Τρίτη 18 Δεκέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2002
ΠΑΣΟΚ - ΝΔ
Ο παράδεισος της... «απελευθέρωσης»

Τη γνωστή λογική του «παραδείσου της ευρωζώνης» επιχείρησε να παρουσιάσει χτες στη Βουλή ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ, Θόδωρος Κολιοπάνος, ο οποίος χαρακτήρισε τον προϋπολογισμό του 2002 απόδειξη της αξιοπιστίας της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης, ενώ έκανε λόγο για «στήριξη του εισοδήματος των εργαζομένων και των συνταξιούχων» καθώς και για «δίκαιη κατανομή των φορολογικών βαρών». Παράλληλα, υποστήριξε ότι «οι μακροοικονομικές συνθήκες παραμένουν ευνοϊκές για την οικονομική δραστηριότητα», ενώ μίλησε για «αυξημένες δημόσιες επενδύσεις σε συνδυασμό με τις επενδύσεις του ιδιωτικού τομέα». Ενδεικτική, πάντως, της σχέσης των κυβερνητικών εξαγγελιών με την πραγματικότητα ήταν η αναφορά που έκανε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ στον τομέα της γεωργίας, λέγοντας ότι οι πιστώσεις του υπουργείου είναι αυξημένες κατά 11,9% με στόχο «την υλοποίηση προγραμμάτων αύξησης της ανταγωνιστικότητας των επιμέρους τομέων της γεωργικής παραγωγής» και «την εξασφάλιση αποτελεσματικών διαδικασιών διαχείρισης και ελέγχου των κοινοτικών ενισχύσεων και κυρίως την καταβολή επιδοτήσεων και ενισχύσεων της γεωργίας»!

Την απαίτηση της Νέας Δημοκρατίας για ένταση της λεγόμενης απελευθέρωσης των αγορών εξέφρασε ο εισηγητής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Γιάννης Παπαθανασίου, επικρίνοντας την κυβέρνηση γιατί «δεν προχωρά σε πραγματικές διαρθρωτικές αλλαγές, τη στιγμή που, σύμφωνα με μελέτη του ΟΟΣΑ, η Ελλάδα από την πραγματική απελευθέρωση των αγορών στην ενέργεια, στις μεταφορές και στις τηλεπικοινωνίες θα είχε ως όφελος από 10 έως 11 ποσοστιαίες μονάδες αύξησης στους ρυθμούς οικονομικής ανάπτυξης». Παράλληλα, ο εισηγητής της ΝΔ υποστήριξε ότι δε στηρίζεται στην πραγματικότητα η πρόβλεψη της κυβέρνησης για αύξηση του ΑΕΠ ταχύτερα από τα υπόλοιπα κράτη της ευρωζώνης, αφού, όπως επισήμανε, «αν αφαιρέσουμε τη συμβολή των χρημάτων της ΕΕ, τότε ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας θα είναι οριακά θετικός». Επίσης, ο Γιάννης Παπαθανασίου δεν παρέλειψε να ασκήσει τη συνήθη κριτική του κόμματός του μιλώντας για «παραδείγματα κρατικής σπατάλης και κακοδιαχείρισης, που, αν είχαν αντιμετωπιστεί από μια κυβέρνηση χρηστής και αποτελεσματικής διαχείρισης, θα υπήρχαν σημαντικά πλεονάσματα για την αντιμετώπιση του δημόσιου χρέους».

«Οι βασικοί πόροι του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων κατευθύνονται στους Ολυμπιακούς Αγώνες», επισήμανε χτες εκ μέρους του Συνασπισμού ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, σημειώνοντας ότι αυτό έχει αποτέλεσμα «την απόλυτη μείωση έως κατάρρευση όλων των υπόλοιπων παραγωγικών αναπτυξιακών δαπανών. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες είναι προφανές ότι υποθηκεύουν το αναπτυξιακό μέλλον της χώρας». Παράλληλα, ο εισηγητής του ΣΥΝ έκανε λόγο για «προϋπολογισμό αμφίβολης αξιοπιστίας με έντονα τα εικονικά και πλασματικά χαρακτηριστικά», λέγοντας ότι «το πλεόνασμα του προϋπολογισμού είναι αποτέλεσμα λογιστικών τεχνασμάτων».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ