Παρασκευή 20 Δεκέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
«Ενίσχυση» τη λέει το ΥΠΠΟ

Με απάντησή του στην Πανελλήνια Ενωση Επαγγελματιών Θερινών Κινηματογράφων (ΠΕΕΘΚ) το υπουργείο Πολιτισμού υποστηρίζει ότι προκύπτει μεγαλύτερη οικονομική ενίσχυση των θερινών και των χειμερινών κινηματογράφων από τη νέα νομοθετική διάταξη για την επιστροφή ποσοστού του φόρου των αιθουσών ανάλογα με το αν προβάλλουν και πόσο ελληνικές ταινίες. Θυμίζουμε, ότι η ΠΕΕΘΚ, σε υπόμνημά της στο ΥΠΠΟ, χαρακτήρισε «άδικη» και «νέο χτύπημα για τα θερινά σινεμά» την κατάργηση της επιστροφής του 10% του φόρου στους ιδιοκτήτες κινηματογράφων που δεν προβάλλουν ελληνικές ταινίες.

Το ΥΠΠΟ απαντά, πως ο προηγούμενος σχετικός νόμος και η νέα διάταξη (άρθρ. 80, παρ. 15 του Ν.3057/10.10.2002), «σκοπό έχουν την ταυτόχρονη ενίσχυση των αιθουσών και των ελληνικών ταινιών». Η ενίσχυση αυτή, σύμφωνα πάντα με το ΥΠΠΟ, γίνεται μέσω της μεγαλύτερης επιστροφής φόρου ανάλογα με τις εβδομάδες προβολής ελληνικών ταινιών. «Συγκεκριμένα για τους θερινούς κινηματογράφους, ο παλαιός Νόμος προέβλεπε κλίμακα επιστροφής 30% για μία εβδομάδα προβολής, 45% για δύο εβδομάδες και 55% για τρεις εβδομάδες. Ο νέος Νόμος προβλέπει κλίμακα 30% για μία εβδομάδα, 45% για δύο εβδομάδες, 55% για τρεις εβδομάδες, 70% για τέσσερις εβδομάδες και 80% για πέντε εβδομάδες» λέει το ΥΠΠΟ. «Μόνον όσα (λίγα) θερινά σινεμά δεν προβάλλουν καθόλου ελληνική ταινία θα στερηθούν το 10% της επιστροφής του παλαιού νόμου, ο οποίος έτσι επιβράβευε την αστοργία απέναντι στον ελληνικό κινηματογράφο και στην πολύτιμη διαφύλαξη της ελληνικής γλώσσας» καταλήγει.

Στην απάντηση του υπουργείου ωστόσο δεν αναφέρεται τίποτα για το δεύτερο σημείο του υπομνήματος της ΠΕΕΘΚ, δηλαδή, την αναδρομική ισχύ της τροποποίησης, κάτι που εξόργισε τους ιδιοκτήτες των θερινών κινηματογράφων, αφού πρόκειται για εισπρακτική τακτική, που ελάχιστη σχέση έχει με την «προστασία» του ελληνικού κινηματογράφου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ