Τρίτη 14 Γενάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Το «αντίδωρο»...

Ο ναός του Δία στην Αρχαία Ολυμπία
Ο ναός του Δία στην Αρχαία Ολυμπία
Μία ετρουσκική περικεφαλαία θα είναι το ...«αντίδωρο» της Ελλάδας στην Ιταλία για την επιστροφή ενός μικρού τμήματος της Ζωφόρου του Παρθενώνα από το μουσείο του Παλέρμο, σύμφωνα με δημοσίευμα των «Τάιμς» που αναδημοσίευσαν χτες τα «Νέα».

Πρόκειται για περικεφαλαία που αφιερώθηκε στο ναό του Διός στην Ολυμπία από τον τύραννο των Συρακουσών, Ιέρωνα, για τη νίκη του κατά των Ετρούσκων και των Καρχηδονίων στα ανοιχτά της Κύμης το 474 π.Χ. Το ενεπίγραφο ετρουσκικό κράνος βρέθηκε σε ανασκαφές το 1950 και φυλάσσεται στο Μουσείο Αρχαίας Ολυμπίας. Ενα παρόμοιο κράνος, που βρέθηκε το 1817 στο ίδιο σημείο, βρίσκεται στο Βρετανικό Μουσείο.

Το ΥΠΠΟ, σε χτεσινή του ανακοίνωση, χαρακτηρίζει το γεγονός «χειρονομία ανταπόδοσης» έναντι της ιταλικής πρωτοβουλίας και προσθέτει: «Στο πλαίσιο των συνομιλιών για τον μακροχρόνιο δανεισμό από την Ιταλία του θραύσματος της Ζωφόρου του Παρθενώνα, το υπουργείο Πολιτισμού πρότεινε την έκθεση στο Μουσείο του Παλέρμο, για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, ενός χάλκινου κράνους από την Ολυμπία - ανάθημα στο Ιερό του Διός από τον τύραννο των Συρακουσών Ιέρωνα. Το θέμα θα εισαχθεί στο ΚΑΣ για τη γνωμοδότηση».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ