Κυριακή 22 Δεκέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Πρόσωπο
Ρο Μου Γιουν

Γρηγοριάδης Κώστας

Στην προεκλογική του εκστρατεία, ο Ρο Μου Γιουν είχε συνεπάρει τους Νοτιοκορεάτες -ιδιαίτερα τους νεαρούς...- ψηφοφόρους με τη σθεναρή αναφορά του σε μια Ν. Κορέα, που θα μπορεί να λέει «όχι» στις ΗΠΑ και θα συνεχίζει την πολιτική σύσφιξης των σχέσεων με τη ΛΔ Κορέας.

Με δεδομένο το εντεινόμενο λαϊκό κίνημα κατά της ιμπεριαλιστικής πολιτικής των ΗΠΑ στην Κορεατική Χερσόνησο, ο Ρο (απ' το κυβερνών «Δημοκρατικό Κόμμα Χιλιετίας») κατάφερε τελικώς να επικρατήσει του φιλοαμερικανού συντηρητικού συνυποψηφίου του, Λι Χόι-Τσανγκ.

Ομως, προχτές, ένα 24ωρο μετά την εκλογή του, και δη μετά το συγχαρητήριο τηλεφώνημα και την πρόσκληση του Τζορτζ Ου. Μπους για επίσημη επίσκεψη στις ΗΠΑ, ο Ρο φάνηκε «πιο διπλωματικός». Μολονότι δεν ξέχασε τις προεκλογικές διακηρύξεις του περί σύσφιξης των σχέσεων με τη ΛΔ Κορέας, έσπευσε να διευκρινίσει: «Η πολιτική της κυβέρνησής μου με τη ΛΔ Κορέας, με τις ΗΠΑ και με τις άλλες χώρες δε θα διαφέρει πολύ από εκείνη της παρούσας κυβέρνησης»...

Δεν παρέλειψε, βέβαια, να αναφερθεί στην ανάγκη μιας «πιο ώριμης σχέσης» με τις ΗΠΑ, και στο ενδεχόμενο «αλλαγών» στο αμερικανο-νοτιοκορεατικό στρατιωτικό σύμφωνο, που ρυθμίζει το νομικό καθεστώς κάλυψης των 37.000 Αμερικανών πεζοναυτών που στρατοπεδεύουν στις εκεί αμερικανικές βάσεις. Ομως, η αναφορά του στη συνέχιση της «στρατηγικής συμμαχίας» Ν. Κορέας - ΗΠΑ δεν αφήνει και πολλά περιθώρια για συνταρακτικές «αλλαγές».

Αργά ή γρήγορα, θα πρέπει να αποφασίσει ακριβώς ποια κατεύθυνση θα επιλέξει...


Δ. Ορφ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ