Πέμπτη 30 Γενάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Στους ρυθμούς του κλαρίνου

Μια πρωτότυπη, δίωρη, ραδιοφωνική εκδήλωση απόλαυσαν αρκετοί μουσικόφιλοι, προχτές το βράδυ στην ΕΡΑ, την οποία επιμελήθηκε και παρουσίασε η Φεβρονία Ρεβύνθη, με καλεσμένους τέσσερις δεξιοτέχνες του κλαρίνου. Οι Πετρο-Λούκας Χαλκιάς, Σταύρος Καψάλης, Νίκος Φιλιππίδης και Μάνος Αχαλινωτόπουλος παρουσίασαν το κλαρίνο με το δικό τους, ξεχωριστό, τρόπο.

Το «Μια βοσκοπούλα αγάπησα» ερμήνευσαν, στην αρχή, όλοι μαζί κι έπειτα ο καθένας μόνος, αλλά και όλοι ξεδίπλωσαν τις δυνατότητες του κλαρίνου, καθώς και την ατομική τους ερμηνευτική δεξιοτεχνία. Συνοδοί τους ήταν οι: Αχ. Χαλκιάς, Κυρ. Γκουβέντας (βιολί), Ν. Κοντός, Γ. Νιάρχος (ντέφι), Κ. Φιλιππίδης (λαούτο), Γ. Κιουρτσόγλου (μπάσο) και Ηρ. Βαβάτσικας (ακορντεόν).

Ανάμεσα στους καλεσμένους ήταν ο Χρόνης Αηδονίδης, πολλοί άλλοι μουσικοί και απλοί λάτρεις της παράδοσης.

Η βραδιά πρόσφερε μοναδική εμπειρία. Καθόμαστε μόλις τρία μέτρα μακρύτερα από τους δεξιοτέχνες. Τους βλέπαμε να συνεννοούνται με ένα νεύμα για το ποιος παίρνει σειρά στον αυτοσχεδιασμό. Παρατηρούσαμε τους μορφασμούς τους σε κάθε νότα ή φύσημα και πώς αυτό μετατρεπόταν σε ήχο... Θαυμάζαμε τα μάγουλά τους που φούσκωναν και ξεφούσκωναν βγάζοντας έναν συνεχόμενο ήχο, χωρίς ανάσα...


Α. Θ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ