Σάββατο 28 Δεκέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΚ - ΗΠΑ - ΟΗΕ
Κλιμακώνονται οι αμερικανικές πιέσεις σε συμμάχους
  • Για ανθρωπιστική τραγωδία προειδοποιεί η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες
  • Τρεις νεκροί και δεκαέξι τραυματίες από «συνήθη βομβαρδισμό» στο Νότιο Ιράκ

ΒΑΓΔΑΤΗ-ΑΓΚΥΡΑ-ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Για ανυπολόγιστη ανθρωπιστική καταστροφή σε περίπτωση που πληγεί το Ιράκ προειδοποίησε, χτες, ο επικεφαλής της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες. Μία μέρα μετά από άλλον ένα «συνήθη» βομβαρδισμό «αυτοάμυνας» στη νότια «ζώνη απαγόρευσης πτήσεων» που, όπως καταγγέλλει η ιρακινή ηγεσία, στοίχισε τη ζωή σε 3 πολίτες και τραυμάτισε άλλους 16, οι επιθεωρητές συνέχισαν με εντατικότατους ρυθμούς τις επιθεωρήσεις και ανακοίνωσαν ότι προετοιμάζουν την πρώτη έξοδο Ιρακινού επιστήμονα από τη χώρα. Την ίδια στιγμή, το ιρακινό καθεστώς διπλασίασε τις ποσότητες τροφίμων που μοιράζονται, με δελτίο, στους πολίτες για να αποθηκεύσουν προμήθειες ενώ στο Λονδίνο η εντεινόμενη απειλή πολεμικής σύρραξης τίναξε στα ύψη την τιμή του πετρελαίου που ανά βαρέλι έχει αυξηθεί κατά 10 δολάρια από τις αρχές του χρόνου.

«Η διεθνής κοινότητα οφείλει να πράξει τα πάντα προκειμένου να αποφευχθεί ο πόλεμος», υπογράμμισε, χτες, σε συνέντευξη Τύπου, ο Ρούουντ Λούμπερς, επικεφαλής της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες. Ο Λούμπερς προειδοποίησε ότι «ένας πόλεμος υπό την καθοδήγηση των ΗΠΑ θα οδηγήσει σε τρομερή ανθρωπιστική καταστροφή» και εκτίμησε ότι στόχος θα πρέπει να είναι ο αφοπλισμός με ειρηνικά μέσα του ιρακινού καθεστώτος, αν όντως διαθέτει τα όπλα που του καταλογίζουν. Τις δυσοίωνες προβλέψεις του Λούμπερς συμμερίζονται και πολλές ανθρωπιστικές οργανώσεις, με τελευταίο παράδειγμα την Καθολική Οργάνωση για την Υπερπόντια Ανάπτυξη, που υποστήριξε ότι, με βάση τις υπάρχουσες εκτιμήσεις, αν γίνει σύρραξη, οι νεκροί θα κυμανθούν ανάμεσα στις 10.000 - 100.000.

Την ίδια στιγμή, οι επιθεωρητές στο Ιράκ συνέχισαν με αμείωτο ρυθμό τους καθημερινούς τους ελέγχους και όπως ανακοίνωσαν ετοιμάζουν την πρώτη έξοδο Ιρακινού επιστήμονα. Στις αρχές της βδομάδας, οι επιθεωρητές πραγματοποίησαν την πρώτη τους «συνέντευξη» με επιστήμονα του Τεχνολογικού Ινστιτούτου της Βαγδάτης, ο οποίος αρνήθηκε την «προσωπική» συνέντευξη και ζήτησε να παραστεί και εκπρόσωπος της ιρακινής ηγεσίας.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο σύνδεσμος της ιρακινής ηγεσίας με τους επιθεωρητές, Χουσάμ Μοχάμεντ Αμίν, τόνισε ότι το θέμα των συνεντεύξεων αφορά τους επιθεωρητές και τους επιστήμονες και ότι οι ίδιοι θα κρίνουν αν θα πρέπει να γίνουν στο εξωτερικό ή εντός Ιράκ, συμπληρώνοντας ότι η ιρακινή ηγεσία δεν κατανοεί γιατί θα πρέπει να γίνουν στο εξωτερικό. Ο Αμίν ανακοίνωσε ότι με τη συμπλήρωση του πρώτου μήνα των επιθεωρήσεων έχουν ελεγχθεί 188 τοποθεσίες και δεν έχει ανακαλυφθεί τίποτε επιλήψιμο.

Πιέζουν οι ΗΠΑ

Στην Αγκυρα για διαβουλεύσεις βρίσκονται ο Αμερικανός υφυπουργός Οικονομικών, Τζον Τέιλορ, και ο υφυπουργός Εξωτερικών, Μαρκ Γκρόσμαν. Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, η Ουάσιγκτον πιέζει την τουρκική ηγεσία να επιτρέψει τη χρήση των λιμανιών, των βάσεων και των οδικών αρτηριών της σε περίπτωση πλήγματος κατά του Ιράκ, ενώ φέρεται να ζητά να αναπτυχθούν 80.000 Αμερικανοί στρατιώτες στη Νοτιοανατολική Τουρκία. Οι ίδιες πηγές υποστηρίζουν ότι η τουρκική ηγεσία ζήτησε, ανάμεσα σε άλλα, ως αντάλλαγμα την παροχή οικονομικής στήριξης ύψους 28 δισ. δολαρίων. Παρ' όλα αυτά, χτες, ο ηγέτης του κυβερνώντος κόμματος στην Τουρκία, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, καθιστούσε σαφές ότι δεν πρόκειται να ληφθεί καμία τελική απόφαση και ότι η Τουρκία θα αναμένει να υπάρξει απόφαση στρατιωτικής δράσης από τον ΟΗΕ. Για την ανάγκη «ειρηνικής επίλυσης» της κρίσης μίλησε και ο πρωθυπουργός Αμπντουλάχ Γκιουλ, ο οποίος ετοιμάζεται να μεταβεί για σχετικές συνομιλίες, στις αρχές του χρόνου, σε Σ. Αραβία, Ιορδανία, Αίγυπτο, Συρία, Ιράν.

Την περιοδεία του σε αραβικές χώρες συνεχίζει και ο Δημοκρατικός γερουσιαστής Τζόζεφ Λίμπερμαν, ο οποίος δήλωνε, χτες, από το Μπαχρέιν ότι «η εντύπωση που σχημάτισε από τις συνομιλίες που είχε είναι ότι οι αραβικές ηγεσίες θα στηρίξουν μια αμερικανική εισβολή στο Ιράκ, εφόσον κριθεί απαραίτητη». Στο θέμα αναφέρθηκε, εκ νέου, και ο γγ του ΝΑΤΟ, Τζορτζ Ρόμπερτσον, τονίζοντας ότι η συμμαχία είναι υποχρεωμένη να βοηθήσει τις ΗΠΑ σε επίθεση κατά του Ιράκ αν καταρρεύσουν οι επιθεωρήσεις και αν ληφθεί σχετική απόφαση από τον ΟΗΕ. Ο Ρόμπερτσον, όμως, έσπευσε να επαναλάβει ότι «δεν τίθεται καν θέμα μονομερούς προληπτικής αμερικανικής επίθεσης».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ