Παρασκευή 3 Μάρτη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 33
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
«Πού έδυ σου το κάλλος;»

«Ποτέ δε θα το πει το μυστικό η σελήνη. Πώς φέγγει! αλλά στη νύχτα. Φως δε δίνει». Ισως, γιατί έλειπε η «ψυχή» της παρέας. Αγκαλιασμένος από το σκοτάδι, ο Γιώργος Χειμωνάς, αναπαυμένος μέσα στην «ευμοιρία των αρίστων», αναχώρησε. Συσπειρώθηκαν τα βλέμματα και οι καρδιές των φίλων του. Τρομαγμένοι από τη λύπη, τον συνόδευσαν στο τελευταίο του «ταξίδι». Ο πόνος, ωμή αλήθεια, στα δάκρυα των οικείων και φίλων. Παραδομένος στον αιώνιο ύπνο, σκεπασμένος με ανεμώνες, απρόσιτος και μακρινός, χωρίς να το γνωρίζει, ελεύθερος μέσα στο «καταφύγιό» του θα αναπαύεται για πάντα, στο Α` Νεκροταφείο. Η ψυχή του, μια ενότητα πια με τα «ταξίδια» του. Ο ποιητής ενώθηκε με τον συμπαντικό πόνο.

«Αποσβολωμένοι ήρθαμε να σε ξεπροβοδίσουμε» είπε, αποχαιρετώντας τον Γιώργο Χειμωνά, ο Κώστας Γεωργουσόπουλος. «Εσύ στον αιώνα σου έπαιξες στις παρυφές του λόγου, στις παρυφές των λέξεων. Ακροβάτησες, έπαιξες και θα συνεχίσεις να παίζεις. Καλό ταξίδι, σε ένα από τα ταξίδια σου Γιώργο Χειμωνά».

«Ακτινοβόλα προσωπικότητα, πολυδιάστατο, εξερευνητή του απείρου», χαρακτήρισε στον αποχαιρετισμό της τον Γιώργο Χειμωνά η υπουργός Πολιτισμού Ελ. Παπαζώη.Την αγάπη που συμπυκνώνει τις ευχές και το κατευόδιο εξέφρασε ο συνάδελφός του, καθηγητής Ψυχιατρικής Κώστας Στεφανής και ο μαθητής του Δήμος Μητσικώστας. Συγκινημένος ο μεταφραστής του, Κρις Ρόμπερτ, τον αποχαιρέτησε, διαβάζοντας ένα ποίημά του. Κοντά του, με λόγια αληθινής αγάπης και σεβασμού, η Μάρω Δούκα, ο Γιώργος Κιμούλης, ο Κώστας Γκιμοσούλης και εκπρόσωπος της Εταιρείας Συγγραφέων.

Ο Αντώνης Σαμαράκης ψιθύρισε σε φίλους ότι «το τραγούδι που ταιριάζει στον Γιώργο Χειμωνά είναι το "Πού έδυ σου το κάλλος"». Στο τελευταίο «ταξίδι» του, πολλοί άνθρωποι της πολιτικής, των γραμμάτων και τεχνών βρέθηκαν κοντά του: Ορέστης Κολοζώης (βουλευτής, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ), Θάνος Μικρούτσικος, Γιώργος Μανιώτης, Μιχάλης Κακογιάννης, Βέρα Ζαβιτσιάνου, Ευγενία Φακίνου, Χρήστος Λεοντής, Γιώργος Λαζάνης, Μίμης Κουγιουμτζής, Νίκος Κούνδουρος, Κώστας Καζάκος, Λευτέρης Βογιατζής κ.ά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ