Πέμπτη 19 Δεκέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
Προτεραιότητα στα κέρδη των επιχειρήσεων

Σε πέντε βασικούς άξονες των οποίων ο κοινός παρονομαστής είναι η επίτευξη της περιβόητης «ανταγωνιστικότητας» των επιχειρήσεων, θα δώσει προτεραιότητα το υπουργείο Ανάπτυξης στα πλαίσια ανάληψης της προεδρίας της ΕΕ από την Ελλάδα.

Σύμφωνα με τον υπουργό Ανάπτυξης, Α. Τσοχατζόπουλο, οι προτεραιότητες αυτές είναι οι εξής:

α) Μετάβαση στην οικονομία της γνώσης. Βασικές συνιστώσες αυτής της πολιτικής είναι εισαγωγή νέων τεχνολογιών στις διαδικασίες που αναβαθμίζουν την παραγωγικότητα, το άνοιγμα σε παγκόσμιο επίπεδο των αγορών, μέσα από τις δυνατότητες που παρέχει το διαδίκτυο. Βασική επίσης προτεραιότητα είναι μια μακροπρόθεσμη πολιτική που θα αποβλέπει την πρωτοπορία της ΕΕ στην κοινωνία της γνώσης, κατακτώντας την ηγετική θέση στον τομέα αυτό.

β) Ο ρόλος των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Η ελληνική προεδρία - σύμφωνα με τον υπουργό Ανάπτυξης - αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στο ρόλο που πρέπει να παίξουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις (σ.σ. με τα κριτήρια της ΕΕ, «μικρομεσαίες επιχειρήσεις» στην Ελλάδα είναι και όλες σχεδόν οι μεγάλες επιχειρήσεις), στην ανταγωνιστικότητα και στην ανάπτυξη και την απασχόληση. Γι' αυτό θα προωθηθεί η βελτίωση του θεσμικού πλαισίου που διέπει τις ΜΜΕ.

γ) Η συνέχιση της απελευθέρωσης των αγορών και ο καταναλωτής. Σύμφωνα με τον Α. Τσοχατζόπουλο θα συνεχιστεί η εμβάθυνση του ανοίγματος όλων των αγορών, η οποία αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την αναβάθμιση της ανταγωνιστικότητας της ευρωπαϊκής οικονομίας. Η ανάπτυξης όμως του υγιούς και θεμιτού ανταγωνισμού - όπως χαρακτηριστικά αναφέρθηκε - προϋποθέτει και τη διαμόρφωση ενός κλίματος εμπιστοσύνης και προστασίας του πολίτη.

δ) Τουρισμός. Η ελληνική προεδρία θα κινηθεί στην κατεύθυνση της προώθησης μιας κοινής προσέγγισης για το μέλλον του ευρωπαϊκού τουρισμού. Ειδικότερα, όπως ανέφερε ο Α. Τσοχατζόπουλος, η τουριστική δραστηριότητα αναμένεται να συμβάλλει ιδιαίτερα στην απασχόληση και στην ανάπτυξη των πλέον απομακρυσμένων και μειονεκτικών περιοχών της Ευρώπης, καθώς και των αγροτικών περιοχών που πλήττονται από την προσαρμογή της γεωργικής παραγωγής στην παγκόσμια οικονομία. Δηλαδή, η οικονομική αφαίμαξη των χωρών που θα ενταχθούν στην ΕΕ, θα χρυσωθεί με το χάπι της αύξησης του τουρισμού.

ε) Ενέργεια. Σύμφωνα με τον υπουργό Ανάπτυξης κατά την ελληνική προεδρία θα προωθηθεί τα ζητήματα που σχετίζονται με την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας, ενώ πιο συγκεκριμένα θα επιδιωχτεί η επίτευξή του:

  • Η ανάπτυξη υγιούς ανταγωνισμού.
  • Η ενίσχυση της ασφάλειας στον ενεργειακό εφοδιασμό.
  • Η διασύνδεση των διευρωπαϊκών δικτύων.
  • Ο πολλαπλασιασμός της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές.
  • Η Διεθνής συνεργασία, με την προώθηση του ενεργειακού διαλόγου μεταξύ της ΕΕ και της Ρωσίας. Ειδικότερα για το τελευταίο, ο Α. Τσοχατζόπουλος σημείωσε ότι αποτελεί μία από τις βασικές προτεραιότητες, προβλέποντας ότι στο αμέσως επόμενο διάστημα ο ανταγωνισμός της ΕΕ και των ΗΠΑ θα ενταθεί.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ