Τρίτη 14 Γενάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
«Φάντασμα» του Μακάρθι

Στα «αζήτητα» των σκονισμένων ραφιών βίντεο - λεσχών των ΗΠΑ «προωθείται», στα «μουλωχτά», η νέα ταινία όπου πρωταγωνιστεί ο Αλ Πατσίνο, «Οι άνθρωποι που ξέρω», η οποία προβάλλεται κανονικά -ευτυχώς και ελπίζουμε όχι προς το παρόν- στην Ελλάδα. Ο λόγος; Επειδή ο σκηνοθέτης της, Ντάνιελ Αλγκραντ «τόλμησε» να διηγηθεί μια ιστορία, στο επίκεντρο της οποίας βρίσκονται οι προσπάθειες ενός προοδευτικού δικηγόρου, να σώσει από την έκδοση -βάζοντάς τα και με τον δήμαρχο της Ν. Υόρκης- τρεις πολιτικούς πρόσφυγες από τη Νιγηρία.

Δε χρειάζεται να εξηγήσουμε τι είναι αυτό που ενοχλεί το σύστημα από το παραπάνω σενάριο. Επειδή, όμως, δεν τους «παίρνει» να απαγορεύσουν απροκάλυπτα την προβολή της ταινίας, άρχισαν να πιέζουν για το κατέβασμά της από τις αίθουσες και το «πέρασμά» της στο βίντεο, δηλαδή στο «θάψιμο». Για την ιστορία, να θυμίσουμε ότι η Κιμ Μπάσιντζερ που συμπρωταγωνιστεί στην ταινία, υπέγραψε πρόσφατα, μαζί με άλλους γνωστούς ηθοποιούς του Χόλιγουντ, κατά του πολέμου στο Ιράκ.

Δεν είναι η πρώτη φορά, που στις ΗΠΑ «επανέρχεται» το «φάντασμα» του Μακάρθι πάνω από το Χόλιγουντ, για να «ελέγξει» την «κατάσταση». Στην πραγματικότητα, ο μακαρθισμός δεν έλειψε ποτέ στο Χόλιγουντ, γιατί το σύστημα ξέρει πολύ καλά αυτό που δήθεν «ξεχνούν» οι απολογητές του: ότι τίποτα δεν τέλειωσε!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ