Τετάρτη 1 Γενάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΔΗΜΟΣΙΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ
Μετρούν ασφαλιστικές απώλειες

Σημαντικές είναι οι επιβαρύνσεις των εργαζομένων στο Δημόσιο από τον τελευταίο αντιασφαλιστικό νόμο

Μείωση των συντάξεων, παγίωση αυξημένων ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, αυξήσεις εισφορών. Αυτά είναι μερικά από τα βασικά «κατορθώματα» της κυβέρνησης σε βάρος των δημοσίων υπαλλήλων, όπως προέκυψαν από τον αντιασφαλιστικό νόμο 3029/2002 που ψηφίστηκε στη Βουλή τον περασμένο Ιούνη.

Οι αντιασφαλιστικές ρυθμίσεις, που προώθησε η κυβέρνηση, ήταν το καταστάλαγμα μιας συνολικής αντίληψης για το πώς πρέπει να λειτουργεί το Σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης, σε καθεστώς γενικής «ευελιξίας». Γι' αυτό και οι διατάξεις του νόμου έπληξαν το σύνολο της εργατικής τάξης, επικυρώνοντας μια σειρά από προηγούμενες ρυθμίσεις. Αποτέλεσαν, επίσης, μια επιβεβλημένη τροποποίηση του υφιστάμενου νομοθετικού πλαισίου, το οποίο είχε θεσπίσει η ΝΔ, με τρόπο τέτοιο που να το ενισχύει και όχι να το ακυρώνει, όπως ισχυρίστηκαν κυβέρνηση και συνδικαλιστές οπαδοί της πολιτικής της.

Ειδικά για τους δημόσιους υπάλληλους, οι αρνητικές συνέπειες δεν είναι καθόλου αμελητέες. Η αλλαγή στο ποσοστό αναπλήρωσης της σύνταξής τους από το 80% στο 70%, είναι αρκετή από μόνη της για να κρίνει το νόμο και την κυβερνητική πολιτική. Επιπρόσθετα, όμως, καθόρισε την επιπλέον μείωση των συντάξεων, με τον υπολογισμό του μέσου όρου των μισθών της τελευταίας πενταετίας για τη διαμόρφωση του ύψους της σύνταξης, αντί του μισθού του τελευταίου μήνα για όσους προσλήφθηκαν πριν το 1993.

Η κατάσταση επιβαρύνεται και από το πλασματικό 60χίλιαρο (176 ευρώ) για τη δήθεν μείωση της απώλειας από την αλλαγή του τρόπου υπολογισμού της σύνταξης και του ποσοστού αναπλήρωσης. Σύμφωνα με το νόμο, από την 1η Γενάρη 2003, ποσό 176 ευρώ από τα επιδόματα των δημοσίων υπαλλήλων, «υπόκειται σε όλες τις ασφαλιστικές εισφορές και λαμβάνεται υπόψη στη βάση υπολογισμού της σύνταξης των εφεξής εξερχομένων από την υπηρεσία, κατά 7/35 του ποσοστού αναπλήρωσης της σύνταξης (80%) για κάθε έτος που έχουν καταβληθεί εισφορές».

Με λίγα λόγια, από την 1 Γενάρη του νέου έτους οι δημόσιοι υπάλληλοι θα πληρώνουν επιπλέον εισφορά 12.000 δραχμών (καθώς το ποσοστό κράτησης είναι 20%) και δε θα έχουν άμεσο αντίκρισμα στις συντάξεις.

Ωστόσο, οι επιπτώσεις της κυβερνητικής πολιτικής επεκτείνονται πέρα και από τον τελευταίο νόμο, ο οποίος παράλληλα παγίωσε το καθεστώς των 35 χρόνων για συνταξιοδότηση στο Δημόσιο. Αυτή τη στιγμή, οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο αντιμετωπίζουν ένα ακόμη σημαντικό πρόβλημα. Το Ταμείο Πρόνοιας βρίσκεται σε εξαιρετικά δεινή οικονομική κατάσταση και η ομαλή καταβολή του εφάπαξ κινδυνεύει. Η κυβέρνηση προσανατολίζεται στην επιβολή νέων εισφορών και η πλειοψηφία της ΑΔΕΔΥ εμφανίζεται δεκτική σε αυτή την κατεύθυνση. Την ίδια ώρα η κυβέρνηση αγνοεί συνειδητά τις ευθύνες της για την πορεία του Ταμείου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ