Τρίτη 18 Δεκέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Σε ιδιώτες και οι ηλεκτρικές διασυνδέσεις

Στην παραχώρηση σημαντικού ποσοστού των δυνατοτήτων εισαγωγής και ανταλλαγής ηλεκτρικής ενέργειας από τα βόρεια σύνορα της χώρας (είναι άκρως απαραίτητη για την εύρυθμη λειτουργία του ελληνικού συστήματος ηλεκτρισμού), προχώρησε ο Διαχειριστής του Ελληνικού Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΣΜΗΕ). Με τη διαδικασία της «δημοπράτησης» και σε μια προσπάθεια «ανοίγματος» της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, η κυβέρνηση, παρέδωσε σε 4 ξένες πολυεθνικές, τη δυνατότητα να δεσμεύσουν και εισάγουν στην ελληνική αγορά ποσότητες ηλεκτρικής ενέργειας που η εμπορία και χρήση της θα εξαρτάται αποκλειστικά από τους αδειοδοτούμενους. Στην προκειμένη περίπτωση, δεν υπήρξε δημοπράτηση, διότι, οι 4 εταιρίες, ήταν οι μοναδικές που εκδήλωσαν ενδιαφέρον, με αποτέλεσμα να μην υπάρξει δημοπρασία, αλλά παραχώρηση! Ετσι, για να μην υποχρεούνται οι αδειοδοτούμενοι να καταβάλουν ούτε δραχμή ή ακριβέστερα λεπτό για τη χρήση του συστήματος.

Συνολικά, παραχωρήθηκε η ισχύς 135 μεγαβάτ (MW), από τα οποία στην αμερικανική Synergi 40 MW, στην ελβετική Atel 40 MW, στην ιταλική Enel 35 MW και στη γαλλική ΠΕΣΙΝΕ ή «Αλουμίνιον της Ελλάδος» 20 MW. Η ισχύς του διασυνδεμένου συστήματος στα Βόρεια σύνορα, είναι περίπου 550 - 600MW και η παραχώρηση του ποσοστού αυτού, είναι βέβαιο, ότι θα δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στις ανταλλαγές ενέργειας της ΔΕΗ με τις υπόλοιπες βαλκανικές χώρες. Μειώνεται έτσι η δυνατότητα εισαγωγής ενέργειας στις περιπτώσεις έλλειψης και, αποσταθεροποιείται ακόμα περισσότερο η ποιότητα της τάσης του ρεύματος, κάτι που μπορεί να έχει απροσδιόριστες αρνητικές συνέπειες για τους καταναλωτές, αλλά και το σύστημα.

Ηδη τα δύο τελευταία χρόνια με την καταστροφή των δικτύων της Γιουγκοσλαβίας, από τους ΝΑΤΟικούς βομβαρδισμούς, έχει προκύψει οξύ πρόβλημα με την ποιότητα της τάσης. Την περίοδο αυτή, οι συχνές, βυθίσεις της τάσης, έχουν ως αποτέλεσμα την απορύθμιση ή ακόμα και την καταστροφή οικιακών συσκευών, τηλεοράσεων, ηλεκτρονικών υπολογιστών κ.ά. Αλλωστε, το γεγονός ότι η παράδοση του δικτύου, είχε προγραμματιστεί για το προηγούμενο καλοκαίρι, αλλά ο φόβος πρόκλησης μπλακ άουτ και όλες οι υπόλοιπες συνέπειες, το ανέβαλαν για αυτή την περίοδο, καταδεικνύει σε ένα μεγάλο βαθμό και τους επερχόμενους κινδύνους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ