτουργεί για να «θησαυρίζουν» οι ιδιώτες(2007-12-01 00:00:00.0)
Μεγαλώνει η ανησυχία για τους «Αγίους Αναργύρους»(2000-04-01 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ