Κυριακή 29 Δεκέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Τα συν και τα πλην...

Χρήστος Αρνομάλλης
Χρήστος Αρνομάλλης
Αλλη μια χρονιά, λίγο πριν την εκπνοή της, μας καλεί να αναλογιστούμε τα θετικά και τα αρνητικά, τα συν και πλην των γεγονότων που κύλησαν στο διάβα της. Στο χώρο του θεάτρου και του κινηματογράφου, φυλλομετρώντας το ημερολόγιο του 2002, σταθήκαμε στα εξής:

Είκοσι περίπου φορείς, αρνούμενοι να αποδεχτούν τη λογική που επιβάλλει τον επεκτατικό πόλεμο σαν μέσο επίλυσης τοπικών και παγκόσμιων διαφορών, δημιούργησαν την Παγκαλλιτεχνική Επιτροπή για τον Πολιτισμό και ενάντια στον Πόλεμο, και κατέληξαν σε Διακήρυξη, με την οποία κάλεσαν όλο τον πνευματικό κόσμο σε κοινή δράση ενάντια σε ό,τι μας πληγώνει. Ενα δυναμικό πανελλήνιο κίνημα υπεράσπισης της ειρήνης και προστασίας του πολιτισμού.

Σαρωτική ήταν η νίκη της «Δημοκρατικής Ενότητας Ηθοποιών», στις αρχαιρεσίες (29/4/2002) του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών. Η «Δημοκρατική Ενότητα Ηθοποιών», έχοντας την πλειοψηφία και στα δύο τελευταία ΔΣ, κατάφερε να ανταποκριθεί και να κριθεί άξια της εμπιστοσύνης όσων την ψήφισαν, αυξάνοντας σημαντικά το ποσοστό της (58,8%) και διατηρώντας πάντα την πλειοψηφία.

Μια από τις πιο σημαντικές πρωτοβουλίες του τελευταίου ΔΣ του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών ήταν η απόφαση επαναφοράς της «Ημέρας του Ηθοποιού», που βίαια είχε καταργήσει η χούντα. Η επαναφορά της γιορτής της «Ημέρας του Ηθοποιού», μετά από 35 περίπου χρόνια, «στέφθηκε» με τεράστια επιτυχία (9/12).

Το Ελληνικό Κέντρο του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου της UNESCO (ΕΚΔΙΘ) διοργάνωσε, φέτος, στην Αθήνα (14 - 19/10), το 29ο Παγκόσμιο Συνέδριο του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου. Τη διοργάνωσή του αναλαμβάνει κάθε δύο χρόνια ένα από τα ενενήντα κράτη - μέλη του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου.

Νίτσα Τσαγανέα
Νίτσα Τσαγανέα
Το 29χρονο θέατρο «Ερευνας» (από τα παλαιότερα περιφερειακά θέατρα), που μεγάλωσε τρεις γενιές, όπως ανακοίνωσε ο Δημήτρης Ποταμίτης, ανέστειλε τη λειτουργία του.

Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης ανακοίνωσε την ίδρυση Ταμείου για την ανάπτυξη σεναρίων από τις βαλκανικές χώρες, μια πρωτοβουλία με στόχο να συμβάλει στη βελτίωση, ανάπτυξη και προώθηση του κινηματογράφου της ευρύτερης περιοχής των Βαλκανίων, αλλά και να συνδράμει στην εδραίωση του Φεστιβάλ στο διεθνή κινηματογραφικό χώρο.

Συστάθηκε, επιτέλους, μετά τις συστηματικές κινητοποιήσεις της Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών, η πενταμελής Επιτροπή Ελέγχου Εφαρμογής των διατάξεων του Ν. 1886/89 για το 1,5%, το ποσοστό, δηλαδή, επί των ακαθάριστων εσόδων των τηλεοπτικών σταθμών - όλων ανεξαιρέτως και όχι μόνον από την κρατική τηλεόραση - που θα έπρεπε να διατίθεται για την παραγωγή κινηματογραφικών ταινιών.

Αύξηση προσέλευσης του κοινού σημειώθηκε - σύμφωνα με έναν πρώτο απολογισμό - στο 43ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Συνολικά 73.253 θεατές - έναντι 76.777 το 2001 - σε 379 προβολές - έναντι 414 πέρσι - (αύξηση θεατών 4,2% ανά προβολή), παρακολούθησαν τα αφιερώματα και τα παράλληλα προγράμματα.

Εφυγαν από τη ζωή ο Γιάννης Γκιωνάκης, η Νίτσα Τσαγανέα, ο Χρήστος Αρνομάλλης, η Ελεν Τσουκαλά.


Σ.Α.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ