Παρασκευή 10 Γενάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΣΩΣΗ ΤΟΥ ΣΑΡΩΝΙΚΟΥ
ΟΧΙ στην ιδιωτικοποίηση της περιουσίας του ΕΟΤ

Εντείνονται οι αντιδράσεις για την ιδιωτικοποίηση της «Εταιρίας Τουριστικών Ακινήτων ΑΕ» (ΕΤΑ ΑΕ) μέχρι του 66% των μετοχών της και την εκχώρηση του μάνατζμεντ σε ιδιώτες, ενόψει της ψήφισης από τη Βουλή του σχετικού νομοσχεδίου. (Στην ΕΤΑ ΑΕ έχει μεταβιβαστεί όλη η τεράστια περιουσία που ανήκε στον ΕΟΤ). Την έντονη αντίδρασή τους, εξέφρασαν προχτές, μέσα από συνέντευξη Τύπου, οι εκπρόσωποι της Συντονιστικής Επιτροπής για τη Διάσωση του Σαρωνικού μαζί με τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου Περιβάλλοντος και Βιώσιμης Ανάπτυξης και επίτιμο πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας Μιχάλη Δεκλερή και τους δημάρχους Παλαιού Φαλήρου και Αλίμου.

Σύμφωνα με τη Συντονιστική Επιτροπή, το νομοσχέδιο «Τουριστική εκπαίδευση και κατάρτιση, ρυθμίσεις για τον τουρισμό και άλλες διατάξεις», στο οποίο περιέχονται οι διατάξεις για την ιδιωτικοποίηση της ΕΤΑ ΑΕ, προβλέπει και την κατάργηση του κοινόχρηστου χαρακτήρα του αιγιαλού και της παραλίας, καθώς και άλλων κομματιών της ελληνικής επικράτειας. (Σκοπός της ΕΤΑ ΑΕ είναι η διοίκηση, διαχείριση και αξιοποίηση περιουσίας και επιχειρηματικών μονάδων του ΕΟΤ με τη μορφή πωλήσεων ή πολυετών μισθώσεων και παραχωρήσεων, ενώ το μέγιστο όριο μισθώσεων είναι 99 έτη).

Οπως τονίστηκε, οι επίμαχες διατάξεις ισοδυναμούν με ένα τείχος χτισμένων όγκων και εντατικών χρήσεων, που θα αποκόψει την πόλη από τη θάλασσα και θα απαγορεύει την ελεύθερη πρόσβαση των πολιτών στον αιγιαλό και την παραλία. Ετσι, οι επιπτώσεις θα είναι τραγικές για το φυσικό περιβάλλον της παράκτιας ζώνης αλλά και την ποιότητα ζωής όλων των κατοίκων του λεκανοπεδίου.

Στην τοποθέτησή του, ο Μιχάλης Δεκλερής, επισήμανε πως «δε μεταβιβάζονται η διαχείριση και οι αρμοδιότητες αλλά το ίδιο το περιβάλλον, τα βουνά και οι ακτές» και τόνισε πως «αν περάσει το σχέδιο νόμου από τη Βουλή, η Ελληνική Δημοκρατία θα μετατραπεί σε ανώνυμη εταιρία».

Την αντίθεση του ΚΚΕ στις επίμαχες διατάξεις του νομοσχεδίου εξέφρασε ο βουλευτής του ΚΚΕ Τάκης Τσιόγκας και τόνισε πως «εμείς δε συζητάμε τα ποσοστά με τα οποία το ελληνικό δημόσιο μπορεί να μετέχει στο μετοχικό κεφάλαιο. Οι παραλίες αποτελούν δημόσιο πλούτο και πρέπει να μείνουν χώροι ελεύθεροι όπου ο κόσμος θα έχει ελεύθερη πρόσβαση και όχι να γίνουν αντικείμενο εκμετάλλευσης».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Το χρονικό ενός προαναγγελθέντος ...ξεπουλήματος (2009-05-10 00:00:00.0)
Ξεπουλάνε ΕΟΤ, αιγιαλούς και παραλίες (2003-01-16 00:00:00.0)
Γενικό ξεπούλημα των δημόσιων ακτών και αιγιαλού! (2002-11-23 00:00:00.0)
Ολες οι παραλίες στους ιδιώτες (2002-06-11 00:00:00.0)
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας για το ξεπούλημα (2002-05-17 00:00:00.0)
Οι άρπαγες μύρισαν το «ψητό» (2001-03-20 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ