Τετάρτη 5 Φλεβάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2002
Ψήλωσαν τα ελλείμματα

Μεγάλωσε η φορολογική αφαίμαξη από μισθωτούς, συνταξιούχους και ΕΒΕ

Αυξημένα ελλείμματα, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για νέους ελέγχους από το κογκλάβιο της ΕΕ στην κατεύθυνση περιστολής των δαπανών κοινωνικού χαρακτήρα, εμφανίζουν τα τελικά στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους για την εκτέλεση του προϋπολογισμού του 2002. Σε ένα σημαντικό ποσοστό οι διαφορές με τις αρχικές εκτιμήσεις του προϋπολογισμού οφείλονται στις «παρεμβάσεις» της Γιούροστατ για τη λογιστική απεικόνιση του δημοσίου χρέους και για ορισμένα κρατικά έσοδα. Και όλα αυτά συνέβησαν παρά το γεγονός ότι τα έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού που προέρχονται από την υπερφορολόγηση των λαϊκών στρωμάτων ξεπέρασαν ακόμα και τις αρχικές εκτιμήσεις και αυξήθηκαν σε ποσοστό 6,6%. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους που αφορούν την εκτέλεση του κρατικού προϋπολογισμού (κεντρική κυβέρνηση) το έλλειμμα του ισοζυγίου φτάνει στα 7,6 δισ. ευρώ έναντι αρχικής εκτίμησης στα 4,8 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με το Γενικό Λογιστήριο «οι λόγοι της διαφοροποίησης είναι εννοιολογικοί και μεθοδολογικοί», γεγονός που φανερώνει ότι οι παρεμβάσεις της «Γιούροστατ» ήταν αυτές που εκτροχίασαν τις αρχικές εκτιμήσεις του υπουργείου Οικονομίας.

Ειδικότερα, από τα στοιχεία για το δωδεκάμηνο του 2002 προκύπτουν τα εξής:

  • Τα ακαθάριστα έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού έφτασαν σε 38,97 δισ. ευρώ. Αυξήθηκαν σε ποσοστό 6,6% σε σύγκριση με το 2001, έναντι αρχικού στόχου 6,1%. Στην κατεύθυνση αυτή συνέβαλε και το χαράτσωμα των ΕΒΕ από τις διάφορες ρυθμίσεις της «συνάφειας». Ο ΦΠΑ που φορτώνεται στη λαϊκή κατανάλωση αυξήθηκε 9,8%. Τα καθαρά έσοδα (μετά τις επιστροφές φόρων) εμφανίζουν αύξηση 3,9%.
  • Οι πρωτογενείς δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού έφτασαν σε 28,27 δισ. ευρώ (αύξηση 8,7%).
  • Οι δαπάνες για τόκους στους τραπεζίτες - μεγαλοδανειστές του Δημοσίου έφτασαν σε 9,2 δισ. ευρώ έναντι αρχικής πρόβλεψης 8,9 δισ. ευρώ.
  • Σε ό,τι αφορά το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) οι τελικές δαπάνες εμφανίζονται στα 7,9 δισ. ευρώ έναντι αρχικού στόχου 8,9 δισ. ευρώ, μειωμένες κατά 9,2% σε σύγκριση με το 2001.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ