Παρασκευή 10 Γενάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΩΠΗΛΑΤΟΔΡΟΜΙΟ ΣΧΟΙΝΙΑ
Η καταστροφή βαφτίζεται... οικολογία!

Τον... «οικολογικό δαλτονισμό» της επέδειξε - όπως ήταν αναμενόμενο άλλωστε - και η Επίτροπος Περιβάλλοντος της ΕΕ Μ. Βάλστρομ, η οποία συνοδευόμενη από την υπουργό ΠΕΧΩΔΕ Β. Παπανδρέου και την πρόεδρο του «Αθήνα 2004» Γ. Αγγελοπούλου επισκέφτηκε χτες το ιστορικό και περιβαλλοντικό ανοσιούργημα του κωπηλατοδρομίου του Σχοινιά και τα βρήκε όλα...«πράσινα»!

Η όλη προσπάθεια της κυβέρνησης αναλώθηκε στο να πείσει την Επίτροπο της ΕΕ ότι οι καταγγελίες που δέχτηκε για την καταστροφή του Σχοινιά ήταν άδικη και ότι όλες αυτές θα πρέπει να τεθούν στο αρχείο. Ως μέσα για το σκοπό αυτό χρησιμοποίησε:

  • Μακέτες που έδειχναν τη θλιβερή πραγματικότητα του υγρότοπου όπως είναι τώρα και παλιότερα (με τα αυθαίρετα, το αμερικάνικο αεροδρόμιο κλπ), λες και για την κατάσταση αυτή δεν ήταν υπεύθυνη η κυβέρνηση που τη διατηρούσε, υποστηρίζοντας ότι με την κατασκευή του κωπηλατοδρομίου θα αναστραφεί η κατάσταση.
  • Με το χαρακτηρισμό του βιότοπου ως εθνικού πάρκου και την ένταξή του στο Δίκτυο Ευρωπαϊκών Οικοτόπων «Natura 2000», που έγινε πρόσφατα και αφού έχει κατά 50% κατασκευαστεί το κωπηλατοδρόμιο.

Οι εκπρόσωποι του ΥΠΕΧΩΔΕ και του Διαχειριστικού Φορέα του βιότοπου υποσχέθηκαν ότι θα τηρήσουν όλους (51) περιβαλλοντικούς όρους που έχουν τεθεί για την αναβάθμισή του, από τους οποίους όμως ελάχιστοι μέχρι τώρα έχουν αρχίσει να εφαρμόζονται. Μάλιστα, οι εκπρόσωποι της κυβέρνησης έφτασαν στο σημείο να παρουσιάζουν είδη πουλιών που επισκέπτονται εδώ και δεκαετίες το Σχοινιά ως είδη ορνιθοπανίδας που ήρθαν μετά την... έναρξη κατασκευής του κωπηλατοδρομίου!

Οσον αφορά τα αρχαιολογικά ευρήματα που αποκαλύφθηκαν (τρεις πρωτοελλαδικές αγροικίες, ένα νεκροταφείο κλασικών χρόνων, πλήθος οστράκων αγγείων) γι' αυτά οι εκπρόσωποι του ΥΠΕΧΩΔΕ και του «πάρκου», δήλωσαν αναρμοδιότητα και... ησύχασαν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ