Τρίτη 24 Δεκέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΚ - ΗΠΑ - ΟΗΕ
Κλιμακώνονται οι προετοιμασίες στον Κόλπο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΛΟΝΔΙΝΟ - ΒΟΝΝΗ - ΒΑΓΔΑΤΗ - ΤΕΛ ΑΒΙΒ.--

Με πυρετώδεις ρυθμούς προετοιμάζονται οι χώρες, σύμμαχοι των ΗΠΑ, πέριξ του Ιράκ για έναν επικείμενο πόλεμο, ενώ οι αμερικανικές Ενοπλες Δυνάμεις ενισχύουν με ταχύτατους ρυθμούς την παρουσία τους στον Κόλπο. Ενώ ένα μη επανδρωμένο αμερικανικό κατασκοπευτικό αεροσκάφος τύπου «Πριντέιτορ» καταρριπτόταν από ιρακινό μαχητικό στη νότια «ζώνη απαγόρευσης πτήσεων», οι επιθεωρητές του ΟΗΕ και της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας συνέχιζαν τους εντατικούς ελέγχους τους. Ο επικεφαλής της ΔΕΑΕ, Μοχάμαντ αλ Μπαραντάι, ανακοίνωνε ότι οι άνδρες της Επιτροπής έχουν, ήδη, αρχίσει να προσεγγίζουν για ανακρίσεις Ιρακινούς επιστήμονες διευκρινίζοντας, όμως, ότι μένει να λυθούν τα πρακτικά προβλήματα και τα θέματα ασφαλείας που προκύπτουν σε περίπτωση που οι επιστήμονες κληθούν να εξέλθουν με τις οικογένειές τους από το Ιράκ. Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, ακόμα και ο ΟΗΕ προετοιμάζεται για το ενδεχόμενο πολέμου και συγκεντρώνει έκτακτη οικονομική βοήθεια και τρόφιμα.

Ετοιμοι να αναχωρήσουν για τον Κόλπο είναι 50.000 επιπλέον Αμερικανοί στρατιώτες, προκειμένου να ενισχύσουν τις 60.000 που, ήδη, βρίσκονται στα διάφορα εμιράτα, στις αμερικανικές βάσεις και στα αεροπλανοφόρα. Οπως έγινε γνωστό, 12.000 Αμερικανοί στρατιώτες θα συμμετάσχουν σε νέα στρατιωτική άσκηση που σχεδιάζεται στο Κουβέιτ, ενώ άλλοι 1.000 αναμένεται να φθάσουν στο Ισραήλ, εντός της βδομάδας, συνοδεύοντας αντιπυραυλικές συστοιχίες «Πάτριοτ», που θα ενσωματωθούν στις ισραηλινές «Αροου». Οι Αμερικανοί στρατιώτες θα πάρουν μέρος σε άσκηση με τον ισραηλινό στρατό που στοχεύει στον καλύτερο συντονισμό σε περίπτωση ιρακινής αντεπίθεσης κατά του Ισραήλ.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός προειδοποίησε, χθες, τους πολίτες ότι «είναι πολύ πιθανό να δεχτούν ιρακινή επίθεση», αλλά συμπλήρωσε ότι το Ισραήλ «θα υπερασπίσει εαυτόν και είναι περισσότερο έτοιμο από ποτέ». Ο Σαρόν ανακοίνωσε ότι η χώρα θα τεθεί σε κατάσταση υψίστου συναγερμού στις 15 Γενάρη. Σύμφωνα με τις ισραηλινές αρχές, 15.000 υπάλληλοι των υγειονομικών υπηρεσιών έχουν, ήδη, εμβολιαστεί κατά της ανεμοβλογιάς και προγραμματίζεται να γίνεται μαζικός εθελοντικός εμβολιασμός του πληθυσμού μέσα στις επόμενες ημέρες.

Σήμερα, ο αρχηγός του ισραηλινού ΓΕΣ μεταβαίνει στην Αγκυρα, όπου θα έχει επαφές με την τουρκική στρατιωτική ηγεσία με θέμα τον καλύτερο συντονισμό των δύο χωρών σε περίπτωση πολέμου στο Ιράκ. Στην τουρκική πρωτεύουσα, σήμερα, αναμένονται και οι ηγέτες των δύο κουρδικών οργανώσεων του Βορείου Ιράκ, του Δημοκρατικού Κόμματος Κουρδιστάν και της Πατριωτικής Ενωσης Κουρδιστάν. Οι Μπαρζανί και Ταλαμπανί, αντίστοιχα, θα συναντηθούν με την τουρκική ηγεσία για να την ενημερώσουν για τα αποτελέσματα της συνόδου της ιρακινής αντιπολίτευσης στο Λονδίνο, την περασμένη βδομάδα, και για να την επαναδιαβεβαιώσουν ότι δεν πρόκειται να επιδιώξουν την ίδρυση ανεξάρτητου κουρδικού κράτους.

Επί «ποδός πολέμου» φέρεται, όμως, να είναι και ο ΟΗΕ, σύμφωνα με δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας «Τάιμς», που υποστηρίζει ότι αν και ο Οργανισμός ελπίζει στην ειρηνική επίλυση της κρίσης, ταυτόχρονα λαμβάνει σειρά μέτρων. Σύμφωνα, λοιπόν, με αυτό το σενάριο, ο ΟΗΕ εκτιμά ότι, τουλάχιστον, 900.000 Ιρακινοί θα γίνουν πρόσφυγες και υπολογίζει ότι οι σκληρότερες μάχες θα σημειωθούν στα περίχωρα της Βαγδάτης. Στο πλαίσιο προετοιμασιών, ο Κόφι Ανάν έχει ζητήσει μυστικά από 10 δωρήτριες χώρες να προσφέρουν έκτακτη οικονομική βοήθεια 37 εκατομμυρίων δολαρίων, ενώ το Επισιτιστικό Πρόγραμμα του Οργανισμού συγκεντρώνει πυρετωδώς τρόφιμα.

Η Γερμανία, πάντως, διά στόματος του υπουργού Οικονομικών, κατέστησε σαφές ότι δε θα ενισχύσει οικονομικά μια στρατιωτική επίθεση, της οποίας οι οικονομικές συνέπειες για όλο τον κόσμο, όπως προειδοποίησε, θα είναι «καταστροφικές».

Διπλωματική «ανταλλαγή πυρών»

Η προσφυγή στα όπλα θα είναι η έσχατη λύση, υποστηρίζει με επιστολή του στην εφημερίδα «Ουάσιγκτον Ποστ», ο Αμερικανός υφυπουργός Αμυνας, Πολ Βόλφοβιτς, υποστηρίζοντας ότι η αμερικανική διοίκηση προετοιμάζεται για όλα τα ενδεχόμενα. Παρά τις διαβεβαιώσεις αυτές, όμως, η αναβολή του προγραμματισμένου για το Γενάρη, ταξιδιού του Προέδρου Μπους στην Αφρική έχει πυροδοτήσει εντονότατες φήμες ότι η Ουάσιγκτον προετοιμάζεται να πλήξει το Ιράκ στα μέσα Γενάρη.

Παράλληλα, οξύνονται και τα λεκτικά πυρά ανάμεσα σε ΗΠΑ - Ιράκ. Ο σύμβουλος του Σαντάμ Χουσεΐν, Αμίρ αλ Σααντί, δήλωνε ότι η Βαγδάτη είναι έτοιμη να απαντήσει σε οποιαδήποτε ερώτηση θέσει ο ΟΗΕ για την έκθεση του οπλοστασίου της και κάλεσε πράκτορες της CIA να συμμετάσχουν στις επιθεωρήσεις για να δουν «ιδίοις όμμασι» ότι δεν υπάρχουν όπλα μαζικής καταστροφής. Η πρόταση απορρίφθηκε κατηγορηματικά από Αμερικανούς αξιωματούχους, που επισήμως δήλωναν ότι το ιρακινό καθεστώς και όχι οι ΗΠΑ, πρέπει να αποδείξει ότι έχει αφοπλιστεί, ενώ ανεπισήμως συμπλήρωναν ότι πρόκειται για άλλο ένα ιρακινό «κόλπο» για να εκθέσει τη CIA.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ