Πέμπτη 19 Δεκέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2003
Αντιλαϊκός, φοροεισπρακτικός και ταξικός

Αρχισε χτες στη Βουλή η συζήτηση του νέου προϋπολογισμού και θα ολοκληρωθεί με την ψήφιση την Κυριακή το βράδυ. Το ΚΚΕ δήλωσε ότι θα τον καταψηφίσει γιατί ενισχύει παραπέρα τα συμφέροντα του μονοπωλιακού κεφαλαίου σε βάρος των λαϊκών συμφερόντων

Αγγ. Τζέκης: Προωθεί τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων

«Για το ΚΚΕ το θέμα του προϋπολογισμού είναι κυρίως πολιτικό γιατί η πολιτική θέση του κάθε κόμματος πρέπει να απαντήσει στο ερώτημα: Προώθηση και εξασφάλιση των λαϊκών συμφερόντων ή των συμφερόντων του μονοπωλιακού κεφαλαίου; Το ΚΚΕ καταψηφίζει τον προϋπολογισμό του 2003 στο σύνολό του, επειδή αυτός είναι αντιλαϊκός, φοροεισπρακτικός, ταξικός και ενισχύει παραπέρα το κεφάλαιο».

Με την επισήμανση αυτή ο γενικός εισηγητής του ΚΚΕ Αγγ. Τζέκης ξεκαθάρισε τη θέση του Κόμματος πάνω στον προϋπολογισμό του 2003 η συζήτηση του οποίου άρχισε χτες στη Βουλή και θα ολοκληρωθεί την Κυριακή το βράδυ με ονομαστική ψηφοφορία. Ο βουλευτής τόνισε ότι η κυβέρνηση αξιοποιεί τον προϋπολογισμό σαν μοχλό υλοποίησης της αντιλαϊκής οικονομικής πολιτικής και επιδιώκει την εκπλήρωση των στόχων του αντιλαϊκού Συμφώνου Σταθερότητας, την ενίσχυση της κερδοφορίας του κεφαλαίου, την προώθηση των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων με ιδιωτικοποιήσεις και το χτύπημα των εργατικών κατακτήσεων.

Υπογράμμισε δε ότι και ο φετινός προϋπολογισμός λειτουργεί αναδιανεμητικά προς όφελος του μεγάλου κεφαλαίου και σε βάρος των εργατών, των υπαλλήλων, των μικρομεσαίων αγροτών, των μικροεπαγγελματιών. Εξυπηρετεί τις ανάγκες αναπαραγωγής του κεφαλαίου και μέσα από το πρόγραμμα επενδύσεων, τα ολυμπιακά έργα, και το Γ΄ ΚΠΣ προχωρά στη γενναία χρηματοδότηση του μεγάλου κεφαλαίου και στη διασφάλιση της κερδοφορίας του.

Μονόπλευρη λιτότητα

Από την άλλη, είπε, ο προϋπολογισμός είναι σταθερά προσανατολισμένος στην υλοποίηση μιας περιοριστικής εισοδηματικής πολιτικής μονόπλευρης λιτότητας. Οι προβλεπόμενες ονομαστικές αυξήσεις 2,5% στους μισθούς όχι μόνο δεν προσεγγίζουν την ονομαστική αύξηση του ΑΕΠ αλλά είναι κάτω και από τον πληθωρισμό ο οποίος το 2003 ακόμα και με βάση τις αισιόδοξες κυβερνητικές προβλέψεις θα είναι 2,9%.

Ο εισηγητής του ΚΚΕ πρόσθεσε ότι οι κυβερνητικές εξαγγελίες περί φοροελαφρύνσεων 545 εκατ. ευρώ για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους δε φαίνεται να ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Και αυτό γιατί τα έσοδα από τη φορολογία φυσικών προσώπων προβλέπεται να αυξηθούν κατά 8,2% σε σχέση με τον προϋπολογισμό του 2002 ενώ αντίστοιχη αύξηση έχουμε και στους έμμεσους φόρους: Για ΦΠΑ 8,2% και για Ειδικούς Φόρους Κατανάλωσης (καπνός, ποτά κ.ά.) 8,8%. Πρόκειται για φόρους που επιβαρύνουν τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους. Ιδιαίτερα όμως θα επιβαρυνθούν φορολογικά οι μικρές επιχειρήσεις οι οποίες μόνο για το 2002 επιβαρύνθηκαν επιπλέον με ένα δισ. ευρώ εξαιτίας των ρυθμίσεων για τη λεγόμενη «συνάφεια».

Αντίθετα οι ουσιαστικές φοροελαφρύνσεις προβλέπονται για το μεγάλο κεφάλαιο όπως η επιστροφή φόρου ύψους 2,1 δισ. ευρώ στις επιχειρήσεις, η μείωση κατά 1,6% των εσόδων από τη φορολογία των νομικών προσώπων σε σχέση με τον προϋπολογισμό του 2002 και κατά 10,4% μείωση της φορολογίας της περιουσίας.

Επιβράδυνση στην οικονομία

Ο Αγγ. Τζέκης τόνισε ότι ο κρατικός προϋπολογισμός αντανακλά την κυβερνητική ανησυχία μπροστά στη διεθνή ύφεση που εκδηλώνεται με σχετικό συγχρονισμό στα τρία ιμπεριαλιστικά κέντρα (ΗΠΑ, ΕΕ, Ιαπωνία) και την επιβράδυνση στους ρυθμούς ανάπτυξης του ΑΕΠ της ελληνικής οικονομίας σε σχέση με τις προβλέψεις της.

Η άρχουσα τάξη, είπε, αξιολογεί τα προμηνύματα της ύφεσης στην ελληνική οικονομία, τη στασιμότητα στην πορεία της μεταποιητικής βιομηχανίας, τη διεύρυνση του εμπορικού ελλείμματος και την επιδείνωση της ανταγωνιστικής θέσης των ελληνικών προϊόντων στη διεθνή αγορά. Η ανησυχία της διευρύνεται διότι διαφαίνεται ότι η κοινοτική χρηματοδότηση δε θα είναι αντίστοιχου ύψους μετά το 2004.

Ο εισηγητής εκτίμησε ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να διαχειριστεί με γνώμονα τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου την κατάσταση μέσα στο πλαίσιο του μονόδρομου της ΟΝΕ, χωρίς να θίξει την κερδοφορία των μονοπωλίων. Ετσι από τη μία προσπαθεί να συγκρατήσει τα ελλείμματα και τον πληθωρισμό σε βάρος του λαϊκού εισοδήματος και από την άλλη επιχειρεί να συγκρατήσει την πτώση της λαϊκής κατανάλωσης για να τονώσει το ρυθμό της καπιταλιστικής ανάπτυξης. Πρόκειται για μία αδιέξοδη προσπάθεια «τετραγωνισμού του κύκλου» αφού οι όποιες προσπάθειες συγκράτησης της πτώσης της λαϊκής κατανάλωσης θα εξανεμιστούν από την κυβερνητική πολιτική της ακρίβειας, της πλήρους εμπορευματοποίησης της παιδείας, της υγείας, της συρρίκνωσης του πραγματικού μισθού.

Ο Αγγ. Τζέκης στην ομιλία του έκανε ιδιαίτερη και εκτενή αναφορά σε επιμέρους τομείς της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας που θίγονται από τον αντιλαϊκό προϋπολογισμό όπως οι εργάτες, οι αγρότες, οι μικρομεσαίοι ενώ αναφέρθηκε αναλυτικά και στις κοινωνικές δαπάνες, στα ολυμπιακά έργα και τις στρατιωτικές δαπάνες.

Λαϊκή οικονομία με λαϊκή εξουσία

Καταλήγοντας ο εισηγητής τόνισε ότι «το ΚΚΕ καλεί τους εργαζόμενους να μην εγκλωβιστούν στα ψευτοδιλήμματα για το καλύτερο μείγμα διαχείρισης στο πλαίσιο του αντιλαϊκού μονόδρομου της ΟΝΕ, σοσιαλδημοκρατικής ή νεοφιλελεύθερης εκδοχής, κεντροδεξιών ή κεντροαριστερών σχημάτων.

Τους καλεί να μην παρακολουθήσουν παθητικά την αποπροσανατολιστική διαμάχη μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΝΔ για τη διαφάνεια των στοιχείων του προϋπολογισμού, η οποία συγκαλύπτει την ουσιαστική συμφωνία τους για την αντιλαϊκή επίθεση σε βάρος των δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Προτείνει στο λαϊκό κίνημα να δώσει άμεσα τη δική του αγωνιστική απάντηση ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις και την ισοπέδωση των εργατικών κατακτήσεων. Να αντεπιτεθεί απαιτώντας άμεσα ουσιαστικές αυξήσεις, δημόσια δωρεάν υγεία και πρόνοια για όλους, κατάργηση των έμμεσων φόρων στα είδη λαϊκής κατανάλωσης.

Ο λαός πρέπει να πάρει την τύχη στα χέρια του ώστε να γίνει λαϊκή περιουσία ο κοινωνικός πλούτος που παράγει.

Το ΚΚΕ υποστηρίζει πως μόνο έτσι με μία λαϊκή οικονομία που θα προωθείται στα πλαίσια μιας λαϊκής εξουσίας μπορούν να αντιμετωπιστούν τα χρόνια προβλήματα, να ικανοποιηθούν με επάρκεια οι διευρυμένες λαϊκές ανάγκες, να εξασφαλιστεί η ασφάλεια της χώρας, να ανοίξουν νέοι ορίζοντες στην πολύμορφη λαϊκή δημιουργία, στον πολιτισμό, να προστατευτεί το περιβάλλον».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ