Πέμπτη 19 Δεκέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2003
Η στάση των άλλων κομμάτων

Προσπαθώντας να κρύψουν τη συναίνεση ΠΑΣΟΚ και ΝΔ στην εφαρμοζόμενη αντιλαϊκή πολιτική, οι εισηγητές των δύο μεγάλων κομμάτων αντάλλαξαν μεταξύ τους «άσφαιρα» πυρά

Απεγνωσμένη προσπάθεια να ωραιοποιήσει την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας έκανε ο εισηγητής της πλειοψηφίας Τ. Μαντέλης ισχυριζόμενος ότι «παρά τη δυσμενή διεθνή κατάσταση ο προϋπολογισμός του 2003 χρηματοδοτεί τη μεγεθυνόμενη ανάπτυξη και τη διευρυνόμενη κοινωνική συνοχή»! Εκανε λόγο για «επιτεύγματα ιστορικής σημασίας», που πραγματοποίησε η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια και προσπάθησε να διαψεύσει τα όσα καταγγέλλει το Ελεγκτικό Συνέδριο περί κρυφού χρέους, λέγοντας ότι δεν αναλήφθηκε κανένα «πρόσθετο δάνειο». Αναγνώρισε, όμως, εκ των πραγμάτων ότι ο πληθωρισμός αποτελεί πρόβλημα αλλά εκτίμησε ότι τη λύση θα τη δώσει η «επιτροπή ανταγωνισμού», με τον έλεγχο των τιμών. Διαφήμισε το νέο φορολογικό νόμο, κάνοντας λόγο για ελαφρύνσεις και υπερασπίστηκε τις ιδιωτικοποιήσεις, για τις οποίες είπε ότι γίνονται «για να καταστούν ανταγωνιστικές και να επιβιώσουν οι ΔΕΚΟ στο νέο ευρύτερο περιβάλλον».

Για εικονικό προϋπολογισμό έκανε λόγο ο εισηγητής της ΝΔ Π. Παναγιωτόπουλος, λέγοντας μάλιστα ότι και οι αντίστοιχοι των προηγούμενων ετών ήταν πλασματικοί και βασίζονταν σε λογιστικές προσαρμογές αποκρύπτοντας την αλήθεια. Η ομιλία του επικεντρώθηκε ακριβώς στο θέμα της πλασματικότητας του προϋπολογισμού, αφού η ΝΔ είναι σύμφωνη στα βασικά σημεία της ακολουθούμενης από την κυβέρνηση οικονομικής πολιτικής. Ενδεικτικό είναι ότι αυτό που πρότεινε είναι η περικοπή των δημόσιων δαπανών, δηλαδή δαπανών που κατά κύριο λόγο πηγαίνουν σε κοινωνικές παροχές.

Ο εισηγητής του ΣΥΝ Π. Λαφαζάνης είπε ότι ο προϋπολογισμός διαμορφώθηκε και θα εκτελεστεί με τον ίδιο αδιαφανή και ανεξέλεγκτο τρόπο, όπως και οι προηγούμενοι, επιτείνοντας το μεγάλο έλλειμμα διαφάνειας στη δημοσιονομική πολιτική. Τόνισε δε ότι θα διευρυνθούν οι τεράστιες κοινωνικές ανισότητες, θα διογκωθεί η νέα φτώχεια και θα συνεχιστεί η μονομερής λιτότητα σε βάρος των μισθωτών.

Η συζήτηση του προϋπολογισμού άρχισε παρουσία του πρωθυπουργού Κ. Σημίτη, του υπουργού Οικονομίας & Οικονομικών Ν. Χριστοδουλάκη και των πολλών μελών του Υπουργικού Συμβουλίου. Η διαδικασία της συζήτησης, που άρχισε με τις τοποθετήσεις των γενικών εισηγητών των κομμάτων, θα ολοκληρωθεί τα μεσάνυχτα της Κυριακής, 22 Δεκέμβρη, και αμέσως μετά θα ακολουθήσει ονομαστική ψηφοφορία.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Λογιστικά τερτίπια για τον εκφοβισμό των εργαζομένων (2010-01-31 00:00:00.0)
Ενισχύει και διευρύνει την κοινωνική αδικία (2006-10-06 00:00:00.0)
Συνεχίζουν τις «κόντρες» για την απογραφή (2004-12-21 00:00:00.0)
Ο παράδεισος της... «απελευθέρωσης» (2001-12-18 00:00:00.0)
Αντιλαϊκός και βαθιά ταξικός (2000-11-23 00:00:00.0)
Μόνη ελπίδα το "ΟΧΙ" των εργαζομένων (1996-12-18 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ