Τετάρτη 25 Δεκέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΑΪΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΚΟΡΕΑΣ
Οι ΗΠΑ απειλούν ακόμα και με σύρραξη

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΠΙΟΝΓΙΑΝΓΚ.--

Λάδι στη φωτιά συνέχισαν να ρίχνουν οι Αμερικανοί αξιωματούχοι εν μέσω της εξελισσόμενης κρίσης με τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κορέας. Χαρακτηριστικά τη Δευτέρα, ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας, Ντόναλντ Ράμσφελντ, δήλωσε ότι «οι ΗΠΑ μπορούν να διεξάγουν έναν πόλεμο κατά της τρομοκρατίας, έναν στο Ιράκ και μια πιθανή σύρραξη με ΛΔ Κορέας ταυτόχρονα»!

Κατά τη διάρκεια του περασμένου Σαββατοκύριακου η Διεθνής Επιτροπή για την Ατομική Ενέργεια του ΟΗΕ είχε ανακοινώσει ότι η ΛΔ Κορέας άρχισε να αφαιρεί σφραγίδες ασφαλείας (και κάμερες επιτήρησης) από το ραδιοχημικό εργαστήριο πυρηνικής επεξεργασίας στη Γιονγκμγιόν.

Η αμερικανική κυβέρνηση κατηγορεί τη ΛΔ Κορέας ότι με την κίνησή της αυτή αποδεικνύει την πρόθεσή της να ξαναθέσει σε λειτουργία το πρόγραμμα κατασκευής πυρηνικών όπλων που διέθετε! Μάλιστα οι Αμερικανοί αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι στην περίπτωση που η ΛΔ Κορέας συνεχίσει αυτές τις διαδικασίες θα μπορέσει να κατασκευάσει 4 ή 5 καινούρια πυρηνικά όπλα μέσα στον επόμενο χρόνο. Πάντως η ΛΔ Κορέας έχει ξεκαθαρίσει ότι έχει ανάγκη να ξαναθέσει σε λειτουργία ορισμένους από τους πυρηνικούς αντιδραστήρες της, αφού αντιμετωπίζει έντονο ενεργειακό πρόβλημα.

Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση της χώρας αποφάσισε να τερματίσει το πυρηνικό της πρόγραμμα (και να το θέσει υπό την επίβλεψη του ΟΗΕ) το 1994, μετά από τις έντονες πιέσεις της κυβέρνησης Κλίντον. Σύμφωνα με την τότε διευθέτηση οι ΗΠΑ, σε αντάλλαγμα για το κλείσιμο των αντιδραστήρων, θα πουλούσαν στη ΛΔ Κορέας αργό πετρέλαιο. Η Πιονγιάνγκ υποστηρίζει ότι οι ΗΠΑ έχουν πλέον σταματήσει τις παραδόσεις πετρελαίου, οπότε η επαναλειτουργία των αντιδραστήρων καθίσταται επιτακτική.

Πάντως χτες και ο Δημοκρατικός γερουσιαστής Τζόσεφ Μπίντεν, απερχόμενος πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας, δήλωσε με τη σειρά του ότι «η ΛΔ Κορέας αποτελεί αυτή τη στιγμή μεγαλύτερο κίνδυνο για τις ΗΠΑ από ό,τι ο Σαντάμ Χουσεΐν», οπότε -όπως καταλαβαίνει κανείς- η προσπάθεια εκβιασμού αυτής της Δημοκρατίας της Ανατολικής Ασίας θα συνεχιστεί...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ