Πέμπτη 30 Γενάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΦΡΙΤΣ ΛΑΝΓΚ
Θρίαμβος ουμανιστικής τέχνης

«Οι ταινίες μου δείχνουν τη μάχη του ατόμου ενάντια στις συνθήκες - αυτόν τον αιώνιο προβληματισμό των αρχαίων Ελλήνων - τη μάχη ενάντια στους θεούς, τη μάχη του Προμηθέα. Με τον ίδιο τρόπο σήμερα μαχόμαστε νόμους, πολεμάμε τα πρέπει που δε μας φαίνονται ούτε καλά ούτε δίκαια για την εποχή μας. Πάντα αγωνιζόμαστε».

Μεστά νοημάτων και πάντα επίκαιρα τα λόγια του μεγάλου αντιφασίστα Γερμανού σκηνοθέτη Φριτς Λανγκ. Του ουμανιστή διανοούμενου που αρνήθηκε να προσφέρει το σπουδαίο ταλέντο του στην υπηρεσία του ναζισμού και αυτοεξορίστηκε. Του πρωτοπόρου καλλιτέχνη που θαύμαζαν μεγάλοι σκηνοθέτες, όπως ο Μπουνιουέλ που είπε: «Βλέποντας το "Θλιμμένο Θάνατο" συνειδητοποίησα ξαφνικά την ποιητική εκφραστικότητα του σινεμά». 'Η ο Τριφό: «Στο έργο του Λανγκ, τα πάντα διαδραματίζονται και διαμορφώνονται σε ένα σύμπαν άκρως ηθικό. Η συμβατική ηθική δεν έχει καμία θέση στο σύμπαν αυτό και δυνάμεις σαν αυτή (αστυνομία, στρατός, άμυνα) αποτυπώνονται πάντα εκφυλισμένες, ηττημένες, αδύναμες. Οι ήρωες του Λανγκ είναι, στην πραγματικότητα, στο πλευρό της κοινωνίας».

Στο Λανγκ αφιερώνεται η εναρκτήρια, για το 2003, εκδήλωση του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, που σε συνεργασία με το «Γκαίτε», το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου και την Ταινιοθήκη της Ελλάδας διοργανώνουν το μεγάλο αναδρομικό αφιέρωμα «Φριτς Λανγκ, ο θρίαμβος της σκηνοθεσίας» (31/1-13/2), στον «Απόλλωνα». Στις 14/2 το αφιέρωμα θα μεταφερθεί στη Θεσσαλονίκη.

Ο Φριτς Λανγκ, η «Μητρόπολις» (αριστερά) και «Οι Νιμπελούγκεν» (κάτω)
Ο Φριτς Λανγκ, η «Μητρόπολις» (αριστερά) και «Οι Νιμπελούγκεν» (κάτω)
Θα προβληθούν 44 ταινίες μεγάλου μήκους, αρκετές σε νέες αποκαταστημένες κόπιες, από το πρώτο διασωθέν σενάριό του «Η Χίλντε Γουόρεν και ο Θάνατος» (1919) και η πρώτη διασωθείσα σκηνοθεσία του «Χαρακίρι» (1919), μέχρι το κύκνειο άσμα του «Τα 1.000 Μάτια του δρ Μαμπούζε» (1960) και τη θρυλική του εμφάνιση στην «Περιφρόνηση» (1963) του Γκοντάρ. Το αφιέρωμα περιλαμβάνει όλες τις δημιουργικές περιόδους του σκηνοθέτη: Την πρώτη περίοδο (1919-'30) με βωβό κινηματογράφο, επηρεασμένο από το ρομαντισμό και τον εξπρεσιονισμό, που χαρακτηρίζουν την ταινία «Μητρόπολις» (1926). Οι ταινίες αυτές θα προβληθούν με συνοδεία πιάνου από τον συνθέτη Μηνά Αλεξιάδη. Την περίοδο του ομιλούντος γερμανικού κινηματογράφου (1930-'35) που σφραγίζεται με αριστουργηματικές δημιουργίες - οιωνούς της ανόδου του Ναζισμού. Την αμερικανική περίοδο (1936-1956), λιγότερο γνωστή αλλά εξίσου σημαντική με τη γερμανική, που χαρακτηρίζεται από στουντιακές παραγωγές γκανγκστερικών δραμάτων, κατασκοπικών θρίλερ, γουέστερν, περιπετειών εποχής, μελοδραμάτων και κοινωνικών δραμάτων, εμποτισμένων από το «φιλμ νουάρ». Και την επιστροφή στη Γερμανία (1959-1960).

Το αφιέρωμα περιλαμβάνει επίσης: έκθεση οπτικοηχητικών ντοκουμέντων για τον Λανγκ στο Μουσείο Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης (31/01 - 15/01). Ανοιχτή συζήτηση για το έργο του, με εισηγητή τον κριτικό, ιστορικό και υπεύθυνο για την αποκατάσταση των ταινιών του Λανγκ, Ενο Πατάλας (σήμερα, 8.30 μμ στο «Γκαίτε»). Εκδοση μονογραφίας 400 σελίδων για τον Λανγκ (εκδόσεις Καστανιώτη).

Αύριο το πρόγραμμα προβλέπει: 5 μμ: «Χαρακίρι» (Γερμανία 1919, νέα κόπια), 7.30 μμ: «Ζεις Μονάχα Μια Φορά (ΗΠΑ 1937), 9 μμ: «Μητρόπολις» (Γερμανία 1925/6, αποκαταστημένη κόπια). Εισιτήριο ανά προβολή 5 ευρώ. Διατίθενται και κάρτες εισόδου 10 προβολών, 35 ευρώ.



Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ