Τρίτη 4 Φλεβάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΔΕΗ
Νέα μονάδα στο Λαύριο

Την προκήρυξη του διαγωνισμού για την ανάθεση κατασκευής νέας μονάδας ηλεκτροπαραγωγής στο Λαύριο, ισχύος 360 - 400MW συνδυασμένου κύκλου με καύσιμο φυσικό αέριο, δημοσίευσε χτες η ΔΕΗ. Σύμφωνα με τους όρους της προκήρυξης, ο προϋπολογισμός του έργου είναι της τάξεως των 190 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ η έναρξη της εμπορικής λειτουργίας της μονάδας, καθορίζεται σε 26 μήνες μετά από την ανάθεση του έργου. Η προθεσμία για την υποβολή προτάσεων για τη συμμετοχή στο διαγωνισμό λήγει στις 4 του Απρίλη.

Πρέπει να σημειωθεί ότι η κατασκευή της νέας μονάδας, δεν εντασσόταν στα επενδυτικά πλάνα της ΔΕΗ. Σημειώνεται, πως στο υπό υλοποίηση πενταετές επιχειρησιακό πρόγραμμα της ΔΕΗ, δεν προβλεπόταν - παρά τη σταθερή ετήσια αύξηση της ζήτησης - η κατασκευή νέων μονάδων, προκειμένου η αύξηση της ζήτησης να καλυφτεί από τους ιδιώτες. Μάλιστα, για την κατασκευή μονάδας της ίδιας ισχύος στην ίδια περιοχή, είχαν γίνει προτάσεις σε ιδιώτες οι οποίοι θα πουλούσαν την παραγόμενη ηλεκτρική ενέργεια στη ΔΕΗ. Εντούτοις, όμως, οι ιδιώτες δεν έκριναν άκρως συμφέρουσες τις προϋποθέσεις, γι' αυτό η κυβέρνηση διαβλέποντας το κίνδυνο ελλείμματος σε ηλεκτρική ενέργεια, αναθέτει στη ΔΕΗ να κατασκευάσει μονάδα.

Το γεγονός ότι η ΔΕΗ προχωράει στην κατασκευή νέας μονάδας σε καμία περίπτωση δε θα πρέπει να εκληφθεί ότι απομακρύνεται η είσοδος ιδιωτών ηλεκτρικής ενέργειας, έτσι, όπως κάποιοι ψευδώς θα ισχυριστούν. Η απόφαση της κυβέρνησης να παραχωρήσει συνολικά τον τομέα ενέργειας στους ιδιώτες, είναι ειλημμένη και τούτη την ώρα, εξετάζονται από την κυβέρνηση οι μέγιστες δυνατές διευκολύνσεις για τους ιδιώτες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ