Τρίτη 14 Γενάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Εικόνες του 21ου αιώνα

Οι εικόνες της κοινωνικής, πολιτικής, ιστορικής και της ανθρώπινης πραγματικότητας παραμένουν στο επίκεντρο του 5ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, που θα πραγματοποιηθεί από την 1-9 Μαρτίου, με γενικό τίτλο «Εικόνες του 21ου Αιώνα». Το συνδιοργανώνουν το ΥΠΠΟ, το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και η ΝΕΤ, με την υποστήριξη του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου και της ET-3. Οι προβολές θα γίνουν στις αίθουσες «Ολύμπιον I» και «Παύλος Ζάννας».

Οι ενότητες που απαρτίζουν το φετινό πρόγραμμα είναι: «Οψεις του κόσμου»: Ταινίες που αφορούν κυρίως σύγχρονα θέματα κοινωνικού και ιστορικού περιεχομένου. Θέματα, που ασχολούνται με την ανθρώπινη εμπειρία, όπως αυτή διαμορφώνεται από τις συνθήκες του κοινωνικού και πολιτικού γίγνεσθαι. «H καταγραφή της μνήμης»: Γεγονότα και πρόσωπα που έπαιξαν σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση της σύγχρονης πραγματικότητας και αποτελούν ζωντανό κομμάτι της ιστορίας. «Πορτρέτα - ανθρώπινες διαδρομές»: O ανθρώπινος παράγοντας ως κυρίαρχο στοιχείο μιας θεματικής ενότητας, όπου η ζωή, η καθημερινότητα, αλλά και οι πολλαπλές ιστορικές και πολιτισμικές διακυμάνσεις επηρεάζουν καθοριστικά την αφήγηση. «Μικρές αφηγήσεις»: Μικρές προσωπικές ιστορίες που ξεχωρίζουν από την ιδιαιτερότητα των θεμάτων και τους τρόπους καταγραφής τους.

Τα παράλληλα τμήματα του 5ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης φέτος πραγματοποιούν προβολές μιας σειράς ψυχαγωγικών ντοκιμαντέρ, στη βραδινή ζώνη του προγράμματος προσφέροντας μια εναλλακτική, συχνά αστεία και διασκεδαστική, προσέγγιση στην πραγματικότητα. Ενώ στο Πανόραμα Ελληνικών Ντοκιμαντέρ προβάλλονται κάθε χρόνο τα ντοκιμαντέρ της πρόσφατης ελληνικής παραγωγής. Τα πορτρέτα και αφιερώματα, σε διακεκριμένους σκηνοθέτες φέτος θα προβάλλουν το έργο δύο ή τριών δημιουργών, διαφορετικών κινηματογραφικών καταβολών και τάσεων, τα ονόματα των οποίων θα ανακοινωθούν σύντομα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ