Τετάρτη 5 Φλεβάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ
Τα δικαιολογητικά των δαπανών

Κάθε δαπάνη που έκαναν οι φορολογούμενοι μέσα στο 2002 και εμπίπτει στις διατάξεις της αφαίρεσής τους από το συνολικό εισόδημα και η οποία οδηγεί στο να μειωθεί ο φόρος που θα καταβληθεί, πρέπει να συνοδεύεται από τα αντίστοιχα δικαιολογητικά. Οπως και πέρσι, οι αποδείξεις οικογενειακών δαπανών για αγορά αγαθών δεν υποβάλλονται στην Εφορία, αλλά, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, οι φορολογούμενοι πρέπει να τις φυλάξουν και να τις επιδείξουν σε περίπτωση φορολογικών ελέγχων. Σύμφωνα με τις οδηγίες της Εφορίας, τα απαιτούμενα κατά περίπτωση δικαιολογητικά είναι τα εξής:

ΔΑΠΑΝΗ ΕΝΟΙΚΙΟΥ: Αποδείξεις που έχουν εκδοθεί από τον εκμισθωτή ή το νόμιμο εκπρόσωπό του. Αντί αποδείξεων, ο φορολογούμενος μπορεί να υποβάλει υπεύθυνη δήλωση από την οποία να προκύπτει το ποσό του ενοικίου και τα στοιχεία των δικαιούχων στους οποίους το κατέβαλε και ο αριθμός του φορολογικού μητρώου των εκμισθωτών. Η έκπτωση αναγνωρίζεται μόνον όταν ο φορολογούμενος αναγράφει στις οικείες ενδείξεις της ετήσιας δήλωσης φόρου εισοδήματος τον ΑΦΜ του εκμισθωτή. Αν πρόκειται για εκμισθωτές που δεν κατοικούν ούτε διαμένουν στην Ελλάδα, μπορεί να αναγράφεται ο ΑΦΜ του πληρεξούσιου ή του νόμιμου εκπροσώπου τους. Για τους ανήλικους εκμισθωτές, που δεν έχουν ΑΦΜ, αναγράφεται ο ΑΦΜ του προσώπου που έχει την επιμέλειά τους.

ΑΣΦΑΛΙΣΤΡΑ ΖΩΗΣ ΚΑΙ ΘΑΝΑΤΟΥ: Απόδειξη είσπραξης του ποσού των ασφαλίστρων ή σχετική βεβαίωση, από τις οποίες προκύπτει το είδος της ασφαλιστικής κάλυψης και το καθαρό καταβαλλόμενο ποσό των ασφαλίστρων, χωριστά από τυχόν οποιαδήποτε άλλη σχετική επιβάρυνση του ασφαλισμένου. Επίσης, τα στοιχεία του συμβαλλομένου και των ασφαλιζόμενων προσώπων.

ΔΙΔΑΚΤΡΑ: Για ιδιαίτερα, κατ' οίκον, μαθήματα και για φροντιστήρια απαιτείται απόδειξη παροχής υπηρεσιών για το ποσό της αμοιβής.

ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΕΙΣΦΟΡΕΣ: Βεβαίωση ή απόδειξη του ασφαλιστικού φορέα, από την οποία προκύπτει το ποσό των ασφαλιστικών εισφορών που η καταβολή τους είναι υποχρεωτική από το νόμο, καθώς και το ποσό των καταβαλλόμενων εισφορών στις περιπτώσεις προαιρετικής ασφάλισης σε Ταμεία που έχουν συσταθεί με νόμο, χωριστά από τυχόν άλλα ποσά για εκπρόθεσμη καταβολή των εισφορών.

ΙΑΤΡΙΚΗ ΚΑΙ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΗ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ: Για ιατρικές επισκέψεις και εξετάσεις απαιτείται διπλότυπη απόδειξη, η οποία εκδίδεται από τον γιατρό. Για έξοδα νοσηλείας διπλότυπη απόδειξη της κλινικής με το ποσό της δαπάνης, βεβαίωση του διευθυντή της κλινικής για το χρόνο νοσηλείας και το ποσό των εξόδων αναλυτικά.

ΕΞΟΔΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ ΝΟΣΟΚΟΜΟΥ: Βεβαίωση του θεράποντα ιατρού, με την οποία να βεβαιώνεται το είδος της νόσου από την οποία πάσχει ο ασθενής, η διάρκειά της, καθώς και η ανάγκη απασχόλησης νοσοκόμου, λόγω της σοβαρότητας της νόσου. Επίσης, απόδειξη είσπραξης από το νοσοκόμο. Σε περίπτωση που ο ίδιος ο ασθενής προμηθεύεται τα όργανα ή τα τεχνητά μέλη από το ελεύθερο εμπόριο, απαιτείται απόδειξη λιανικής πώλησης. Σε περίπτωση αγοράς γυαλιών όρασης ή φακών επαφής ή ακουστικών βαρηκοΐας, εκτός από την απόδειξη που προβλέπει ο ΚΒΣ, απαιτείται και βεβαίωση γιατρού.

ΔΑΠΑΝΗ ΤΟΚΩΝ: Για στεγαστικά δάνεια, σχετική βεβαίωση της τράπεζας από την οποία να προκύπτει ότι πρόκειται για στεγαστικό δάνειο για απόκτηση πρώτης κατοικίας (αγορά ή ανέγερση ή αποπεράτωση), ότι έχει εγγραφεί υποθήκη ή προσημείωση σε ακίνητο του φορολογουμένου ή του άλλου συζύγου ή των τέκνων τους που τους βαρύνουν, το ποσό μόνον των δεδουλευμένων συμβατικών τόκων (ληξιπρόθεσμων και απαιτητών) που όφειλε και κατέβαλε αυτός μέσα στο έτος 2002 καθώς και το έτος σύναψης του δανείου. Αν, εκτός από τους τόκους που είναι δεδουλευμένοι, καταβλήθηκαν τόκοι υπερημερίας, τα ποσά αυτών των τόκων πρέπει να αναφέρονται χωριστά στην οικεία βεβαίωση, δεδομένου ότι τα ποσά αυτά δεν εκπίπτουν από το φορολογητέο εισόδημα.

ΕΦΑΠΑΞ ΔΑΠΑΝΗ ΛΟΓΩ ΑΝΑΠΗΡΙΑΣ: Για την αναγνώριση της δαπάνης χωρίς δικαιολογητικά των 1.900 ευρώ πρέπει να πιστοποιείται και η ιδιότητα του φορολογουμένου ή του κάθε προσώπου που συνοικεί με αυτόν και τον βαρύνει, ως αναπήρου, τυφλού κτλ., λόγω της οποίας δικαιούται ο φορολογούμενος την έκπτωση αυτής της δαπάνης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ