Τετάρτη 5 Φλεβάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Η Αγιά μπήκε «γερά» στον αγώνα!

Μεγάλη συγκέντρωση, με τρακτέρ, κατά της αντιαγροτικής-αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης

Αποψη από τη χτεσινή αγροτική κινητοποίηση

ICON

Αποψη από τη χτεσινή αγροτική κινητοποίηση
ΛΑΡΙΣΑ (του ανταποκριτή μας).--

Στον αγώνα για την ανατροπή της αντιαγροτικής-αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που βρίσκεται εν εξελίξει σε διάφορες περιοχές της Θεσσαλίας, μπήκαν «γερά», χτες, οι αγρότες της Επαρχίας Αγιάς στη Λάρισα. Με μια συγκέντρωση, στην οποία συμμετείχαν πάνω από 100 τρακτέρ, εκατοντάδες ξωμάχοι, οι μικρομεσαίοι αγρότες της περιοχής, διαμήνυσαν πως δεν είναι διατεθειμένοι να «μείνουν με σταυρωμένα τα χέρια», περιμένοντας το ξεκλήρισμά τους και το πέρασμα της γης τους στα χέρια λίγων μεγαλοαγροτών κι επιχειρηματιών.

Στο πλευρό των αγωνιζόμενων αγροτών βρέθηκαν πολλοί άλλοι εργαζόμενοι της επαρχίας, βιοτέχνες κι έμποροι, αλλά και αρκετοί δήμαρχοι και άλλοι εκπρόσωποι μαζικών φορέων και οργανώσεων, συγκροτώντας ένα αγωνιστικό μέτωπο για την επιβίωση της μικρομεσαίας αγροτιάς.

Κι είναι επιβεβλημένη και αναγκαία αυτή η λαϊκή, αγωνιστική συσπείρωση, καθώς - όπως σημειώνεται και στο ψήφισμα του συλλαλητηρίου - η μεγάλη κρίση που μαστίζει την αγροτιά της Αγιάς έχει άμεσες και σοβαρές επιπτώσεις στ' άλλα λαϊκά στρώματα της περιοχής, αφού τα δικά τους συμφέροντα είναι αλληλένδετα με τις επιδιώξεις της αγροτιάς και, εν πολλοίς, εξαρτώνται από το αγροτικό εισόδημα, το οποίο συρρικνώνεται.

Ζωτικά αιτήματα

Ο αγροτικός κόσμος που συγκεντρώθηκε, χτες το πρωί, στην πλατεία της Αγιάς - έφτασε εκεί από 20 χωριά της επαρχίας - ανάμεσα στ' άλλα, ζητάει:

  • Να μην εφαρμοστούν οι αποφάσεις που αναμένεται να ληφθούν στα πλαίσια της Ενδιάμεσης Αναθεώρησης της ΚΑΠ και των διαπραγματεύσεων στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου και προβλέπουν μεγάλες μειώσεις στις επιδοτήσεις, στις τιμές και στους δασμούς εισαγωγής αγροτικών προϊόντων
  • Να καταργηθούν οι κανονισμοί της ΕΕ για το λάδι και την ελιά
  • Ν' αλλάξει ο τρόπος παράδοσης των νωπών αγροτικών προϊόντων - ιδιαίτερα των μήλων - στους εμπόρους, ώστε ν' αντιμετωπιστεί η ασυδοσία τους και να στηριχτούν οι συνεταιρισμοί ν' αναλάβουν την παραγωγή-διακίνηση-εμπορία των φρούτων
  • Να καταβληθούν άμεσα δίκαιες αποζημιώσεις για τις καταστροφές στις δεντροκαλλιέργειες από τον παγετό το χειμώνα του 2002, τη χαλαζόπτωση του Σεπτέμβρη του 2002 και τα ξηροθερμικά φαινόμενα του 2001
  • Να μην ιδιωτικοποιηθούν ο ΕΛΓΑ και η ΑΤΕ, να καταργηθεί ο νόμος περί «Μητρώου Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων», που λειτουργεί σε βάρος των φτωχών αγροτών που κάνουν κι ένα μεροκάματο, ή διατηρούν κι ένα μαγαζάκι για να συμπληρώνουν το πενιχρό εισόδημά τους.
Συνεχίζουμε

Στην ανάγκη συνέχισης και έντασης της πάλης για την ανατροπή της αντιαγροτικής πολιτικής που δημιουργεί και οξύνει τα αγροτικά προβλήματα αναφέρθηκε στην ομιλία του ο Γ. Πατάκης, πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας (ΕΟΑΣΛ) και ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, ενώ στο συλλαλητήριο χαιρέτισαν μέλη του ΔΣ της ΕΟΑΣΛ και δήμαρχοι της περιοχής. Ανάμεσα στους άλλους παραβρέθηκαν εκπρόσωποι της Αχτιδικής Επιτροπής Αγιάς του ΚΚΕ και της Οργάνωσης της ΚΝΕ, της Γραμματείας Λάρισας της Κομμουνιστικής Ανανέωσης, ενώ ψηφίσματα συμπαράστασης έστειλαν ο βουλευτής Λάρισας του ΚΚΕ, Τ. Τσιόγκας, και ο Γ. Γαρουφαλιάς, από τη ΝΔ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ