Παρασκευή 20 Δεκέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Σκέψεις Ελλήνων δημιουργών

Δεκαεπτάχρονη είναι, ήδη, η σημαντικότατη για το σύγχρονο πολιτισμό μας, τα Γράμματα και τις Τέχνες ετήσια σειρά βιβλίων, με γενικό τίτλο «Σκέψη, Χρόνος, Δημιουργοί», τα οποία εκδίδουν και παρουσιάζουν, γιορταστικά, παρουσία πλήθους πνευματικών ανθρώπων και καλλιτεχνών, οι εκδόσεις «Καστανιώτη». Η σειρά, όπως τονίζει η -«ψυχή» της- ο συγγραφέας Θανάσης Νιάρχος, ο οποίος τη διευθύνει, «είχε και έχει πάντα την πρόθεση να αποτελεί μια αποφασιστική τομή μέσα στο χώρο και στην πορεία της καλλιτεχνικής δημιουργίας. Να συγκεντρώσει την προσοχή και το ενδιαφέρον της σε βιβλία που είναι αναζητήσιμα σε μια περίοδο μεγαλύτερη από το φυσιολογικό χρόνο της ζωής τους». Η σειρά, στηρίζεται σε καλλιτέχνες και συγγραφείς που εκφράζουν τη ζωή και το έργο τους. Δημιουργούς που «δεν προέρχονται από επίσημους και κατεστημένους χώρους, αλλά ενσαρκώνουν μια μορφή πλάνητα βίου(...)». Οι «πλάνητες βίοι» για το 2002 αφορούν στους εξής δημιουργούς και τίτλους βιβλίων:

  • Σπύρος Βασιλείου «Με το πινέλο, το καλέμι και τη γραφίδα». Ο αλησμόνητος ζωγράφος και χαράκτης διηγείται «τους καημούς και τις λαχτάρες του Ελληνα τεχνίτη». Του τεχνίτη που, «με το μέτρο και το ζύγι, στάθηκε πάντα στη μέση, ισορροπημένος και γαλήνιος δημιουργός ενός δικού του τρόπου, μιας ελληνικής όρασης».
  • Μάνος Ελευθερίου «Είναι αρρώστια τα τραγούδια». Για τον σπουδαίο στιχουργό και ποιητή Μ. Ελευθερίου τα τραγούδια είναι τρόπος και λόγος ζωής. Το βιβλίο του είναι μια μαρτυρία αισθαντική, αλλά και κριτική για συνθέτες, στιχουργούς και τραγουδιστές. Για ανθρώπους του τραγουδιού, το οποίο «πολλές φορές κινδύνευσε και πολλές φορές επουλώθηκε από τις πληγές που του άνοιξαν τα σκάγια αδέξιων κυνηγών δολοφόνων...».

  • Κώστας Μπαστιάς «Φιλολογικοί περίπατοι (δεύτερος κύκλος)». Πρόκειται για τον δεύτερο τόμο κριτικών κειμένων και συνεντεύξεων του πολύπλευρου διανοούμενου, συγγραφέα και δημοσιογράφου Κ. Μπαστιά, για Ελληνες ποιητές, πεζογράφους, δραματουργούς, μουσουργούς, εικαστικούς καλλιτέχνες, παιδαγωγούς, ακόμα και πολιτικούς(λ.χ. Γ. Ψυχάρης, Γ. Παπανδρέου, Δ. Γληνός, Ν. Καζαντζάκης, κ.ά).
  • Δημήτρης Μυταράς «Η τελική χάρη». Κείμενα, σκέψεις - αφορισμοί για την τέχνη του και τη ζωή, τα οποία έγραψε σε μικρά χαρτάκια, στη διάρκεια σαράντα χρόνων ο γνωστός ζωγράφος.
  • Κώστας Ταχτσής «Ενας Ελληνας δράκος στο Λονδίνο». Ανέκδοτα κείμενα - παρατηρήσεις και σχόλια για διάφορα θέματα που προκαλούσαν το ενδιαφέρον, ένα αίσθημα πίκρας, ή σαρκασμού - του τραγικά και άδικα χαμένου συγγραφέα.
  • Σεραφείμ Φυντανίδης «Απόδραση σε τέσσερις ηπείρους». Ενα βιβλίο ταξιδιωτικών εντυπώσεων του διευθυντή της «Ελευθεροτυπίας». Από τις εντυπώσεις του, με λύπη του, εξαιρούνται η Αφρική και η Πολυνησία, αν και ταξίδεψε και σε αυτές.
  • Μηνάς Χρηστίδης «Ταξίδι στην Επίδαυρο». Ο γνωστός κριτικός θεάτρου και πρώην ηθοποιός χρόνια και χρόνια, κάθε καλοκαίρι, κάθε βδομάδα επί δυόμισι περίπου μήνες παρακολουθεί τις παραστάσεις των Επιδαυρίων. Τόσα χρόνια και δεν έπαψε να νιώθει ότι «το ταξίδι στην Επίδαυρο ήταν και παραμένει πάντα συναρπαστικό». Στο βιβλίο του, λοιπόν, παραθέτει επιλεγμένα κείμενά του από τη δεκαετία 1980-1990.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ