Σάββατο 28 Δεκέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΝΕΤΙΚΗ
Εφιάλτης ή πραγματικότητα

ΝΤΕΝΒΕΡ - ΡΩΜΗ.--

Τη γένεση του πρώτου κλωνοποιημένου βρέφους ανακοίνωσε η δρ. Μπουασελιέ, εκ μέρους της εταιρείας «Clonaid», που ανήκει στην αίρεση των Ραελιανών. Η είδηση αντιμετωπίστηκε με ιδιαίτερο σκεπτικισμό από τον επιστημονικό κόσμο και προκάλεσε ισχυρές αντιδράσεις από γενετιστές, που αμφισβήτησαν το επιστημονικό κύρος της εν λόγω εταιρίας. Η κα Μπουασελίε δεν έδωσε κανένα στοιχείο που να αποδεικνύει τα όσα ισχυρίζεται. Περιορίστηκε στο ότι το μωρό είναι ένα υγιέστατο κοριτσάκι, για τη γέννηση του οποίου χρησιμοποιήθηκε DNA από τα κύτταρα της 30χρονης μητέρας του. Οταν της ζητήθηκε δείγμα γενετικού υλικού της μητέρας και του νεογέννητου, που να στοιχειοθετεί τους ισχυρισμούς της, δήλωσε ότι θα δοθεί για μελέτη σε ανεξάρτητους επιστήμονες, μετά από μία βδομάδα.

Ο Ιταλός γυναικολόγος Σ. Αντινόρι, που έχει ανακοινώσει την επικείμενη γέννηση ενός κλωνοποιημένου αγοριού το Γενάρη, αμφισβήτησε το γεγονός, λέγοντας ότι «η συγκεκριμένη εταιρία δεν έχει κανένα επιστημονικό κύρος και το μόνο που επιδιώκει είναι να προκαλέσει σύγχυση», ενώ ο Γάλλος γενετιστής Α. Καν, χαρακτήρισε το γεγονός προπαγανδιστικό κόλπο.

Πολλοί επιστήμονες εξέφρασαν φόβους για το εγχείρημα της κλωνοποίησης ανθρώπου, όχι μόνο για λόγους ηθικής, αλλά και λόγω των προβλημάτων υγείας που παρουσίασαν τα ζώα που κλωνοποιήθηκαν μέχρι σήμερα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ