Σάββατο 28 Δεκέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Δολοφονίες από άκρη σε άκρη

Οκτώ Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν μέσα σε ένα 24ωρο στις κατεχόμενες πόλεις της Δ. Οχθης και στη Γάζα, σε εκτεταμένες επιχειρήσεις «εναντίον υπόπτων», προκαλώντας οργή και αποτροπιασμό

Αγανακτισμένη Παλαιστίνια κραδαίνει πέτρα στους ισραηλινούς στρατιώτες που δεν της επιτρέπουν να πάει σπίτι της

Associated Press

Αγανακτισμένη Παλαιστίνια κραδαίνει πέτρα στους ισραηλινούς στρατιώτες που δεν της επιτρέπουν να πάει σπίτι της
ΡΑΜΑΛΑ - ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ.--

Αιματοκύλησε τις κατεχόμενες παλαιστινιακές πόλεις ο ισραηλινός στρατός εξαπολύοντας αλλεπάλληλες επιχειρήσεις «δολοφονιών ακριβείας», λίγες μόλις ώρες μετά την ολοκλήρωση της χριστουγεννιάτικης τελετής στη Βηθλεέμ, που τέθηκε και πάλι υπό κατοχή. Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι έκαναν λόγο για εσκεμμένη προσπάθεια της ισραηλινής ηγεσίας να προκαλέσει αντιδράσεις προκειμένου να αποσπάσει την προσοχή της ισραηλινής κοινής γνώμης από τα σκάνδαλα που συγκλονίζουν το Λικούντ, αλλά και να οδηγήσει σε ναυάγιο τις προσπάθειες Φατάχ - Χαμάς να καταλήξουν σε συμφωνία τερματισμού των επιθέσεων αυτοκτονίας.

Οκτώ Παλαιστίνιοι έχασαν τη ζωή τους σε λιγότερο από 24 ώρες σε εκτεταμένες επιχειρήσεις του ισραηλινού στρατού στις περισσότερες κατεχόμενες παλαιστινιακές πόλεις. Εξω από την Τζενίν, στην Καμπάτιγιε, ισραηλινοί στρατιώτες σκότωσαν έναν 40χρονο Παλαιστίνιο χρησιμοποιώντας ως ανθρώπινη ασπίδα την οικογένειά του. Αφού κακοποίησαν τους γείτονές του, ανατίναξαν το σπίτι του. Στην Τουλκαρέμ, Ισραηλινοί μυστικοί πράκτορες σκότωσαν μπροστά στα μάτια της οικογένειάς του έναν 32χρονο, αφού τον άφησαν να ψυχορραγεί αβοήθητος για ώρα.

Στη Ραμάλα, ένας νεαρός δολοφονήθηκε εν ψυχρώ στη μέση του δρόμου, ενώ άλλος ένας 17χρονος σκοτώθηκε ενώ προσπαθούσε να απομακρυνθεί από την περιοχή. Ακολούθησε εισβολή στο νοσοκομείο της πόλης, όπου σκοτώθηκε ένας φύλακας. Στη Νάμπλους, ένας μαθητής σκοτώθηκε εν ψυχρώ και άλλα 30 άνθρωποι τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια «επιχειρήσεων» του ισραηλινού στρατού, ενώ στη Γάζα, ανήμερα τα Χριστούγεννα, ένας ένοπλος σκοτώθηκε κοντά σε εβραϊκό εποικισμό. Αργά χτες, ένοπλοι Παλαιστίνιοι εισέβαλαν στον εποικισμό Οντιέλ, στη βόρεια δυτική Οχθη, και τραυμάτισαν 7 εποίκους.

Ερείπια έχει αφήσει πίσω του ο ισραηλινός στρατός

Associated Press

Ερείπια έχει αφήσει πίσω του ο ισραηλινός στρατός
Ο ισραηλινός στρατός υποστήριξε ότι οι 6 από τους νεκρούς Παλαιστινίους ήταν «ύποπτοι για αντι-ισραηλινές επιθέσεις». Το μπαράζ των δολοφονιών, όμως, προκάλεσε οργή στους Παλαιστινίους που μετέτρεψαν σε διαδήλωση τις κηδείες των θυμάτων. Ο πνευματικός ηγέτης της Χαμάς, Σέικ Αχμέντ Γιασίν, χτες, σε διαδήλωση που οργάνωσε η Οργάνωση σε στάδιο της πόλης της Γάζας, με τη συμμετοχή περισσοτέρων των 30.000 Παλαιστινίων, προειδοποίησε ότι «όσο υπάρχει κατοχή, οι Ισραηλινοί δε θα είναι πουθενά ασφαλείς».

Παρά την επίδειξη δύναμης, αίσθηση έκανε το γεγονός ότι η Χαμάς απέφυγε να συμμετάσχουν στη διαδήλωση μέλη της με την παραδοσιακή λευκή στολή των υποψηφίων καμικάζι αυτοκτονίας. Η κίνηση αυτή ερμηνεύτηκε ως χειρονομία καλής θέλησης προς τη Φατάχ, καθώς συνεχίζονται οι συνομιλίες ανάμεσα στις δύο οργανώσεις με στόχο την επίτευξη συμφωνίας τερματισμού των επιθέσεων.

Ο Παλαιστίνιος διαπραγματευτής Σάεμπ Ερακάτ υπενθύμισε ότι τον τελευταίο μήνα δεν έχει γίνει καμία επίθεση εντός Ισραήλ, συμπεραίνοντας ότι καταρρέει το πάγιο ισραηλινό επιχείρημα ότι οι επιχειρήσεις του στρατού είναι «αντίποινα». Ο ισραηλινός στρατός υποστηρίζει ότι αυτή η ανάπαυλα οφείλεται στα σκληρά μέτρα που έχει λάβει.

Το κλίμα έγινε ακόμη πιο βαρύ μετά από την απέλαση, τουλάχιστον, 10 αντιπροσώπων από το Βέλγιο, την Ισπανία, τη Γαλλία και τις Φιλιππίνες, οι οποίοι έφθασαν στο αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν για να μεταβούν στη Ραμάλα και να συμμετάσχουν σε σύνοδο του Παλαιστινιακού Κοινωνικού Φόρουμ, που θα ασχοληθεί τόσο με τις εξελίξεις στο Παλαιστινιακό όσο και με το κίνημα κατά της Παγκοσμιοποίησης. Το ισραηλινό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι απελάθηκαν όσοι «κρίθηκαν επικίνδυνοι για τη διατήρηση της ειρήνης», προκαλώντας, καταρχάς, την έντονη αντίδραση της βελγικής πρεσβείας.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Πολύνεκρος ο απολογισμός της σφαγής (2008-03-04 00:00:00.0)
Μνήμη Αραφάτ με ενδοπαλαιστινιακές αιματηρές συγκρούσεις (2007-11-13 00:00:00.0)
Διπλωματική «πρωτοβουλία» του Κατάρ (2006-10-10 00:00:00.0)
Ελιγμοί και πυρετώδεις διαβουλεύσεις (2005-01-20 00:00:00.0)
Παντού ισραηλινός στρατός (2002-06-26 00:00:00.0)
Ολομέτωπη ισραηλινή επίθεση (2002-02-21 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ