Σάββατο 28 Δεκέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΑΪΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΚΟΡΕΑΣ - ΗΠΑ
Οξύνεται η αντιπαράθεση

ΠΙΟΝΓΚ ΓΙΑΝΓΚ - ΒΙΕΝΝΗ - ΣΕΟΥΛ.--

Η κυβέρνηση της ΛΔ Κορέας ζήτησε χτες την απομάκρυνση των επιθεωρητών του ΟΗΕ που επιβλέπουν τη διακοπή των εργασιών του πυρηνικού προγράμματός της, αναφέρει το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων της χώρας KCNA. Το γεγονός επιβεβαίωσε και ο διευθυντής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (IAEA) του ΟΗΕ, Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι, που πρόσθεσε πάντως ότι οι επιθεωρητές θα παραμείνουν στις θέσεις τους.

Από την προηγούμενη βδομάδα οι κορεατικές αρχές ξεκίνησαν να αφαιρούν κάμερες παρακολούθησης και σφραγίδες ασφαλείας από τον πυρηνικό αντιδραστήρα που διαθέτουν στη Γιονγκμπιόνγκ, τον οποίο σκοπεύουν να ξαναθέσουν σε λειτουργία έτσι ώστε να δώσουν λύση στο ενεργειακό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η χώρα.

Η κίνηση αυτή προκάλεσε την «αγανάκτηση» των Αμερικανών αξιωματούχων που έσπευσαν στις αρχές της βδομάδας να απειλήσουν ακόμη και με πόλεμο τη ΛΔ Κορέας σε περίπτωση που δε σταματήσει αυτή τη διαδικασία.

Υπενθυμίζεται ότι ύστερα από ανάλογες απειλές το 1994 η ΛΔ Κορέας συμφώνησε να «παγώσει» το πυρηνικό της πρόγραμμα και να το θέσει υπό την επιτήρηση του ΟΗΕ με αντάλλαγμα την αποστολή αργού πετρελαίου από τις ΗΠΑ.

Πάντως από τον περασμένο Οκτώβρη η κυβέρνηση Μπους κατηγορεί τη ΛΔ Κορέας ότι έχει ξαναθέσει σε λειτουργία το πρόγραμμα κατασκευής πυρηνικών όπλων. Το Νοέμβρη ο Πρόεδρος Μπους απείλησε ότι αν η ΛΔ Κορέας δε σταματούσε αυτή τη δήθεν διαδικασία, τότε το Δεκέμβρη θα σταματούσαν οι αποστολές πετρελαίου. Τελικά η απειλή πραγματοποιήθηκε και οι ΗΠΑ αυτό το μήνα δεν έστειλαν πετρέλαιο.

Σε αυτό το σημείο πρέπει να σημειωθεί ότι η ανατροπή της κυβέρνησης της ΛΔ Κορέας και η εξασφάλιση της παραμονής των αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων στην περιοχή (στην Ιαπωνία και στη Νότια Κορέα) αποτελεί δεδομένη επιθυμία των Αμερικανών (όπως αποδεικνύει και η ένταξη αυτής της Δημοκρατίας στις χώρες του «άξονα του κακού»). Μετά και το έντονο αντι-αμερικανικό κλίμα που επικρατεί στη Νότια Κορέα αλλά και την εκλογή του Ρο Μου-Χγιούν στην προεδρεία της Νότιας Κορέας (ο Μου-Χγιούν είχε προτεραιότητά του την επαναπροσέγγιση με τη ΛΔ Κορέας), η προσπάθεια απομόνωσης της ΛΔ Κορέας έχει γίνει πλέον επιτακτική για την κυβέρνηση Μπους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ