Τετάρτη 1 Γενάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ
Πλώρη για περικοπή συντάξεων και παράταση εργάσιμου βίου

Μια σειρά αντιασφαλιστικές ρυθμίσεις, που αφορούν τόσο στην αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης, όσο και στην αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών, τίθενται σε ισχύ από σήμερα σε εφαρμογή των νόμων για την ασφάλιση που έχουν ψηφιστεί από το 1990 έως σήμερα. Η αντιασφαλιστική λαίλαπα έχει ακόμα μεγάλη «ουρά».

Τα νέα δρακόντεια μέτρα που απαιτεί η Κομισιόν για την Κοινωνική Ασφάλιση, με την πρόσφατη Εκθεσή της, δεν είναι κεραυνός εν αιθρία. Είναι η συνέχιση της αντιασφαλιστικής επίθεσης, όπως εκφράστηκε με τον νόμο 2039/2002, που μεταξύ άλλων προβλέπει τη μείωση των συντάξεων, την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, ιδιαίτερα των εργαζομένων στις ΔΕΚΟ και στις τράπεζες, την «εξίσωση» προς τα κάτω μεγάλων κατηγοριών εργαζομένων, με την ένταξη στο ενιαίο ΙΚΑ, αλλά και τη συνένωση των επικουρικών ταμείων.

Για το νέο ΙΚΑ η κυβέρνηση επεφύλαξε τον οικονομικό του στραγγαλισμό, με τον νέο τρόπο χρηματοδότησης και την παραγραφή των τεράστιων χρεών του Δημοσίου προς τον μεγαλύτερο ασφαλιστικό οργανισμό. Με την ίδρυση των λεγόμενων επαγγελματικών ταμείων, προωθείται η ευθεία ιδιωτικοποίηση της δημόσιας Κοινωνικής Ασφάλισης και η υποχρέωση των εργαζομένων να πληρώνουν και τρίτη εισφορά, πέραν της κύριας και επικουρικής. Η κεφαλαιοποίηση, η επέκταση στην τοποθέτηση των αποθεματικών στις χρηματαγορές, η «εξατομίκευση» της ασφάλισης, είναι αλλαγές που οδηγούν σε ένα ασφαλιστικό σύστημα, που θα διέπεται όλο και περισσότερο από τους νόμους της αγοράς, αλλά και θα «δουλεύει» για λογαριασμό της αγοράς. Δηλαδή του μεγάλου κεφαλαίου.

Επιπλέον, με το νόμο ανοίγει ο δρόμος για την υπονόμευση των βαρέων και ανθυγιεινών. Υπό το πρόσχημα της βιωσιμότητας περικόπτονται οι παροχές σε Υγεία και Πρόνοια. Στη θέση της αλληλεγγύης προωθείται η «ανταποδοτικότητα» και μάλιστα για το μεγάλο κεφάλαιο. Στη βάση της αρχής της αναδιανομής, οι πόροι του ασφαλιστικού συστήματος θα αναδιανέμονται υπέρ των αναγκών του μεγάλου κεφαλαίου, με ακόμα καλύτερους όρους γι' αυτό. Το κράτος θα αποδίδει λιγότερους πόρους, οι εργαζόμενοι θα σηκώνουν μόνοι το βάρος του συστήματος και οι μεγαλοεργοδότες θα κάνουν ταμείο...

Τώρα η ΕΕ μαζί με τις εθνικές κυβερνήσεις περνούν στην επόμενη φάση του σχεδίου. Η Εκθεση της Κομισιόν κάνει καθαρό ότι επίκεινται και νέα μέτρα. Υπό το πρόσχημα της γήρανσης, της μη βιωσιμότητας, προτρέπουν σε πιο αποφασιστικά μέτρα, που θα περικόπτουν συντάξεις και θα αυξάνουν τον εργάσιμο βίο.

Οσοι σήμερα καμώνονται να αιφνιδιάζονται κοροϊδεύουν τους εργαζόμενους. Η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, με την ψήφιση του νόμου κομπορρημονούσε ασύστολα. «Δώσαμε αυτή τη μάχη νικηφόρα», δήλωνε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Χρ. Πολυζωγόπουλος και σε μια αναλαμπή του οίστρου του δε δίστασε να ισχυριστεί ότι «το κοινωνικοασφαλιστικό μοντέλο της χώρας μας (σ.σ. μετά μάλιστα την ψήφιση του νόμου) τείνει να αποτελέσει "φάρο" για τους Ευρωπαίους εργαζόμενους».

Και όμως όλοι γνώριζαν. Η Εκθεση, την οποία υπέβαλε η κυβέρνηση τον περασμένο Σεπτέμβρη στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, οι αποφάσεις που είχαν ληφθεί στις προηγούμενες Συνόδους Κορυφής, ακόμα - ακόμα και η ίδια η Λευκή Βίβλος, προδιαγράφουν το έγκλημα που συντελείται σε βάρος όλων των Ευρωπαίων εργαζομένων. Με την ανάληψη της προεδρίας η ελληνική κυβέρνηση, εξ αντικειμένου αναλαμβάνει πρωταγωνιστικό ρόλο. Οι εργαζόμενοι της χώρας μας, δεν μπορεί παρά να φιλοδοξούν να γίνουν πρωταγωνιστές στην κοινή πάλη για την υπεράσπιση των εργατικών δικαιωμάτων. Οι καιροί ου μενετοί.


ΚΕΙΜΕΝΑ:
Γιάννης ΖΑΧΑΡΟΠΟΥΛΟΣ, Γιώργος ΦΛΩΡΑΤΟΣ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Απατηλά «καθρεφτάκια» για τις εισφορές αυτοαπασχολούμενων και αγροτών (2019-11-19 00:00:00.0)
Ετοιμάζεται ο επόμενος γύρος της επίθεσης (2012-06-24 00:00:00.0)
Δρομολογούν εκ βάθρων ανατροπές (2009-11-13 00:00:00.0)
Μπροστά διάλογος... πίσω ανατροπές (2006-03-09 00:00:00.0)
Ξανασταυρώνουν εργαζόμενους και συνταξιούχους (2005-04-24 00:00:00.0)
Επιταχύνουν για αύξηση των κερδών με «καύσιμο» τους εργάτες (2005-04-15 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ